Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Houby už rostou, mykologové předpovídají žně

aktualizováno 
Během několika dní by se měla úroda hub zmnohonásobit. Podle mykologů jsou teď pro ně ideální podmínky. Trvá dostatečné vlhko a relativně teplé počasí.

Hřib hnědý | foto: www.houbar.cz

Už teď začaly růst díky vlhku a teplu různé druhy hřibů - od takzvaných babek přes kováře až po hřib hnědý (panský). Objevují se také klouzky a ryzce. A předpovědi naznačují, že brzy se úroda hub znásobí.

"Během několika dnů to nabere na intenzitě," věří choceňský mykolog Libor Tmej. Jeho kolega ze Slatiňan Pavel Brůžek říká, že už je to jen otázka dnů. "Ke konci tohoto chladnějšího týdne začnou houby růst ve velkém," domnívá se.

Na houbařských serverech to začíná žít

Očekávání houbařů potvrzují i debaty na houbařských serverech. "Včera jsem viděla pána se středním košíčkem hub, ptala jsem se, odkud. Ale vyštěkl na mě - z lesa. Tak se to snad rozběhne," očekává boom houbařka, která se podepsala jako Jana a je ze Zličína na okraji Prahy.

Na houbařských internetových serverech už to vypadá jako na vrcholu podzimní sezony, kdy do lesů vyrážejí celé rodiny.

Liška obecná

Liška obecná

"Včera jsem zkontroloval malé lištičky, do konce týdne začnou pravé liščí žně na Pelhřimovsku," těšil se v úterý pisatel z Vysočiny.

Ne všichni odborníci však sdílejí optimismus houbařů. Přes povzbudivé zprávy se jim i v těchto dnech může stát, že z některého lesa budou odcházet s prázdným košíkem.

Mykologové upozorňují, že situace se v různých regionech liší, dokonce místo od místa. "Zatím se nedá mluvit o sbírání hub, spíše o jejich hledání," naznačil včera brněnský mykolog Vladimír Antonín, že houby nemusí být vidět na první pohled na velkých prostranstvích.

Výskyt hub navíc bývá podobně proměnlivý jako počasí. Zatímco v blízkosti Brna hub moc není, hřiby se bez problémů najdou třeba v Podyjí. Vladimír Antonín proto v nejbližších dnech nečeká žádnou velkou houbařskou explozi. Ta přijde, až se půda ještě o něco více prohřeje.

Rostou i houby typické pro konec podzimu

V začínající houbařské sezoně se už objevily i některé rarity. V Pardubickém kraji například roste čirůvka fialová, která je typická pro konec podzimu, nebo také václavky.

Čirůvka fialová

Čirůvka fialová

Další zvláštností je, že hřiby kováři se dají najít dokonce i ve výškách okolo 700 metrů nad mořem v Jizerských horách a podhůří Krkonoš. Zatímco pro běžné houbaře teď začíná letošní sezona, pro znalce hub, které nezajímá jen to, jak budou chutnat na talíři, sezona trvá po celý rok.

Už od začátku března se v lesích nacházejí typicky jarní houby jako například ohnivce, smrže či kačenky. Letos se tyto houby objevily dokonce o něco později než loni.





Nejčtenější

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

U vody je nyní božský klid.
Rybář Vágner chce sjednotit dobu lovu. Kdo chodí pozdě z práce, nemá šanci

Jakub Vágner zahájil kampaň za prodloužení doby lovu tak, aby byla celoročně od čtyř hodin ráno až do půlnoci. Podle něj současná doba, kdy se smí lovit...  celý článek

Hovězí carpaccio zvládnete podle Pohlreicha připravit i doma.
Hovězí naložte do soli a nemusíte vařit, doporučuje Pohlreich carpaccio

Většinou máme zažito, že maso má být hlavně pořádně tepelně upravené. Přitom jsou i jiné možnosti, jak ho upravit tak, abychom si na něm co nejvíc pochutnali....  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Další z rubriky

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...
Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže opak je pravdou. Některé druhy jsou...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Kačenka česká je velmi chutná jarní houba, která ale zdaleka neroste všude.
Lahodné jarní kačenky české už rostou, ochlazení jim jen prospělo

Houbaři jsou po zimě nabuzení a jejich jarní touha najít místečko s kačenkami připomíná hlad po medvědím česneku. Pokud víte, na jakých lokalitách hledat, máte...  celý článek

Avokádové quacamole
Avokádové quacamole

Rychlovka, kterou zvládne a miluje každý.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.