Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kutil Láďa Hruška cílí na mladší. Zaboduje krouhání zelí a leštění bot?

  0:09aktualizováno  0:09
Kdo zamáčkl slzu v oku, když Láďa Hruška skončil se svými recepty ve zprávách, toho zřejmě jeho fascinující odsekávaná dikce přitáhne k prvního dílu kutilského pořadu jako magnet. „Vychytávky Ládi Hrušky“ nepokrytě navazují na pořad Přemka Podlahy. I vařit se bude.

V neděli čtvrt hodiny před polednem Prima opět vyjíždí s kutilským pořadem, ovšem pod novým názvem: Vychytávky Ládi Hrušky. Avizuje sice, že pořad dostane modernější střih a zacílí na mladší generaci, nicméně stojí na úplně stejných základech jako starý dobrý Receptář. Na radách pro dům a zahradu, tipech pro pěstování, chovatelství i do kuchyně a kutilských nápadech televizních diváků.

Vychytávky Ládi Hrušky

Jen nelze přehlédnout nového, mladšího a svérázného průvodce, jehož kuchařka se vyhnula málokteré domácnosti.

Hned v prvním díle Láďa Hruška poradí, jak po letošním horkém létě resuscitovat spálenou zahradu, co ještě vysadit před zimou, představí krouhačku na zelí, vyrobenou divákem z toho, co dům dal, a představí hlídací psí plemeno tzv. šarplanince, poradí, jak vyrobit misky pro králíky ze starého tlakového hrnce či jednokolku z basy od piva a přidá i recept na banánovou zmrzlinu (můžete vyzkoušet i ten náš zde).

Nechybí ani vychytávky, jak odstopkovat jahody pomocí brčka, jak vyčistit boty banánovou slupkou či návod na oloupání česneku s pomocí prázdné lahve od okurek. To vše stihne za 37 minut.

Odstopkování jahod je podle Ládi Hrušky nejjednodušší pomocí brčka. Posuďte...
Banánovou slupku radí Hruška nevyhazovat, můžete si s ní krásně vyčistit boty.
Stroužky česneku podle Hrušky snadno oloupete protřepáním v zavařovačce.

Láďa Hruška radí, jak odstopkovávat jahody, čistit boty banánovou slupkou či loupat česnek.

Stále jsme národ kutilů

Přemek Podlaha uměl u českého národa brnknout na správnou strunu, v tom se od osmdesátých let mnoho nezměnilo. V českých domácnostech stále vznikají mnohdy bizarní přístroje či nástroje, které mají usnadnit práci v domácnosti či na zahradě. A ostatní jsou na něj také zvědaví. Důvody jsou často finanční, mnohdy ale na trhu srovnatelný výrobek vůbec nenajdete.

Dokládá to i divácká krouhačka na zelí od pana Musila z Ledče nad Sázavou. Má pravdu v tom, že s pomocí kuchyňského robota si nakrouháte tak zelí k obědu, ne plnou vanu na naložení zelí do sudu.

Návod, jak si kysané zelí připravit přímo do zavařovaček, najdete ZDE.

Takže si vyrobil vlastní: využil motor ze staré pračky, kryt z bojleru, litinový rám pochází z krouhačky na píci pro drůbež. Diváckým zážitkem je ovšem i jeho dialog s moderátorem (podívejte se alespoň na ukázku v úvodním videu). A když najdete v neděli před obědem čas a chuť, dočkáte se na Primě i receptu.

Pro srovnání s legendárním moderátorem můžete v archivním videu zabrousit do roku 1987, kdy Přemek Podlaha pozval do Receptáře výrobce prvního sněhového prkna u nás (více zde):

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

Chcete recyklovat plasty svépomocí? Tady najdete kompletní kuchařku

Z plastových vloček lze pomocí extruzního stroje vyrobit novou hmotu, která se...

Ekologicky zaměření kutilové, které nebaví stále někam nosit a vozit plastový odpad, mají alternativu. Mohou se zapojit...

VIDEO: Takto to žilo na historicky největší výstavě Model Hobby

Odkrytovaná formule

Model Hobby je výjimečná výstava, není totiž jen pro specializované fanoušky modelářství, ale i pro širokou veřejnost....

Nadšený soused kutil vám opraví staré rádio i remosku. Třeba v kavárně

Rande s opravářem si můžete dát ve vybrané kavárně, kam rozbité rádio,...

Vypadá to jako návrat v čase. Ovšem i dnes existují nadšení kutilové, kteří vám u sebe doma nebo v kavárně „za pár...

Najdete na iDNES.cz