VIDEO: Dopřejte si na sv. Martina rohlíčky se spoustou másla a ořechy

aktualizováno 
Na svatého Martina určitě stojí za to dopřát si kromě husy i sladkou tečku. A když si zahrajete na marnotratníky, koupíte kostku čerstvého másla, protože mražené už tak nevoní, tak si můžete zahřešit s martinskými rohlíčky s ořechovou náplní.

Tip na svatomartinskou husu

Pečení je to sice zdlouhavé, ale výsledek stojí za to, takže si na svatomartinské huse podle našeho receptu opravdu pochutnáte. Zvlášť na té z domácího chovu.

Kuchař Milan Hořejš se chystá porcovat maso.
Nejžádanější porcí je stehýnko.

Nebo můžete vyzkoušet recept na extrémně pomalu pečenou husu, kterou večer vložíte do trouby a dopoledne bude tak akorát.

Pokud už byste snad husu nesehnali, poohlédněte se po kachně. Pomalu pečená je s červeným zelím také naprosto skvělá.

Martinské rohlíčky sice nejsou podle Martina Kuciela alias pan Cuketky, který recept na ně vlastnoručně vyzkoušel, tak úplně snadné. Ale zvládnout je lze. Cuketka dokonce slibuje, že se vám o této nekynuté lahůdce bude zdát.

Recepty na svatomartinské rohlíčky lze najít v různých variacích a většinou se dělí na kynuté a nekynuté. Ty kynuté jsou o fous pracnější a dělají se z bohatšího těsta s máslem a vejci, úžasná je kvasová varianta. 

Nekynuté rohlíčky, na něž najdete recept níže, se zase opírají o křehké těsto s velkým podílem másla a mají volně nakročeno do oblasti cukroví.

Když je zasypete cukrem a necháte chvíli uležet, jsou úplně dokonalé.

Jedinou záludností receptu je snad asi tvarování. Celé ho vidíte na úvodním videu a už během první várky se dá snadno nacvičit. Beztak se tu nehraje na krásu a každou nedokonalost pak schováte pod čepicí z moučkového cukru. Takže žádný zbytečný stres.

Postup

Suroviny (30 ks)

  • 450 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 4 žloutky
  • 150 ml smetany (30 %)
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • špetka soli
  • vejce na potření
  • moučkový cukr na zdobení

Na ořechovou náplň:

  • 175 g mletých vlašských ořechů
  • 125 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 bílky

Vanilkový extrakt v náplni lze nahradit vanilkovým cukrem. Obměnit se dá i samotná náplň (vyloženě se tu nabízí maková).

1 Mouku dejte do mísy. Přidejte na kostičky nakrájené máslo, žloutky, smetanu, cukr a špetku soli. Těsto můžete zpracovat v ruce nebo v robotu. Je potřeba vypracovat nelepivé těsto, které bude pěkně držet. Těsto zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici (alespoň 30 minut).

2 V jiné míse smíchejte mleté ořechy s cukrem, vanilkovým extraktem a bílkem. Vzniknout by měla tužší a lepivá jednolitá hmota.

3 Odpočaté těsto rozdělte na pět stejných dílů. Každý díl těsta vytvarujte do koule a potom rozválejte na tloušťku okolo 3 mm a pěkně dokulata. Nožem pak z kruhu vykrojte 6 stejně velkých trojúhelníků.

4 Ořechovou náplň postupně odebírejte a každý kousek vytvarujte na malý váleček (asi jako malíček). Plňku dejte na okraj trojúhelníku a strany potřete trochou rozšlehaného vajíčka. Okraj trojúhelníku přehněte přes náplň a nezapomeňte zahnout i rožky. Poté srolujte do rohlíčku. Okraje rohlíčku stiskněte mezi prsty a ohněte do tvaru půlměsíce.

5 Připravené rohlíčky rozložte na plech (nepřilnavý, na silikonovou podložku nebo na pečicí papír) a potřete vajíčkem. Dejte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut dozlatova. Hotové rohlíčky zasypte moučkovým cukrem.

Původní článek pochází v webu recepty.cuketka.cz a byl redakčně upraven.

Autor:

Nejčtenější

VIDEO: Největšího vola Austrálie nemohli vzít na jatka. Nevešel se jim tam

Vedle tohoto býka jsou ostatní kravičky jako nedochůdčata.

Australského volka Knickerse zachránil před jatky unikátní vzrůst. Podle řezníků se totiž nevejde do linky, kde se...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

Jitka a Santo Pagana v diskusním pořadu Rozstřel. (3. prosince 2018)

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano, šéfová! Pro TV...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Další z rubriky

Nejlepší české restaurace dostaly Zlaté lvy

Čerstvě pokřtěný výběr restaurací oceněný Zlatými lvy

Společnost TopLife Czech vyhlašuje každoročně nejlepší restaurace Česka. Michelinské hodnocení nedokáže pojmout...

VIDEO: Takto vypadá jídlo TOP 10 restaurací Česka. Jsou i v Brně a Přerově

Podnik Zlatá Praha, kde kuchaři připravili pěnu z Bailey’s s rakytníkovým želé,...

Osm z Prahy 1, jedna z Brna a jedna z Přerova. Tak vypadá žebříček TOP 10 restaurací Česka podle ankety Maurerův výběr...

Vědci omylem objevili enzym, který umí dokonale rozložit plast

Ilustrační snímek

Vědci vytvořili zmutovaný enzym, který umí rozložit plastové lahve. Na přelomový objev přišli naprostou náhodou. Pokud...

Najdete na iDNES.cz