Éčka v potravinách si prolustrujte už při nákupu. Stačí na to mobil

aktualizováno 
Jednoduchou internetovou databázi přídatných látek, které se přidávají do potravin například při zpracování, konzervaci či balení, přinesl spotřebitelský časopis dTest. Připravil i aplikaci pro mobilní telefony, aby bylo možné vhodná či nevhodná éčka odlišit ještě předtím, než si nákup přinesete domů.

I při balení ovoce a zeleniny se někdy dostanou ke slovu přídatné látky, tedy éčka. Například pro zpevnění tkáně, aby déle vydržely čerstvé. S uvedenou aplikací v mobilu si je hned můžete zkontrolovat. | foto: Profimedia.cz

Databázi obsahující všechna dosud známá éčka i s jejich případnými alternativními názvy najdete nově na webu časopisu dTest (zde).

Spotřebitel se z nich dozví i původ látky (přírodní či syntetický) a případná rizika, která při požití mohou hrozit. Nechybějí ani údaje o běžném výskytu přídatné látky a případném legislativním omezení jejího použití.

Jedna přídatná látka může mít hned několik názvů, pod kterými ji výrobci...
Pokud je u konkrétního éčka uvedeno varování, rozkliknete si pro více informací...
Aplikaci pro operační systémy Android a iOS si můžete stáhnout do svého...

"Zákazníci v obchodech mohou kvalitu potravin odhadovat pouze z deklarovaného složení jednotlivých výrobků. Zpravidla si ale nepamatují, která éčka jsou škodlivá a která ne, a proto se staví podezřívavě ke všem potravinám, ve kterých se takto označené látky vyskytují. Aplikace jim jejich výběr může výrazně usnadnit," říká spolupracovník dTestu Jan Richtr.

Málokdo nosí přehled

Málokdo nosí přehled "hodných" a "zlých" éček v hlavě, proto se může kdykoliv hodit mít ho v telefonu po ruce.

V databázi se dá vyhledávat nejen podle názvu a označení dané látky, ale také podle původu a zařazení do skupin: tedy podle toho, jde-li například o konzervant, antioxidant nebo stabilizátory. Průběžně se katalog bude propojovat i s údaji o testovaných potravinářských výrobcích, takže spolu s výsledkem testu získá zákazník i informace o použitých přídatných látkách.

Nejde o první databázi éček, je ovšem uživatelsky přínosná

Zdaleka nejde o první databázi přídatných látek dostupnou na internetu, její praktické využití je ovšem posunuto o stupínek výš. Uživatelsky nejzajímavější je fakt, že jsou údaje z této on-line databáze dostupné i v rámci mobilní aplikace, a lze je tedy využít už během nakupování.

Co jsou "éčka"

Potravinářské přídatné látky (aditiva) jsou chemické látky, které se přidávají do potravin kvůli vylepšení nebo zachování jejich trvanlivosti nebo vzhledu, konzistence, chutě, vůně atd. V zákoně se přídatnými látkami rozumí látky bez ohledu na jejich výživovou hodnotu, které se zpravidla nepoužívají samostatně ani jako potravina, ani jako charakteristická potravní přísada a přidávají se do potravin při výrobě, balení, přepravě nebo skladování, čímž se samy nebo jejich vedlejší produkty stávají nebo mohou stát součástí potraviny. (viz zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích)

Mohou pro vás znamenat i úsporu: určitě narazíte při nákupu na výrobky, na které si díky znalosti jejich složení jednou provždy necháte zajít chuť. Navíc je mobilní aplikace bezplatná, lze ji jednoduše stáhnout v Google Play a Apple App Store pod názvem "dTest".

Autoři si od nové databáze slibují větší informovanost o složení a kvalitě potravin, jež české spotřebitele trápí. Právě kvalitu a bezpečnost potravin totiž označilo za nejpalčivější spotřebitelský problém 56 % z téměř 26 tisíc respondentů z řad českých spotřebitelů, kterých se sdružení dTest dotazovalo v lednu letošního roku.

A za pravdu zákazníkům bohužel dávají i spotřebitelské testy potravin. Nálezy pesticidů v černých čajích, insekticidní přípravek DDT v bio panenském olivovém oleji (podrobnosti zde), šlehačky ve spreji plné éček a nevhodných tuků (více zde), chlazená kuřata se salmonelou (čtěte zde) či káva s rezidui jedovatých plísní, to jsou jen některá z jejich závažných zjištění .

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Další z rubriky

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Vybírejte nejlepší místo pro relaxaci. Můžete vyhrát infrasaunu

Je to lestní stráň s překrásným výhledem na labský kaňon. A když nastane období...

Vyhlásili jsme soutěž o infrasaunu. Jediným úkolem je poslat snímek místa, kde nejraději trávíte volný čas a užíváte si...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Najdete na iDNES.cz