Jak si poradit s nadúrodou hub: hlavně nesušte babky, promění se v jed - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak si poradit s nadúrodou hub: hlavně nesušte babky, promění se v jed

Každá houba se nehodí ke každému způsobu úpravy. Například babky napadne jedovatý parazit nedohub, zmrazená pýchavka zhořkne. Pro zmrazování se doporučuje houby krátce povařit, choroš zase výborně chutná naložený.

Sušené houby se hodí do polévek i do směsí k masům, ne všechny druhy si ale po usušení zachovají tak dobrou chuť | foto: Profimedia.cz

Konec léta vynahradil houbařům hubené jaro a první polovinu prázdnin. Už od srpna si odnášejí z lesa plné košíky. Až se vám bohatá úroda přejí a pustíte se do sušení a nakládání, dejte si pozor. Chuť některých hub můžete špatně zvolenými úpravami úplně zkazit.

Nejčastěji sušíme, ale...

Nejčastěji uchováváme houby sušením (viz článek Češi vášnivě houbaří, ale nesbírají cokoliv a raději suší, než nakládají), dají se tak totiž zpracovat skoro všechny druhy. Některé by vám ale přeci jen po této úpravě nezachutnaly. K sušení se nehodí například choroš, muchomůrka růžovka, pýchavky nebo václavky. Zato si pochutnáte na bedlách, kotrčích, křemenáčích, ryzcích či žampionech a samozřejmě na hřibech.

Pozor ale na obyčejné babky, při sušení se na nich množí parazit nedohub. "Babka se tak stane zdravotně závadnou. Nedohub (Verticillium), který po požití ohrožuje slinivku, se při sušení rozšiřuje i na všechny ostatní houby. Připravíte si tak dokonalý jed," varuje mykolog Jiří Baier.

Při sušení rozprostřete houby v dostatečné vzdálenosti a suchém prostředí

Při sušení rozprostřete houby v dostatečné vzdálenosti a suchém prostředí

Z pečícího papíru usušené houby jednoduše seberete, aniž by se nalepily na plech

Z pečícího papíru usušené houby jednoduše seberete, aniž by se nalepily na plech

U ostatních druhů se ale bát nemusíte. Houby nakrájejte na několikamilimetrové plátky a nechte usušit v dobře větrané místnosti. Kdo nemá sušičku na potraviny nebo suchou půdu, vystačí si s plechy na radiátoru. Na pečící papír rozložte houby v dostatečné vzdálenosti, aby se nepřilepily. Díky papíru půjdou pak jednoduše sundat z plechu. Usušené houby skladujte opět v suchu, i špatné skladování může houby znehodnotit.

Do mrazáku se všemi houbami

Pokud si chcete pochutnat na "čerstvých" houbách i v zimě, máte ještě možnost je zamrazit. Lišky, hřiby i václavky tak vydrží roky. "Stačí je alespoň pět minut tepelně zpracovat, povařit nebo dát do mikrovlnné trouby," radí Baier. Poté jimi naplňte igelitové sáčky a dejte do mrazničky. Nezmrazujte ale pýchavky, které zhořknou.

Díky zamrazení budete mít chutné houby vždy po ruce a připravovat z nich různé pochoutky. Míchat je ale můžete i mezi sebou podle chuti. "Ideálně zkombinujte pevné druhy, jakými jsou třeba holubinky, s blátivějšími křemenáči nebo klouzky," doporučuje mykolog.

obalované nebo nakládané? Které houby se hodí do směsí nebo do rizota?

Nakládáné: hřiby, choroš oříš, lišky, ryzce, špičky, václavky
Čína a jiné směsi: jedlé holubinky, muchomůrka růžovka, ryzce, špičky, ucho Jidášovo, žampiony
Řízek: hlívy, choroše, chorošovce, kotrče, pýchavka palicovitá, žampiony
Pod maso: bedly, hřiby, smrže, špičky, závojenka podtrnka, žampiony
Polévky a omáčky: hříbky, lišky, pýchavky, smrže, ucho Jidášovo
Rizoto: lišky, pravé hřiby, žampiony
Smaženice: hřiby, muchomůrka růžovka, ryzce, václavky
Zapečené: čerstvé hřiby a žampiony, kozáky

Špatně zvolená úprava zkazí chuť

Ať už si chcete pochutnat na čerstvých nebo sušených houbách, hraje roli kromě jejich chuti i úprava, kterou zvolíte. Choroš potřebuje delší tepelné zpracování a výtečně chutná naložený v octě. Guláš se vám povede z klobouků václavek nebo z klouzku sličného. Tyto druhy by ale chuťově pohořely, kdybyste je zkusili usušit. Závojenkou podtrnkou nebo pýchavkou byste zase zkazili smaženici.

Zmíněná babka, neboli hřib žlutomasý, svou chutí lépe a bezpečně zapadne do polévek. Ty jinak snesou jak sušené, tak čerstvé kousky. "Do bramboračky se hodí většina jedlých hub, nejlepší jsou však modráky - hřiby kováře, koloděje," uvádí na svých stránkách Petr Müller, šéfredaktor časopisu Houbař.

Na druhé straně ale zdánlivě nevhodná kombinace chutná znamenitě. Spojení hub a salátu vás příjemně překvapí (viz článek VIDEO: Bleskový houbový salát á la Pohlreich, jednoduchý jako žebřík).

Informace o zmíněných houbách najdete v našem Atlasu hub.

Jak uchováváte houby?

celkem hlasů: 9126
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 21. září 2010. Anketa je uzavřena.
Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Víkendové mrazy se chystají na ovocné stromy. Pět tipů, jak je účinně ochránit

Příroda se probouzí a sluníčko krásně hřeje. Zkušení zahrádkáři už však vědí, že jakmile jsou brzy na jaře přes den nadprůměrné teploty, s velkou pravděpodobností je zchladí ničivé jarní mrazíky. Ty...

Kdy stříhat meruňku? Jarní řez je důležitý, ale hrozí ničivý mráz

Meruňky vyžadují pečlivou péči. Správný řez zajistí zdravý růst stromu a potřebné prosvětlení koruny. Kdy a jak stříhat meruňku, aby se bohatě odměnila sladkými plody? Není už na jarní řez pozdě?

Mráz se chystá na květy ovocných stromů. Zachrání je bílá netkanka, voda a oheň

S pochopitelnými obavami sledují mnozí zahrádkáři předpověď, kdy se mají po teplých slunečných dnech vrátit chladné dny včetně mrazíků. Řada ovocných keřů i stromů má květy v rozpuku, a tak hrozí, že...

Pět let už je moc. Jak poznat větve rybízu, které už musí pryč

Svěží jarní počasí a probouzející se příroda přímo vybízí k zahradničení. Rybíz je nenáročný keř, ale i ten ocení jarní péči. Za tu se pak odmění bohatou sklizní plnou vitamínů. Jak na to?

Je kvůli mrazům nutné odložit stříhání levandule? Na jarní střih je nejvyšší čas

Přelom března a dubna je ideální pro jarní řez levandule. Je lepší se stříháním levandulí počkat, až teploty opět klesnou pod bod mrazu?

Paměť ladili bylinkami už studenti ve starověku. Kvůli koncentraci i úzkosti

Nejen ve vyšším věku se stává, že nás paměť občas zradí, ale nezoufejte. Dobře to znají i studenti. Příroda má naštěstí v rukávu celou řadu báječných bylinných pomocníků, díky kterým ji znovu vrátíte...

9. dubna 2025

Od melounových explozí po falešná vejce: Temná strana gastronomie

Melounové bomby, svítící maso a hodování na vlastním pohřbu – svět gastronomie dokáže přichystat skutečně bombastická překvapení.

9. dubna 2025

Pět let už je moc. Jak poznat větve rybízu, které už musí pryč

Svěží jarní počasí a probouzející se příroda přímo vybízí k zahradničení. Rybíz je nenáročný keř, ale i ten ocení jarní péči. Za tu se pak odmění bohatou sklizní plnou vitamínů. Jak na to?

8. dubna 2025

Vyrobte si stále živý jarní věnec na dveře. S rozkvetlými květináčky

Živé květy a hravé pastelové barvy k jaru patří, stejně jako dekorace, které lze vztáhnout i k Velikonocům. Můžete si vyrobit netradiční věnec na dveře s terakotovými květináčky, který nikdo jen tak...

8. dubna 2025

VIDEO: Rozjela se vám plovoucí podlaha? Jednoduchý návod na rychlou opravu

Stává se to často v kuchyni. Když už pobíháte kolem linky, vyvíjí nohy značný tlak na podlahu, a tak se často stane, že se některé lamely mírně posunou. Nejenže to nevypadá pěkně, ale navíc každá...

8. dubna 2025

Ztratil se vám pes? Klíčové kroky, jak ho bezpečně přivést zpět domů

Stačí se otočit, a už vezme pes dráhu – za srnkou, za něčím k snědku nebo se jen tak zapomene a ztratí vás z dohledu. Co teď?

7. dubna 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Ekologický a originální: Vyrobte si dřevěný skládací koš na prádlo

Skládací koš na prádlo je praktický. Když jej nepoužíváme, lze ho složit naplocho a nezabírá zbytečně místo. Ať už jej použijeme na prádlo špinavé nebo čerstvě vyprané a usušené čekající na žehlení,...

7. dubna 2025

Něžný jako křídla motýlů, ale odolný. Jak se starat o motýlovník

Všechny květiny potřebují péči a výjimkou není ani tzv. motýlovník, neboli motýlí keř. I když není příliš náročný, nabízíme pár tipů, kdy motýlí keř stříhat a jak prodloužit životnost květů.

6. dubna 2025

Z psaní o gastru utekla k bytové restauraci a bistru. Změny? Cítíte, že jste živí, říká

Premium

Novinářka Darina Křivánková dělala rozhovor například s hercem Bradem Pittem nebo s režisérem Quentinem Tarantinem, psala reportáže z filmových festivalů v Berlíně a Cannes, recenzovala nové snímky....

6. dubna 2025

Je kvůli mrazům nutné odložit stříhání levandule? Na jarní střih je nejvyšší čas

Přelom března a dubna je ideální pro jarní řez levandule. Je lepší se stříháním levandulí počkat, až teploty opět klesnou pod bod mrazu?

5. dubna 2025

Krtek se na zahradě na jaře hodí. Pomůže oživit muškáty na novou sezonu

Když nám v zahraje ryje krtek, většinou jsme naštvaní. Lze to ovšem vidět i tak, že krtičiny jsou zdrojem velmi pěkné zeminy, kterou vám krtek doslova vynese nad povrch půdy. Jen ji seberete lopatou...

5. dubna 2025

Na mladé se musí zlehka, ale na dospělé razantně. Jak správně stříhat túje

Túje, známé také jako zeravy, jsou v českých zahradách velmi oblíbenou volbou pro živé ploty. Rychle rostou, zajišťují soukromí a jsou příjemnou alternativou betonových zdí. Aby si udržely svůj...

4. dubna 2025