Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Éčka v potravinách si prolustrujte už při nákupu. Stačí na to mobil

aktualizováno 
Jednoduchou internetovou databázi přídatných látek, které se přidávají do potravin například při zpracování, konzervaci či balení, přinesl spotřebitelský časopis dTest. Připravil i aplikaci pro mobilní telefony, aby bylo možné vhodná či nevhodná éčka odlišit ještě předtím, než si nákup přinesete domů.

I při balení ovoce a zeleniny se někdy dostanou ke slovu přídatné látky, tedy éčka. Například pro zpevnění tkáně, aby déle vydržely čerstvé. S uvedenou aplikací v mobilu si je hned můžete zkontrolovat. | foto: Profimedia.cz

Databázi obsahující všechna dosud známá éčka i s jejich případnými alternativními názvy najdete nově na webu časopisu dTest (zde).

Spotřebitel se z nich dozví i původ látky (přírodní či syntetický) a případná rizika, která při požití mohou hrozit. Nechybějí ani údaje o běžném výskytu přídatné látky a případném legislativním omezení jejího použití.

Jedna přídatná látka může mít hned několik názvů, pod kterými ji výrobci...
Pokud je u konkrétního éčka uvedeno varování, rozkliknete si pro více informací...
Aplikaci pro operační systémy Android a iOS si můžete stáhnout do svého...

"Zákazníci v obchodech mohou kvalitu potravin odhadovat pouze z deklarovaného složení jednotlivých výrobků. Zpravidla si ale nepamatují, která éčka jsou škodlivá a která ne, a proto se staví podezřívavě ke všem potravinám, ve kterých se takto označené látky vyskytují. Aplikace jim jejich výběr může výrazně usnadnit," říká spolupracovník dTestu Jan Richtr.

Málokdo nosí přehled

Málokdo nosí přehled "hodných" a "zlých" éček v hlavě, proto se může kdykoliv hodit mít ho v telefonu po ruce.

V databázi se dá vyhledávat nejen podle názvu a označení dané látky, ale také podle původu a zařazení do skupin: tedy podle toho, jde-li například o konzervant, antioxidant nebo stabilizátory. Průběžně se katalog bude propojovat i s údaji o testovaných potravinářských výrobcích, takže spolu s výsledkem testu získá zákazník i informace o použitých přídatných látkách.

Nejde o první databázi éček, je ovšem uživatelsky přínosná

Zdaleka nejde o první databázi přídatných látek dostupnou na internetu, její praktické využití je ovšem posunuto o stupínek výš. Uživatelsky nejzajímavější je fakt, že jsou údaje z této on-line databáze dostupné i v rámci mobilní aplikace, a lze je tedy využít už během nakupování.

Co jsou "éčka"

Potravinářské přídatné látky (aditiva) jsou chemické látky, které se přidávají do potravin kvůli vylepšení nebo zachování jejich trvanlivosti nebo vzhledu, konzistence, chutě, vůně atd. V zákoně se přídatnými látkami rozumí látky bez ohledu na jejich výživovou hodnotu, které se zpravidla nepoužívají samostatně ani jako potravina, ani jako charakteristická potravní přísada a přidávají se do potravin při výrobě, balení, přepravě nebo skladování, čímž se samy nebo jejich vedlejší produkty stávají nebo mohou stát součástí potraviny. (viz zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích)

Mohou pro vás znamenat i úsporu: určitě narazíte při nákupu na výrobky, na které si díky znalosti jejich složení jednou provždy necháte zajít chuť. Navíc je mobilní aplikace bezplatná, lze ji jednoduše stáhnout v Google Play a Apple App Store pod názvem "dTest".

Autoři si od nové databáze slibují větší informovanost o složení a kvalitě potravin, jež české spotřebitele trápí. Právě kvalitu a bezpečnost potravin totiž označilo za nejpalčivější spotřebitelský problém 56 % z téměř 26 tisíc respondentů z řad českých spotřebitelů, kterých se sdružení dTest dotazovalo v lednu letošního roku.

A za pravdu zákazníkům bohužel dávají i spotřebitelské testy potravin. Nálezy pesticidů v černých čajích, insekticidní přípravek DDT v bio panenském olivovém oleji (podrobnosti zde), šlehačky ve spreji plné éček a nevhodných tuků (více zde), chlazená kuřata se salmonelou (čtěte zde) či káva s rezidui jedovatých plísní, to jsou jen některá z jejich závažných zjištění .

Autor:




Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Další z rubriky

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Výzkumníci odebrali 159 vzorků kohoutkové vody.
Kohoutková voda v zahraničí je plná mikroplastů. U nás se to neměří

Studie společnosti Orb Media odhalila, že přes 80 procent kohoutové vody ve světě je kontaminováno mikročásticemi plastů. Zatímco o mikroplastech v mořích se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.