Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Češi grilování milují. Na mase šetří, špekáčků je za stejnou cenu víc

aktualizováno 
Každý grilující u nás v průměru utratí za sezonu 4 tisíce korun jen za suroviny, které hodí na gril. Vzhledem k tomu, že tři ze čtyř Čechů si nedovedou léto bez grilování vůbec představit, je to slušná kupní síla. Jak ale zjistil průzkum portálu AkcniCeny.cz, i mladí sahají po špekáčcích, protože hlavním kritériem výběru je nejčastěji cena.

Češi grilování milují, před kouskem kvalitního masa ale raději dají přednost levnějším uzeninám, ukázal průzkum. | foto: Profimedia.cz

Grilování Češi většinou nevnímají jako zdravou nebo alternativní úpravu jídla, ale jako rodinnou sešlost: 62 % respondentů průzkumu se ke grilování schází v kruhu úzké rodiny, 23 % má ve zvyku pozvat i širší rodinu. Grilování s přáteli pro větší skupinky, než je deset lidí, si nás ale na rozdíl od zahraničí stále ještě nezískalo, holdují mu necelá 3 % dotazovaných. A naopak sólo grilování podnikají jen 2 %.

Inspirativní grilovací galerie

Přitom 18 % Čechů - tedy zhruba každý pátý - o prázdninách griluje několikrát týdně, mnohdy bez ohledu na počasí a celých 40 % rozpálí gril minimálně dvakrát měsíčně. Není divu, že letním tematickým letákům vládnou ty s nabídkou surovin a potřeb na grilování, a ty také kralují žebříčkům prodejní úspěšnosti.

Při nákupech potravin na grilování jsme také ochotni utratit více než obvykle: 47 % Čechů utratí zhruba 500 Kč, 17 % za jeden nákup zaplatí mezi 500 a 1000 korunami, pod 250 korun se snaží dostat 31 % Čechů.

Recepty na marinádu, nové rodinné stříbro v Česku

Kupovaným marinádám 37 % Čechů vůbec nevěří, 35 % je se zklamáním vyzkoušelo. Na domácí marinády má vyzkoušený recept celkem 62 % Čechů.

Není nic jednoduššího než příprava vlastní marinády, stačí dodržet pár pravidel, ale jinak se vaší chuťové fantazii meze nekladou - praktické rady zkušeného šéfkuchař k přípravě marinády najdete zde.

Chceme, aby toho bylo hodně, a grilujeme hlavně doma

Na talíř si ale chceme naložit minimálně 200g kus masa, opravdu poctivá polovina (celých 52 %) pak dokonce 400g. I proto je při grilování nejoblíbenějším druhem masa kuřecí (ukrojilo celých 28 % z toho, co si Češi nejčastěji na grilu připravují), těsně následované vepřovým (26 %).

Jak vybrat ty NEJ špekáčky?

Vodítkem vám může být kompletní test špekáčků, který provedla MF DNES a najdete ho zde. „Pokud se kterýkoliv kladně hodnocený produkt objeví v akčních nabídkách, automaticky se tato skutečnost propisuje do vyhledávání na portálu AkcniCeny.cz,“ vysvětluje jeho projektový manažer, že se tak snaží vyjít vstříc snaze Čechů kupovat kvalitní uzeniny.

Podle průzkumu totiž 16 % zákazníků sleduje při nákupu uzenin jednoznačně kvalitu a cenu vůbec neřeší, jen 7 % se řídí naopak pouze cenou a 77 % se snaží balancovat tak, aby získalo tzv. kvalitu za rozumnou cenu.

Podle projektového manažera portálu AkcniCeny.cz Ondřeje Hloupého ale renesanci zažívají klasické české špekáčky a vysvětluje také proč: “Průměrná sezonní útrata české rodiny za gril a doplňky stoupá až nad deset tisíc korun. Při rozložení do více měsíců není číslo tak markantní jako v souhrnu, ale přesto lze zaznamenat snahy o částečné úspory alespoň při volbě masa. Množství si stále rádi dopřejeme, ale čím dál častěji volíme levnější kuřecí maso nebo právě uzeniny.“

Přitom se dají na grilu připravit výborné burgery z mletého masa (recept na kvalitní hovězí burger srovnatelný se steakem zde), a to ještě případně nastavit zeleninou (recept zde). Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha toho na grilování není moc potřeba, protože nejlepší kuchařkou je sama příroda. Stačí dobré maso, sůl a pepř a kvalitní olivový olej:

Typické české grilování probíhá doma, v soukromí zahrady, jak potvrdilo celých 87 % respondentů. Na jednorázové grily a grilování v parku - jak je to obvyklé v zahraničí - či jinde venku v přírodě jsme si ještě nezvykli; letní grilování si takto užívají jen 2 % Čechů. Nejoblíbenějším nápojem zůstává pivo, které si ke grilování otevře každý druhý Čech.

Autor:




Nejčtenější

Mike trénuje s paní Ivetou už nějaký čas i u ní doma.
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Model letounu F4U Corsair z 2. světové války ukazuje míru detailu dosažitelného...
Modely letadel, bojové techniky, aut i lodí. To byl Panthers Cup 2017

Velká modelářská výstava Panthers Cup letos proběhla už poosmé. V prostorách prosecké průmyslovky v Praze obdivovaly stovky modelů tisíce návštěvníků.  celý článek

Novou stavebnici Nimuno můžete stříhat, tvarovat, lepit a kombinovat.
Chtěli si stavět lego i na stěně, vymysleli speciální elastickou pásku

Představte si, že byste mohli stavět stavebnicové kostky i na rohy a stěny pokoje či nábytku. Nebo třeba na svůj oblíbený snídaňový hrnek. Představy o tom, co...  celý článek

Ošetřovatel v ZOO Dvůr Králové odstraňuje roh  samci nosorožce bílého jižního...
VIDEO: Královédvorská zoo kvůli pytlákům zkrátila rohy prvnímu nosorožci

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem začala odřezávat rohovinu svým nosorožcům. Odstraněním rohů chce snížit riziko útoku na zvířata. Jako první v...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Další z rubriky

Děti žijící na okraji Biosférické rezervace Dja se seznamují s kartami na...
Africké děti dostaly od Zoo Praha karty, místo Černého Petra je pytlák

Podpořit a posunout dál ochranářské aktivity pražské zoo v Kamerunu odcestoval ředitel pražské zoo se svými spolupracovníky v den, kdy Google slavil Valentýna...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.