Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na svatého Štěpána se peče husa nebo kachna. Zvládne to i začátečník

aktualizováno 
Podle tradice by se na svátečním stole na Štěpána měla objevit pernatá drůbež. A vzhledem k tomu, že se navštěvují celé rodiny, logicky padá volba na větší kousky, tedy na husu nebo kachnu. Na přípravu jsou snadné a zvládne to i začátečník.

Typická porce husy | foto: Jana Černá

Štěpán patřil k první generaci křesťanů. Byl vlastně první, kdo byl pro svoje vyznávání Ježíše zatčen a umučen. Plamenně kázal o vzkříšení Ježíše Krista, což se Židům vůbec nelíbilo. Popouzelo je to, a proto ho nechali mezi lety 36 a 40 zatknout a před hradbami Jeruzaléma popravit ukamenováním. Tento den je spojen i se svatoštěpánskou koledou. Nejznámější je říkanka o Štěpánovi, který upadl na ledu a psi se na něj sběhli.

Jak na ptáka

Na Hobby jsme přinesli několik už receptů na pečení husy nebo kachny. Všechny mají společné to, že jsou naprosto jednoduché. Zřejmě nejméně práce vás bude stát husa, kterou dáte péct přes noc. Přiklopená se peče na 70–80 °C asi 13 hodin, takže když ji dnes vložíte před spaním do trouby, na zítřejší slavnostní oběd budete mít hotovo. Na kompletní recept se se podívejte sem.

Fotogalerie

Toto bylo extrémně pomalé pečení, běžně se peče kolem pěti hodin, takový recept pro vás připravil kuchař Milan Hořejší i včetně návodu na tradiční lokše jako přílohu. A kuchař také připomíná důležitost jablek, kterými se husa nadívá, aby se pečeně nevysušila.

V tomto receptu se začíná poměrně rozehřátou troubou (na 180 °C) zhruba 20 minut, pak se trouba stáhne na 140 °C a peče se čtyři hodiny, z toho se doporučuje na první dvě pekáč přikrýt alobalem.

Pokud se místo husy rozhodnete pro kachnu, zkuste si zopakovat vyzkoušený recept od Jany Florentýny Zatloukalové z její Kuchařky pro dceru, který jsme po vydání knihy vyzkoušeli a báječně se osvědčil. Peče ji na 120 °C. „Pečte bez jakýchkoliv zásahů a průzkumných manévrů včetně otvírání trouby nebo nadzvedávání víka 5 až 6 hodin, na přesném čase rozhodně nesejde,“ radí Zatloukalová. Celý recept najdete tady.

Typické přílohy

Zatímco se nám peče husa, připravíme si zelí. Červenou cibuli rozkrojíme na polovinu a následně nakrájíme na nudličky. Červené zelí nakrouháme a vložíme do hrnce, přidáme brusinky, vinný ocet, sůl, pepř, červenou cibuli, přiklopíme a na mírném plameni dusíme do měkka přibližně 35 minut. Dosladit zelí lze buď cukrem, nebo můžete zkusit přidat dvě lžíce medu.

Ale nemusí to ale být jen červené zelí. Tady se zvyklosti v jednotlivých rodinách liší. Někde se k porci přidává i bílé zelí. Stejně tak se kombinují houskové a bramborové knedlíky, hodí se i chlupaté, ve kterých se při přípravě kombinují vařené a syrové strouhané brambory. A na Moravě nebo Slovensku i ty výše zmíněné lokše.

Podívejte se, jak je možné kachnu upéct společně i se zelím a lokšemi.

Lokšemi je dokonce možné kachnu i nadívat společně se zelím. Hotové lokše se při tomto způsobu srolují naplněné zelím, vloží  se do ptáka a spolu se pečou. Po naporcování je tak jídlo hotové. S tímto konceptem se proslavila jedna restaurace v pražských Nuslích, jejich recept najdete zde.

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Další z rubriky

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábí slavný italský sýr Asiago

Asiago DOP

Asiago je v Česku méně známý italský sýr, který stejně jako slavnější Parmigiano Reggiano a Gorgonzola pochází ze...

VIDEO: Je čas odstrojit stromeček. Víte, kam s ním?

Odstrojené stromečky do popelnice nepatří.

Tradice říká, že na Tři krále by se měl odstrojit stromeček. Teď jde jen o to, zbavit se ho tak, aby zbytečně...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...

Najdete na iDNES.cz