Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bramborový salát může i pěkně křupat a ani chutí vás nezklame

aktualizováno 
Tak jako Japonci milují cestování, přejímají rádi i jídla jiných, pro ně exotických, kuchyní a přizpůsobují si je obrazu svému. Bramborovému salátu to nijak zvlášť neublížilo, zřejmě toho snese hodně. I japonský název poteto sarada.

Představa bramborového salátu po japonsku vám může připadat šílená, ale výsledek je překvapivý. Šéfkuchaři japonské restaurace Yamato jsme nejprve koukali pod ruce dost nedůvěřivě, zvláště hadovka a zelené jablko působily mezi ostatními ingrediencemi až rozpačitě, ale výsledek vůbec nebyl špatný.

Co je na bramborový salát po japonsku potřeba a jak na to

Na 4 porce si připravte: 500 g salátových brambor, 100 g mrkve, 2 vejce, 150 g okurky hadovky, 200 g sterilované kukuřice, 1 zelené jablko odrůdy Granny Smith (cca 100 g), cca 200 g japonské majonézy (chuťově je jen trochu jiná než ta naše, japonci do ní přidávají například rýžový ocet), na dochucení sůl a pepř. 

Brambory omyjte, uvařte ve slupce do měkka, nechte vychladnout, oloupejte a v misce je dřevěnou vařečkou rozmačkejte na kousky.

Postup krok za krokem

Okurku podélně rozkrojte, vykrojte měkkou část se semínky a pokrájejte (nebo nastrouhejte) ji na tenká půlkolečka. Pak je nasolte a nechte je pár minut až hodinu odležet, aby pustily šťávu. Poté z nich veškerou vodu důkladně vymačkejte a teprve pak je přidejte k bramborám.

Ze sterilované kukuřice slijte a nechte okapat veškerou tekutinu. Mrkev oloupejte, uvařte a nakrájejte na kostičky. Vejce uvařte natvrdo, také pokrájejte na kousky. Jablko omyjte, oloupejte, zbavte jadřinců a také jej nakrájejte na menší kostičky.

Všechny připravené ingredience přihoďte do misky k rozmačkaným bramborám, přidejte majonézu, vše důkladně promíchejte a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Saláte nechte v lednici odpočinout, nejlépe přes noc. Krásně se rozleží.

Japonské vánoční menu je exotika. Jako Vánoce pro Japonce

Už při přípravě rybí polévky ze sušeného tuňáka jsme vysvětlovali, že křesťanské Vánoce se v Japonsku celkem pochopitelně neslaví (více zde). Dnes už si ale i v japonské restauraci můžete dát menu, ve kterém nebude kromě rýže chybět ani bramborový salát, ani smažená ryba či řízek (na ten najdete recept zde).  

Oproti našemu tradičnímu bramborovému salátu chybí v japonské verzi bílá kořenová zelenina a cibule, takže je chuťově trochu jemnější. Zase ho ale zajímavě doplňují křupavé kousky čerstvé okurky a chuť zeleného jablka.

Srovnejte si ho s bramborovým salátem, jak ho připravuje Zdeněk Pohlreich (recept a video zde), koneckonců spolumajitel japonské restaurace Yamato.

Další varianty

Recepty na bramborový salát najdete na Labuznik.cz

„Důležité je právě použití odrůdy Granny Smith, protože má hodně specifickou chuť a dodá salátu svěžest,“ vysvětluje Marek Hora, který se tento salát naučil připravovat přímo v Japonsku. Jí se samozřejmě hůlkami.

Pokud si budete chtít tento japonský salát vyzkoušet jako součást celého - klidně i vánočního - menu, ve kterém nesmí chybět ani miska kvalitní vařené rýže, není problém. Recepty u nás najdete (na rybí polévku zde, pečenou rybu zde, další odkazy pod článkem), jen si musíte nakoupit potřebné japonské ingredience.

Autor:




Nejčtenější

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Další z rubriky

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.