Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Houby už rostou, mykologové předpovídají žně

aktualizováno 
Během několika dní by se měla úroda hub zmnohonásobit. Podle mykologů jsou teď pro ně ideální podmínky. Trvá dostatečné vlhko a relativně teplé počasí.

Hřib hnědý | foto: www.houbar.cz

Už teď začaly růst díky vlhku a teplu různé druhy hřibů - od takzvaných babek přes kováře až po hřib hnědý (panský). Objevují se také klouzky a ryzce. A předpovědi naznačují, že brzy se úroda hub znásobí.

"Během několika dnů to nabere na intenzitě," věří choceňský mykolog Libor Tmej. Jeho kolega ze Slatiňan Pavel Brůžek říká, že už je to jen otázka dnů. "Ke konci tohoto chladnějšího týdne začnou houby růst ve velkém," domnívá se.

Na houbařských serverech to začíná žít

Očekávání houbařů potvrzují i debaty na houbařských serverech. "Včera jsem viděla pána se středním košíčkem hub, ptala jsem se, odkud. Ale vyštěkl na mě - z lesa. Tak se to snad rozběhne," očekává boom houbařka, která se podepsala jako Jana a je ze Zličína na okraji Prahy.

Na houbařských internetových serverech už to vypadá jako na vrcholu podzimní sezony, kdy do lesů vyrážejí celé rodiny.

Liška obecná

Liška obecná

"Včera jsem zkontroloval malé lištičky, do konce týdne začnou pravé liščí žně na Pelhřimovsku," těšil se v úterý pisatel z Vysočiny.

Ne všichni odborníci však sdílejí optimismus houbařů. Přes povzbudivé zprávy se jim i v těchto dnech může stát, že z některého lesa budou odcházet s prázdným košíkem.

Mykologové upozorňují, že situace se v různých regionech liší, dokonce místo od místa. "Zatím se nedá mluvit o sbírání hub, spíše o jejich hledání," naznačil včera brněnský mykolog Vladimír Antonín, že houby nemusí být vidět na první pohled na velkých prostranstvích.

Výskyt hub navíc bývá podobně proměnlivý jako počasí. Zatímco v blízkosti Brna hub moc není, hřiby se bez problémů najdou třeba v Podyjí. Vladimír Antonín proto v nejbližších dnech nečeká žádnou velkou houbařskou explozi. Ta přijde, až se půda ještě o něco více prohřeje.

Rostou i houby typické pro konec podzimu

V začínající houbařské sezoně se už objevily i některé rarity. V Pardubickém kraji například roste čirůvka fialová, která je typická pro konec podzimu, nebo také václavky.

Čirůvka fialová

Čirůvka fialová

Další zvláštností je, že hřiby kováři se dají najít dokonce i ve výškách okolo 700 metrů nad mořem v Jizerských horách a podhůří Krkonoš. Zatímco pro běžné houbaře teď začíná letošní sezona, pro znalce hub, které nezajímá jen to, jak budou chutnat na talíři, sezona trvá po celý rok.

Už od začátku března se v lesích nacházejí typicky jarní houby jako například ohnivce, smrže či kačenky. Letos se tyto houby objevily dokonce o něco později než loni.





Nejčtenější

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Rychlý venkovský hrnec pro celou rodinu
Rychlý venkovský hrnec pro celou rodinu

Nakrmte rodinu s minimální námahou.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.