I při balení ovoce a zeleniny se někdy dostanou ke slovu přídatné látky, tedy...

I při balení ovoce a zeleniny se někdy dostanou ke slovu přídatné látky, tedy éčka. Například pro zpevnění tkáně, aby déle vydržely čerstvé. S uvedenou aplikací v mobilu si je hned můžete zkontrolovat. | foto: Profimedia.cz

Éčka v potravinách si prolustrujte už při nákupu. Stačí na to mobil

  • 11
Jednoduchou internetovou databázi přídatných látek, které se přidávají do potravin například při zpracování, konzervaci či balení, přinesl spotřebitelský časopis dTest. Připravil i aplikaci pro mobilní telefony, aby bylo možné vhodná či nevhodná éčka odlišit ještě předtím, než si nákup přinesete domů.

Databázi obsahující všechna dosud známá éčka i s jejich případnými alternativními názvy najdete nově na webu časopisu dTest (zde).

Spotřebitel se z nich dozví i původ látky (přírodní či syntetický) a případná rizika, která při požití mohou hrozit. Nechybějí ani údaje o běžném výskytu přídatné látky a případném legislativním omezení jejího použití.

Jedna přídatná látka může mít hned několik názvů, pod kterými ji výrobci...
Pokud je u konkrétního éčka uvedeno varování, rozkliknete si pro více informací...
Aplikaci pro operační systémy Android a iOS si můžete stáhnout do svého...

"Zákazníci v obchodech mohou kvalitu potravin odhadovat pouze z deklarovaného složení jednotlivých výrobků. Zpravidla si ale nepamatují, která éčka jsou škodlivá a která ne, a proto se staví podezřívavě ke všem potravinám, ve kterých se takto označené látky vyskytují. Aplikace jim jejich výběr může výrazně usnadnit," říká spolupracovník dTestu Jan Richtr.

Málokdo nosí přehled "hodných" a "zlých" éček v hlavě, proto se může kdykoliv hodit mít ho v telefonu po ruce.

V databázi se dá vyhledávat nejen podle názvu a označení dané látky, ale také podle původu a zařazení do skupin: tedy podle toho, jde-li například o konzervant, antioxidant nebo stabilizátory. Průběžně se katalog bude propojovat i s údaji o testovaných potravinářských výrobcích, takže spolu s výsledkem testu získá zákazník i informace o použitých přídatných látkách.

Nejde o první databázi éček, je ovšem uživatelsky přínosná

Zdaleka nejde o první databázi přídatných látek dostupnou na internetu, její praktické využití je ovšem posunuto o stupínek výš. Uživatelsky nejzajímavější je fakt, že jsou údaje z této on-line databáze dostupné i v rámci mobilní aplikace, a lze je tedy využít už během nakupování.

Co jsou "éčka"

Potravinářské přídatné látky (aditiva) jsou chemické látky, které se přidávají do potravin kvůli vylepšení nebo zachování jejich trvanlivosti nebo vzhledu, konzistence, chutě, vůně atd. V zákoně se přídatnými látkami rozumí látky bez ohledu na jejich výživovou hodnotu, které se zpravidla nepoužívají samostatně ani jako potravina, ani jako charakteristická potravní přísada a přidávají se do potravin při výrobě, balení, přepravě nebo skladování, čímž se samy nebo jejich vedlejší produkty stávají nebo mohou stát součástí potraviny. (viz zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích)

Mohou pro vás znamenat i úsporu: určitě narazíte při nákupu na výrobky, na které si díky znalosti jejich složení jednou provždy necháte zajít chuť. Navíc je mobilní aplikace bezplatná, lze ji jednoduše stáhnout v Google Play a Apple App Store pod názvem "dTest".

Autoři si od nové databáze slibují větší informovanost o složení a kvalitě potravin, jež české spotřebitele trápí. Právě kvalitu a bezpečnost potravin totiž označilo za nejpalčivější spotřebitelský problém 56 % z téměř 26 tisíc respondentů z řad českých spotřebitelů, kterých se sdružení dTest dotazovalo v lednu letošního roku.

A za pravdu zákazníkům bohužel dávají i spotřebitelské testy potravin. Nálezy pesticidů v černých čajích, insekticidní přípravek DDT v bio panenském olivovém oleji (podrobnosti zde), šlehačky ve spreji plné éček a nevhodných tuků (více zde), chlazená kuřata se salmonelou (čtěte zde) či káva s rezidui jedovatých plísní, to jsou jen některá z jejich závažných zjištění .