Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Návrat uzenářských časů. Nový trend má u nás na čem stavět

  0:07
Novou módou amerických a britských domácností je udírna na zahradě a nyní tento trend přichází i k nám. Úprava masa v komíně se stává vážným konkurentem populárního grilování, napsala pro sobotní magazín Víkend deníku MF DNES Petra Pospěchová.
Voňavé domácí uzené se k nám z Ameriky a Británie vrací jako staronový trend.

Voňavé domácí uzené se k nám z Ameriky a Británie vrací jako staronový trend. | foto: Profimedia.cz

Kulinární rubriky anglosaských časopisů už několik měsíců jednohlasně opakují diktát nové módy: grilování je nuda, teď je trendy uzení. Britové a hlavně Američané ve velkém stavějí zahradní udírny a můžeme si být jistí, že za rok, za dva budeme mít stejnou vlnu nadšení i u nás. Jen málo trendů poslední dekády přišlo odjinud než zpoza oceánu.

„Na trhu přibylo cenově dostupných udíren, které není těžké obsluhovat – to je praktická stránka věci. Ale hlavně už nějakou dobu čekáme, co by z výsluní vystrnadilo klasické barbecue. To navzdory všem variacím už nedokáže překvapit,“ informoval třeba na jaře americký blog Huffington Post. „Mnoho lidí si na léto postavilo venkovní kuchyni. To, že do ní přibyla udírna, je dalším krokem, jak ji vybavit,“ dodávají New York Times.

Země, kde uzení patřilo mezi tradiční kratochvíle ještě před zhruba dvaceti lety, což jsou kromě Česka třeba Slovensko, Maďarsko nebo německy mluvící státy, tak nejspíš brzy zažijí jeho obrodu.

Máme v tom docela štěstí: zatímco americká vlna mladých uzenářů se všechno musí učit od začátku, řada mladých Čechů může navázat na osvědčené triky svých rodičů nebo prarodičů.

Švestku ne, švestku ano!

Část know-how českých amatérských udírníků se dokonce přelévá i na internet. Někdy v podobě vášnivých debat, jaká se na jednom fóru strhla nad výběrem nejlepšího dřeva pro uzení.

Každou sobotu

Vareškové pleso ve Vysokých Tatrách

V sobotu 9. července v magazínu najdete tipy na výlety po Tatrách, kulinární tipy ze salaší a SOUTĚŽ O PRÁZDNINOVÝ POBYT NA SLOVENSKU.

Spor byl hlavně o dřevo slivoní. „Švestku proboha ne, když tak jen na douzení, je to jinak strašně štiplavý. Úplně ideální je přihodit kousek kořene až úplně nakonec,“ důrazně varuje jeden z účastníků debaty. Další kontruje: „Dovoluji si nesouhlasit. Roky jsme udili švestkou, a jaká to byla mňamka. Musí se ale oloupat kůra. Trocha jalovce na závěr taky udělá své.“

Zmatek v hlavě nezasvěceného dovrší třetí diskutující: „Udím švestkou a nikdy kůru neloupu. Maso je super voňavé, nezadehtované. Ovšem musí být proschlé, nikoli vlhké – jinak dehtuje a kouří.“ A to samozřejmě není poslední názor: „Otec udil mokrou, čerstvě uříznutou švestkou. Tchán udil suchým tvrdým dřevem, které před vložením do udírny namočil ve vodě,“ pokračuje diskusní vlákno do nekonečna.

Dřevo má na výsledné chuti masa nejrazantnější vliv, není tedy divu, že je mu věnováno tolik pozornosti. Ani teplota neovlivní konečný produkt tolik jako tvrdost a aroma dřeva. Obecně se nejvíce doporučují dřeva tvrdá - buk a dub, svoje zastánce ovšem mají i bříza, habr nebo olše. Z ovocných stromů pak kromě diskutabilní švestky také jabloň nebo hrušeň.

Dlouhý a chladný kouř a celoroční uzení

Kromě dřeva hraje v chuti vyuzeného masa roli to, jak je před uzením naložíme (pozor, není to zrovna krátký proces) a potom také teplota kouře, kterému maso vystavíme. Je možné se pohybovat v rozpětí od 20 do 90 či 100 °C podle toho, jak dlouho můžeme na uzení dohlížet, a také podle materiálu, který se chystáme ovonět.

Uzení kapři a houby

Recept na uzené kapry
Rozpis na 4 porce: 2 kapři, 3 stroužky česneku, půl citronu a 5 dkg soli.

Ryby vykucháme, zbavíme šupin, vyčistíme a nakrájíme na podkovy. Z citronové šťávy, soli a půl litru vody připravíme marinádu, kterou ochutíme utřeným česnekem. Ryby necháme marinovat asi dvě hodiny na chladném místě. Potom osušíme a maso vložíme do udírny tak, aby se jednotlivé kousky nedotýkaly. Měly by tendenci se k sobě lepit a pak se trhat. Udíme asi čtyři hodiny (další recept na uzené ryby zde).

Recept na naložené uzené houby

Na 4 menší zavařovací sklenice: 4 kg hub, asi 1 litr slunečnicového oleje, 8 stroužků česneku, 16 kuliček jalovce a 4 bobkové listy.

Kloboučky povaříme ve slané vodě, potom scedíme, osušíme, navlékneme na šňůrky a udíme asi čtyři hodiny. Můžeme též udit na sítech. Vyuzené houby lze konzumovat jak začerstva, tak naložené do oleje. Pokud se rozhodneme pro nakládání, na dno zavařovací sklenice dáme drcený česnek, několik kuliček jalovce a jeden bobkový list. Naskládáme na to vychladlé vyuzené kloboučky a zalijeme olejem. Kromě slunečnicového oleje je možné použít i jemnější olivový (recept převzat z podkladů zkušeného houbaře Dalibora Marounka).

Studený kouř, který se pohybuje na spodním konci této teplotní škály, necháme působit i několik dnů a díky pozvolnému postupu získáme velmi jemnou uzenou chuť. Naopak uzení teplým kouřem, který má kolem šedesáti stupňů, dá chuť dost výraznou, která však původní surovinu nepřekryje. U nás je tato cesta asi nejobvyklejší.

Kdo má málo času, pustí se do intenzivního uzení horkým kouřem, ale to se nehodí pro vše. Třeba na uzeniny je teplota horkého kouře moc vysoká, střívko by popraskalo.

Jakkoli je tu řeč většinou o masu, není klasický kus vepřového jediným, co je možné zavěsit do komína. Experimenty ukázaly, že výtečné jsou i uzené houby, ale též vařená vejce, na Slovensku se zase dodnes drží staletá tradice uzených sýrů (návod na vyuzení sýra najdete s videem zde).

Dalším zásadním momentem, který budete řešit, je materiál, z něhož udírnu postavíte. Tady panuje celkem jednotný hlas: nejlepší je zděná. Pokud máte možnost této varianty, moc neváhejte. Zejména levnější plechové udírny mají kolísavou teplotu, a na delší uzení tedy nejsou zrovna vhodné. Na druhou stranu některé moderní nerezové modely těmito nešvary netrpí.

Typ udírny předurčuje i dobu, kdy ji budete moci používat. Většina udíren je třísezonní a dá se používat zhruba do období, než teploty klesnou pod pět stupňů nad nulou. Kdo chce udit stále, nechá si postavit udírnu izolovanou. Ta potlačí ochlazování zvnějšku, které u jiných modelů neodvratně nastává s blížící se zimou. Pár měsíců uzení navíc se nicméně projeví na ceně. A to někdy dost výrazně (rady k výběru domácí udírny čtěte zde).

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...