Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


I nedokonalé vánočky chutnají skvěle, přesto končí v bioplynové stanici

aktualizováno 
Vánočky, které v pekárně špatně spletli, při pečení praskly, byly pokroucené nebo málo vykynuly, se na pulty obchodů nedostanou. Neodpovídají estetických požadavkům prodejců, takže je pekárna vyřadí a většinou končí v bioplynových stanicích.

Aby na toto plýtvání jídlem poukázali, odkoupili členové iniciativy Zachraň jídlo minulý týden z pekáren 360 vánoček, které během minulého adventního víkendu rozdávali Pražanům v okolí Jungmannova náměstí za dobrovolný příspěvek. Po nedokonalých vánočkách se jen zaprášilo, lidé neměli pocit, že by byly ošklivé, když chutnaly dobře.

Vykoupené vánočky potěšily

Estetická pravidla prodejních řetězců jsou totiž nekompromisní (více v článku zde). „U vánoček se to týká třeba stanoveného počtu rozinek na jeden kus pečiva, nesmí při pečení prasknout a musí být vykynuté do předepsané výšky,“ vysvětluje Anna Strejcová z iniciativy Zachraň jídlo s tím, že tato kritéria si nastavují prodejci sami.

Pekárny proto kusy nevyhovující těmto estetickým požadavkům raději z dodávky vyřadí. Za cenu odpadu pak toto pečivo vykupují například bioplynové stanice. Stejnou cenu za ně nabídli i zachránci jídla, aby mohli na toto plýtvání jídlem upozornit před Vánocemi svým happeningem.

Na nákup se připravte, snáze ušetříte a nebudete plýtvat

Jenže nejde jen o prodejní řetězce. Udržet plýtvání jídlem na uzdě zrovna o Vánocích není úplně jednoduché ani doma, zvlášť ve větších rodinách.

Koneckonců, i zbylá okoralá vánočka se dá v kuchyní dále zužitkovat a pochutnáte si, protože žemlovka z ní je skvělá (více zde):

Například zbytky kapra můžete naložit do marinády a máte postaráno o správný vyprošťovák, ze zbytků vánočního kuby se zase dá připravit výborná česnečka.

Tip na originální dárek a příležitost pomoci potřebným

Iniciativa Zachraň jídlo pomáhá celoročně, ale aby měla na svoji činnost dostatek prostředků, potřebuje podpořit. Například díky vánočnímu certifikátu, který od ní získáte za váš dar ve výši 1000 Kč (a můžete ho někomu darovat pod stromeček), může iniciativa příští rok vyslat do Polabí dobrovolníky, kteří na poli sesbírají 500 kg dýní (tyto dýně by se jinak zaoraly). Předají je potravinové bance, která potraviny zdarma shromažďuje, skladuje a přiděluje je humanitárním nebo charitativním organizacím. Od těch už potraviny cíleně míří k potřebným. V tomto případě za vaši tisícikorunu doputuje k chudým lidem zelenina, ze které lze uvařit dva tisíce porcí jídla. A to už je dárek.

Vánoce jsou jedna velká rodinná tradice, a to i v kuchyni, takže není problém si přesně naplánovat, co budete vařit a co všechno na to potřebujete. To je základ, jak neplýtvat. A ušetřit.

Nejenže si tedy sepište seznam, ať na něco nezapomenete, ale také projděte ledničku i spíž.

Během vlastního nákupu pak nepodléhejte momentálním pokušením či „výhodným“ akcím, jakkoliv to pro vás může být složité. Představte si, že po svátcích to výhodně nakoupené, ale nesnězené prošlé jídlo skončí v odpadkovém koši, protože prostě nebyla šance to všechno sníst. To se pak nevyplatí ani ten sebevýhodnější nákup, i když to tak na první pohled vypadá.

Vánoční iDNES.cz
Autor:




Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Další z rubriky

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Pohlreich ochutnává jídlo v jídelně na Slovanském gymnáziu v Olomouci.
VIDEO: Pohlreich jako šéf v obří školní kuchyni, zabijáku čerstvosti

Na adresu Ano, šéfe! dorazila stížnost studentů olomouckého Slovanského gymnázia: nejede jim rozvařené a studené jídlo bez chuti a Zdeněk Pohlreich se jim...  celý článek

Domácí kečup můžete ochutit oblíbeným kořením a dodat mu tak svou vlastní...
Přebytek rajských zužitkujte, připravte z nich zásoby kečupu na zimu

Úrodu je potřeba maximálně zužitkovat, proto se v období přebytku rajských každá inspirace počítá. A proč si pro ni nezajít do celého světa a nevyužít každý...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.