I nedokonalé vánočky chutnají skvěle, přesto končí v bioplynové stanici

aktualizováno 
Vánočky, které v pekárně špatně spletli, při pečení praskly, byly pokroucené nebo málo vykynuly, se na pulty obchodů nedostanou. Neodpovídají estetických požadavkům prodejců, takže je pekárna vyřadí a většinou končí v bioplynových stanicích.

Aby na toto plýtvání jídlem poukázali, odkoupili členové iniciativy Zachraň jídlo minulý týden z pekáren 360 vánoček, které během minulého adventního víkendu rozdávali Pražanům v okolí Jungmannova náměstí za dobrovolný příspěvek. Po nedokonalých vánočkách se jen zaprášilo, lidé neměli pocit, že by byly ošklivé, když chutnaly dobře.

Vykoupené vánočky potěšily

Estetická pravidla prodejních řetězců jsou totiž nekompromisní (více v článku zde). „U vánoček se to týká třeba stanoveného počtu rozinek na jeden kus pečiva, nesmí při pečení prasknout a musí být vykynuté do předepsané výšky,“ vysvětluje Anna Strejcová z iniciativy Zachraň jídlo s tím, že tato kritéria si nastavují prodejci sami.

Pekárny proto kusy nevyhovující těmto estetickým požadavkům raději z dodávky vyřadí. Za cenu odpadu pak toto pečivo vykupují například bioplynové stanice. Stejnou cenu za ně nabídli i zachránci jídla, aby mohli na toto plýtvání jídlem upozornit před Vánocemi svým happeningem.

Na nákup se připravte, snáze ušetříte a nebudete plýtvat

Jenže nejde jen o prodejní řetězce. Udržet plýtvání jídlem na uzdě zrovna o Vánocích není úplně jednoduché ani doma, zvlášť ve větších rodinách.

Koneckonců, i zbylá okoralá vánočka se dá v kuchyní dále zužitkovat a pochutnáte si, protože žemlovka z ní je skvělá (více zde):

Například zbytky kapra můžete naložit do marinády a máte postaráno o správný vyprošťovák, ze zbytků vánočního kuby se zase dá připravit výborná česnečka.

Tip na originální dárek a příležitost pomoci potřebným

Iniciativa Zachraň jídlo pomáhá celoročně, ale aby měla na svoji činnost dostatek prostředků, potřebuje podpořit. Například díky vánočnímu certifikátu, který od ní získáte za váš dar ve výši 1000 Kč (a můžete ho někomu darovat pod stromeček), může iniciativa příští rok vyslat do Polabí dobrovolníky, kteří na poli sesbírají 500 kg dýní (tyto dýně by se jinak zaoraly). Předají je potravinové bance, která potraviny zdarma shromažďuje, skladuje a přiděluje je humanitárním nebo charitativním organizacím. Od těch už potraviny cíleně míří k potřebným. V tomto případě za vaši tisícikorunu doputuje k chudým lidem zelenina, ze které lze uvařit dva tisíce porcí jídla. A to už je dárek.

Vánoce jsou jedna velká rodinná tradice, a to i v kuchyni, takže není problém si přesně naplánovat, co budete vařit a co všechno na to potřebujete. To je základ, jak neplýtvat. A ušetřit.

Nejenže si tedy sepište seznam, ať na něco nezapomenete, ale také projděte ledničku i spíž.

Během vlastního nákupu pak nepodléhejte momentálním pokušením či „výhodným“ akcím, jakkoliv to pro vás může být složité. Představte si, že po svátcích to výhodně nakoupené, ale nesnězené prošlé jídlo skončí v odpadkovém koši, protože prostě nebyla šance to všechno sníst. To se pak nevyplatí ani ten sebevýhodnější nákup, i když to tak na první pohled vypadá.

Vánoční iDNES.cz
Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

VIDEO: Daní za roztomilost módních psích plemen je jejich utrpení

Annie. Statečná fenka francouzského buldočka, která po vyhřeznutí ploténky...

Černá jako uhel je fenka Annie s obrovskýma očima, placatým nosem a roztomilým pohledem typickým pro tolik žádané...

Další z rubriky

Plasty by nám měly jen sloužit. Bohužel je dnes pijeme, dýcháme i jíme

Ilustrační snímek

Zvykli jsme si pít z plastů i jíst z plastů. Ale situace se změnila. Teď plasty pijeme, dýcháme i jíme. Svět řeší, jak...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Najdete na iDNES.cz