Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Houby už rostou, mykologové předpovídají žně

aktualizováno 
Během několika dní by se měla úroda hub zmnohonásobit. Podle mykologů jsou teď pro ně ideální podmínky. Trvá dostatečné vlhko a relativně teplé počasí.

Hřib hnědý | foto: www.houbar.cz

Už teď začaly růst díky vlhku a teplu různé druhy hřibů - od takzvaných babek přes kováře až po hřib hnědý (panský). Objevují se také klouzky a ryzce. A předpovědi naznačují, že brzy se úroda hub znásobí.

"Během několika dnů to nabere na intenzitě," věří choceňský mykolog Libor Tmej. Jeho kolega ze Slatiňan Pavel Brůžek říká, že už je to jen otázka dnů. "Ke konci tohoto chladnějšího týdne začnou houby růst ve velkém," domnívá se.

Na houbařských serverech to začíná žít

Očekávání houbařů potvrzují i debaty na houbařských serverech. "Včera jsem viděla pána se středním košíčkem hub, ptala jsem se, odkud. Ale vyštěkl na mě - z lesa. Tak se to snad rozběhne," očekává boom houbařka, která se podepsala jako Jana a je ze Zličína na okraji Prahy.

Na houbařských internetových serverech už to vypadá jako na vrcholu podzimní sezony, kdy do lesů vyrážejí celé rodiny.

Liška obecná

Liška obecná

"Včera jsem zkontroloval malé lištičky, do konce týdne začnou pravé liščí žně na Pelhřimovsku," těšil se v úterý pisatel z Vysočiny.

Ne všichni odborníci však sdílejí optimismus houbařů. Přes povzbudivé zprávy se jim i v těchto dnech může stát, že z některého lesa budou odcházet s prázdným košíkem.

Mykologové upozorňují, že situace se v různých regionech liší, dokonce místo od místa. "Zatím se nedá mluvit o sbírání hub, spíše o jejich hledání," naznačil včera brněnský mykolog Vladimír Antonín, že houby nemusí být vidět na první pohled na velkých prostranstvích.

Výskyt hub navíc bývá podobně proměnlivý jako počasí. Zatímco v blízkosti Brna hub moc není, hřiby se bez problémů najdou třeba v Podyjí. Vladimír Antonín proto v nejbližších dnech nečeká žádnou velkou houbařskou explozi. Ta přijde, až se půda ještě o něco více prohřeje.

Rostou i houby typické pro konec podzimu

V začínající houbařské sezoně se už objevily i některé rarity. V Pardubickém kraji například roste čirůvka fialová, která je typická pro konec podzimu, nebo také václavky.

Čirůvka fialová

Čirůvka fialová

Další zvláštností je, že hřiby kováři se dají najít dokonce i ve výškách okolo 700 metrů nad mořem v Jizerských horách a podhůří Krkonoš. Zatímco pro běžné houbaře teď začíná letošní sezona, pro znalce hub, které nezajímá jen to, jak budou chutnat na talíři, sezona trvá po celý rok.

Už od začátku března se v lesích nacházejí typicky jarní houby jako například ohnivce, smrže či kačenky. Letos se tyto houby objevily dokonce o něco později než loni.


Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i...

Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i...

Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Václavka smrková

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z...

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

Najdete na iDNES.cz