Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bramborový salát může i pěkně křupat a ani chutí vás nezklame

aktualizováno 
Tak jako Japonci milují cestování, přejímají rádi i jídla jiných, pro ně exotických, kuchyní a přizpůsobují si je obrazu svému. Bramborovému salátu to nijak zvlášť neublížilo, zřejmě toho snese hodně. I japonský název poteto sarada.

Představa bramborového salátu po japonsku vám může připadat šílená, ale výsledek je překvapivý. Šéfkuchaři japonské restaurace Yamato jsme nejprve koukali pod ruce dost nedůvěřivě, zvláště hadovka a zelené jablko působily mezi ostatními ingrediencemi až rozpačitě, ale výsledek vůbec nebyl špatný.

Co je na bramborový salát po japonsku potřeba a jak na to

Na 4 porce si připravte: 500 g salátových brambor, 100 g mrkve, 2 vejce, 150 g okurky hadovky, 200 g sterilované kukuřice, 1 zelené jablko odrůdy Granny Smith (cca 100 g), cca 200 g japonské majonézy (chuťově je jen trochu jiná než ta naše, japonci do ní přidávají například rýžový ocet), na dochucení sůl a pepř. 

Brambory omyjte, uvařte ve slupce do měkka, nechte vychladnout, oloupejte a v misce je dřevěnou vařečkou rozmačkejte na kousky.

Postup krok za krokem

Okurku podélně rozkrojte, vykrojte měkkou část se semínky a pokrájejte (nebo nastrouhejte) ji na tenká půlkolečka. Pak je nasolte a nechte je pár minut až hodinu odležet, aby pustily šťávu. Poté z nich veškerou vodu důkladně vymačkejte a teprve pak je přidejte k bramborám.

Ze sterilované kukuřice slijte a nechte okapat veškerou tekutinu. Mrkev oloupejte, uvařte a nakrájejte na kostičky. Vejce uvařte natvrdo, také pokrájejte na kousky. Jablko omyjte, oloupejte, zbavte jadřinců a také jej nakrájejte na menší kostičky.

Všechny připravené ingredience přihoďte do misky k rozmačkaným bramborám, přidejte majonézu, vše důkladně promíchejte a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Saláte nechte v lednici odpočinout, nejlépe přes noc. Krásně se rozleží.

Japonské vánoční menu je exotika. Jako Vánoce pro Japonce

Už při přípravě rybí polévky ze sušeného tuňáka jsme vysvětlovali, že křesťanské Vánoce se v Japonsku celkem pochopitelně neslaví (více zde). Dnes už si ale i v japonské restauraci můžete dát menu, ve kterém nebude kromě rýže chybět ani bramborový salát, ani smažená ryba či řízek (na ten najdete recept zde).  

Oproti našemu tradičnímu bramborovému salátu chybí v japonské verzi bílá kořenová zelenina a cibule, takže je chuťově trochu jemnější. Zase ho ale zajímavě doplňují křupavé kousky čerstvé okurky a chuť zeleného jablka.

Srovnejte si ho s bramborovým salátem, jak ho připravuje Zdeněk Pohlreich (recept a video zde), koneckonců spolumajitel japonské restaurace Yamato.

Další varianty

Recepty na bramborový salát najdete na Labuznik.cz

„Důležité je právě použití odrůdy Granny Smith, protože má hodně specifickou chuť a dodá salátu svěžest,“ vysvětluje Marek Hora, který se tento salát naučil připravovat přímo v Japonsku. Jí se samozřejmě hůlkami.

Pokud si budete chtít tento japonský salát vyzkoušet jako součást celého - klidně i vánočního - menu, ve kterém nesmí chybět ani miska kvalitní vařené rýže, není problém. Recepty u nás najdete (na rybí polévku zde, pečenou rybu zde, další odkazy pod článkem), jen si musíte nakoupit potřebné japonské ingredience.

Autor:




Nejčtenější

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Další z rubriky

Velikonočního beránka můžete polít polevou z bílé čokolády a posypat kokosem.
Velikonoční mlsání jinak: se zeleným čajem i s hrníčkovým receptem

Nebojte se novinek a kromě klasiky se nechte inspirovat méně tradičními velikonočními recepty blogerů a čtenářů iDNES.cz. Není od věci připravit si zdravější...  celý článek

Zapečenou směs před podáváním ozdobte trochou zeleného.
Pohlreich vaří vejce ve vejci. Pochoutku s ančovičkami a parmezánem

Možná jste nakoupili na Velikonoce více vajíček, než jste spotřebovali na vyfukování a barvení. Proto Zdeněk Pohlreich v posledním dílu Teď vaří šéf! ukázal...  celý článek

Ladislav Šumbera finišuje se svou 101 metrů dlouhou pomlázkou.
VIDEO: Se stometrovou pomlázkou se zapsal do české knihy rekordů

Když jde o koledu, je Ladislav Šumbera nekompromisní. Letos by se mohl vydat na koledu s vlastnoručně upletenou pomlázkou o délce 101 metrů. Zhruba o 40 metrů...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.