Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Éčka v potravinách si prolustrujte už při nákupu. Stačí na to mobil

Jednoduchou internetovou databázi přídatných látek, které se přidávají do potravin například při zpracování, konzervaci či balení, přinesl spotřebitelský časopis dTest. Připravil i aplikaci pro mobilní telefony, aby bylo možné vhodná či nevhodná éčka odlišit ještě předtím, než si nákup přinesete domů.
I při balení ovoce a zeleniny se někdy dostanou ke slovu přídatné látky, tedy...

I při balení ovoce a zeleniny se někdy dostanou ke slovu přídatné látky, tedy éčka. Například pro zpevnění tkáně, aby déle vydržely čerstvé. S uvedenou aplikací v mobilu si je hned můžete zkontrolovat. | foto: Profimedia.cz

Databázi obsahující všechna dosud známá éčka i s jejich případnými alternativními názvy najdete nově na webu časopisu dTest (zde).

Spotřebitel se z nich dozví i původ látky (přírodní či syntetický) a případná rizika, která při požití mohou hrozit. Nechybějí ani údaje o běžném výskytu přídatné látky a případném legislativním omezení jejího použití.

Jedna přídatná látka může mít hned několik názvů, pod kterými ji výrobci...
Pokud je u konkrétního éčka uvedeno varování, rozkliknete si pro více informací...
Aplikaci pro operační systémy Android a iOS si můžete stáhnout do svého...

"Zákazníci v obchodech mohou kvalitu potravin odhadovat pouze z deklarovaného složení jednotlivých výrobků. Zpravidla si ale nepamatují, která éčka jsou škodlivá a která ne, a proto se staví podezřívavě ke všem potravinám, ve kterých se takto označené látky vyskytují. Aplikace jim jejich výběr může výrazně usnadnit," říká spolupracovník dTestu Jan Richtr.

Málokdo nosí přehled "hodných" a "zlých" éček v hlavě, proto se může kdykoliv hodit mít ho v telefonu po ruce.

V databázi se dá vyhledávat nejen podle názvu a označení dané látky, ale také podle původu a zařazení do skupin: tedy podle toho, jde-li například o konzervant, antioxidant nebo stabilizátory. Průběžně se katalog bude propojovat i s údaji o testovaných potravinářských výrobcích, takže spolu s výsledkem testu získá zákazník i informace o použitých přídatných látkách.

Nejde o první databázi éček, je ovšem uživatelsky přínosná

Zdaleka nejde o první databázi přídatných látek dostupnou na internetu, její praktické využití je ovšem posunuto o stupínek výš. Uživatelsky nejzajímavější je fakt, že jsou údaje z této on-line databáze dostupné i v rámci mobilní aplikace, a lze je tedy využít už během nakupování.

Co jsou "éčka"

Potravinářské přídatné látky (aditiva) jsou chemické látky, které se přidávají do potravin kvůli vylepšení nebo zachování jejich trvanlivosti nebo vzhledu, konzistence, chutě, vůně atd. V zákoně se přídatnými látkami rozumí látky bez ohledu na jejich výživovou hodnotu, které se zpravidla nepoužívají samostatně ani jako potravina, ani jako charakteristická potravní přísada a přidávají se do potravin při výrobě, balení, přepravě nebo skladování, čímž se samy nebo jejich vedlejší produkty stávají nebo mohou stát součástí potraviny. (viz zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích)

Mohou pro vás znamenat i úsporu: určitě narazíte při nákupu na výrobky, na které si díky znalosti jejich složení jednou provždy necháte zajít chuť. Navíc je mobilní aplikace bezplatná, lze ji jednoduše stáhnout v Google Play a Apple App Store pod názvem "dTest".

Autoři si od nové databáze slibují větší informovanost o složení a kvalitě potravin, jež české spotřebitele trápí. Právě kvalitu a bezpečnost potravin totiž označilo za nejpalčivější spotřebitelský problém 56 % z téměř 26 tisíc respondentů z řad českých spotřebitelů, kterých se sdružení dTest dotazovalo v lednu letošního roku.

A za pravdu zákazníkům bohužel dávají i spotřebitelské testy potravin. Nálezy pesticidů v černých čajích, insekticidní přípravek DDT v bio panenském olivovém oleji (podrobnosti zde), šlehačky ve spreji plné éček a nevhodných tuků (více zde), chlazená kuřata se salmonelou (čtěte zde) či káva s rezidui jedovatých plísní, to jsou jen některá z jejich závažných zjištění .

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...