Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Bramborový salát může i pěkně křupat a ani chutí vás nezklame

aktualizováno 
Tak jako Japonci milují cestování, přejímají rádi i jídla jiných, pro ně exotických, kuchyní a přizpůsobují si je obrazu svému. Bramborovému salátu to nijak zvlášť neublížilo, zřejmě toho snese hodně. I japonský název poteto sarada.

Představa bramborového salátu po japonsku vám může připadat šílená, ale výsledek je překvapivý. Šéfkuchaři japonské restaurace Yamato jsme nejprve koukali pod ruce dost nedůvěřivě, zvláště hadovka a zelené jablko působily mezi ostatními ingrediencemi až rozpačitě, ale výsledek vůbec nebyl špatný.

Co je na bramborový salát po japonsku potřeba a jak na to

Na 4 porce si připravte: 500 g salátových brambor, 100 g mrkve, 2 vejce, 150 g okurky hadovky, 200 g sterilované kukuřice, 1 zelené jablko odrůdy Granny Smith (cca 100 g), cca 200 g japonské majonézy (chuťově je jen trochu jiná než ta naše, japonci do ní přidávají například rýžový ocet), na dochucení sůl a pepř. 

Brambory omyjte, uvařte ve slupce do měkka, nechte vychladnout, oloupejte a v misce je dřevěnou vařečkou rozmačkejte na kousky.

Postup krok za krokem

Okurku podélně rozkrojte, vykrojte měkkou část se semínky a pokrájejte (nebo nastrouhejte) ji na tenká půlkolečka. Pak je nasolte a nechte je pár minut až hodinu odležet, aby pustily šťávu. Poté z nich veškerou vodu důkladně vymačkejte a teprve pak je přidejte k bramborám.

Ze sterilované kukuřice slijte a nechte okapat veškerou tekutinu. Mrkev oloupejte, uvařte a nakrájejte na kostičky. Vejce uvařte natvrdo, také pokrájejte na kousky. Jablko omyjte, oloupejte, zbavte jadřinců a také jej nakrájejte na menší kostičky.

Všechny připravené ingredience přihoďte do misky k rozmačkaným bramborám, přidejte majonézu, vše důkladně promíchejte a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Saláte nechte v lednici odpočinout, nejlépe přes noc. Krásně se rozleží.

Japonské vánoční menu je exotika. Jako Vánoce pro Japonce

Už při přípravě rybí polévky ze sušeného tuňáka jsme vysvětlovali, že křesťanské Vánoce se v Japonsku celkem pochopitelně neslaví (více zde). Dnes už si ale i v japonské restauraci můžete dát menu, ve kterém nebude kromě rýže chybět ani bramborový salát, ani smažená ryba či řízek (na ten najdete recept zde).  

Oproti našemu tradičnímu bramborovému salátu chybí v japonské verzi bílá kořenová zelenina a cibule, takže je chuťově trochu jemnější. Zase ho ale zajímavě doplňují křupavé kousky čerstvé okurky a chuť zeleného jablka.

Srovnejte si ho s bramborovým salátem, jak ho připravuje Zdeněk Pohlreich (recept a video zde), koneckonců spolumajitel japonské restaurace Yamato.

Další varianty

Recepty na bramborový salát najdete na Labuznik.cz

„Důležité je právě použití odrůdy Granny Smith, protože má hodně specifickou chuť a dodá salátu svěžest,“ vysvětluje Marek Hora, který se tento salát naučil připravovat přímo v Japonsku. Jí se samozřejmě hůlkami.

Pokud si budete chtít tento japonský salát vyzkoušet jako součást celého - klidně i vánočního - menu, ve kterém nesmí chybět ani miska kvalitní vařené rýže, není problém. Recepty u nás najdete (na rybí polévku zde, pečenou rybu zde, další odkazy pod článkem), jen si musíte nakoupit potřebné japonské ingredience.

Autor:




Nejčtenější

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Další z rubriky

25 ks předvařených krevet, na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Bettina Dorfnannová ve svém království
Sběratelka má 15 000 panenek Barbie. Sbírka má hodnotu šest milionů

Osmapadesátiletá sběratelka Bettina Dorfmannová z Düsseldorfu v Německu dostala svou první panenku v roce 1966, tedy před 51 lety. Od té doby stačila svojí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.