Kutil Láďa Hruška cílí na mladší. Zaboduje krouhání zelí a leštění bot?

  0:09aktualizováno  0:09
Kdo zamáčkl slzu v oku, když Láďa Hruška skončil se svými recepty ve zprávách, toho zřejmě jeho fascinující odsekávaná dikce přitáhne k prvního dílu kutilského pořadu jako magnet. „Vychytávky Ládi Hrušky“ nepokrytě navazují na pořad Přemka Podlahy. I vařit se bude.

V neděli čtvrt hodiny před polednem Prima opět vyjíždí s kutilským pořadem, ovšem pod novým názvem: Vychytávky Ládi Hrušky. Avizuje sice, že pořad dostane modernější střih a zacílí na mladší generaci, nicméně stojí na úplně stejných základech jako starý dobrý Receptář. Na radách pro dům a zahradu, tipech pro pěstování, chovatelství i do kuchyně a kutilských nápadech televizních diváků.

Vychytávky Ládi Hrušky

Jen nelze přehlédnout nového, mladšího a svérázného průvodce, jehož kuchařka se vyhnula málokteré domácnosti.

Hned v prvním díle Láďa Hruška poradí, jak po letošním horkém létě resuscitovat spálenou zahradu, co ještě vysadit před zimou, představí krouhačku na zelí, vyrobenou divákem z toho, co dům dal, a představí hlídací psí plemeno tzv. šarplanince, poradí, jak vyrobit misky pro králíky ze starého tlakového hrnce či jednokolku z basy od piva a přidá i recept na banánovou zmrzlinu (můžete vyzkoušet i ten náš zde).

Nechybí ani vychytávky, jak odstopkovat jahody pomocí brčka, jak vyčistit boty banánovou slupkou či návod na oloupání česneku s pomocí prázdné lahve od okurek. To vše stihne za 37 minut.

Odstopkování jahod je podle Ládi Hrušky nejjednodušší pomocí brčka. Posuďte...
Banánovou slupku radí Hruška nevyhazovat, můžete si s ní krásně vyčistit boty.
Stroužky česneku podle Hrušky snadno oloupete protřepáním v zavařovačce.

Láďa Hruška radí, jak odstopkovávat jahody, čistit boty banánovou slupkou či loupat česnek.

Stále jsme národ kutilů

Přemek Podlaha uměl u českého národa brnknout na správnou strunu, v tom se od osmdesátých let mnoho nezměnilo. V českých domácnostech stále vznikají mnohdy bizarní přístroje či nástroje, které mají usnadnit práci v domácnosti či na zahradě. A ostatní jsou na něj také zvědaví. Důvody jsou často finanční, mnohdy ale na trhu srovnatelný výrobek vůbec nenajdete.

Dokládá to i divácká krouhačka na zelí od pana Musila z Ledče nad Sázavou. Má pravdu v tom, že s pomocí kuchyňského robota si nakrouháte tak zelí k obědu, ne plnou vanu na naložení zelí do sudu.

Návod, jak si kysané zelí připravit přímo do zavařovaček, najdete ZDE.

Takže si vyrobil vlastní: využil motor ze staré pračky, kryt z bojleru, litinový rám pochází z krouhačky na píci pro drůbež. Diváckým zážitkem je ovšem i jeho dialog s moderátorem (podívejte se alespoň na ukázku v úvodním videu). A když najdete v neděli před obědem čas a chuť, dočkáte se na Primě i receptu.

Pro srovnání s legendárním moderátorem můžete v archivním videu zabrousit do roku 1987, kdy Přemek Podlaha pozval do Receptáře výrobce prvního sněhového prkna u nás (více zde):

Autor:

Nejčtenější

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Blesková večeře. Pohlreich uvařil polévku z kukuřice a papriky

Polévka z kukuřice s paprikou, jarní cibulkou a koriandrem

Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu Teď vaří Šéf! zkouší převést na televizní obrazovku, jak se stravovat kvalitně a přitom...

Další z rubriky

Úžasná proměna staré dřevěné židle, dostala polstrování a veselý kabát

Proměna staré dřevěné židle v měkoučkou polstrovanou k psacímu stolu se...

Starou židli získala Eva Pilátová při vyřazování nepotřebného nábytku ze sklepa jedné základní umělecké školy zhruba...

Cech malířů slaví 670 let. Chce obnovit mistrovskou zkoušku

Výstava Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů v Jindřišské věži

Slavnostní výstavou k 670 letům založení chce Cech malířů, lakýrníků a tapetářů oslavit osmičková výročí.

KVÍZ: Brnkačka, máňa, kombajn. Jak se vyznáte v malířské terminologii

Živnostník roku Královéhradeckého kraje Michal Rousek z Náchoda se devatenáct...

Každé řemeslo má svoji typickou terminologii. Připravili jsme pro vás kvíz, který prověří, jak se vyznáte v té malířské...

Najdete na iDNES.cz