Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Chtěli, aby balkon trochu kvetl a občas mohli něco uštípnout do kuchyně

  2:00aktualizováno  2:00
Rádi byste něco pěstovali, ale máte v bytě k dispozici pouze balkon nebo okenní parapet? Berte to jako plus. I v nádobách se toho dá vypěstovat spousta a nebudete muset řešit boj s plevelem. A když budete při tom osazování "dvakrát měřit" a jednou sázet, máte šanci vyhnout se chybám začátečníků.

Výhled na okolní zástavbu byl hned veselejší. | foto: Martina Čermáková

Anitě Blahušové letos vyšla knížka Zahrádka v květináči. Osazený balkon i terasu mají snad všichni v jejím okolí, protože to pro ni byl po dva roky nesmírně cenný studijní materiál i zdroj vhodných záběrů. A tím se svou zálibou ani zdaleka neskončila.

Z balkonu uděláte minizahrádku za půl dne

Před dvěma týdny pomohla s osazením "kancelářského" balkonu uprostřed Prahy. Byl to trochu risk, "zmrzlí" byli teprve za dveřmi, ale slunečné počasí k tomu lákalo. Vznikla příjemná kvetoucí oáza, kde dnes nechybí bylinky do nápojů, salátů i pro teplou kuchyni. I chladnější dny, které přišly poté, naštěstí všechno přežilo.

Fotogalerie

"Požadavek osazenstva kanceláře zněl zcela jasně: aby to trochu kvetlo, ale přitom to nebylo náročné na údržbu, a bylo tam taky něco na uždibování do kuchyně, třeba na čaj, do salátu či na pizzu," směje se Anita. Při výběru byla limitována i tím, že jde o balkon orientovaný na jih, kam většinu dne praží sluníčko, a velikostí balkonu, který znala jen z fotografií. Pak připravila návrh nákupu, který už závisel na osazenstvu kanceláře.

Jednoznačně doporučila zamířit do zahradnictví, protože právě tam byste měli najít rostliny, které jsou na první pohled silné a zdravé. Navíc dostanete praktické rady k jejich pěstování, případně vám doporučí, jaké stanoviště je pro ně vhodné. Komu nezbývá než nakoupit v nějakém hobbycentru (což vůbec neznamená, že by musel nakoupit špatně), může si alespoň zjistit, kdy ho zavážejí čerstvými sazenicemi.

Barvy květin Anita navrhla ladit do modro-růžovo-červeno-bílé a vybrala takové, které snesou hodně slunce a nejsou příliš náročné na zálivku a péči. A protože na balkoně už byly nějaké truhlíky i květináče z dřívějška, doporučila koupit co nejpodobnější, aby se navzájem stylově moc netloukly.

Zkuste i vertikální pěstování

Pokud byste rádi využili plochy na stěnách balkonu či terasy, lze si vybrat i závěsné květináče. A nebo využít nápad Radky Prokopové, která vymyslela jakési závěsné kapsy, do kterých se vám drobnější květiny nebo bylinky také vejdou. Kapsy jsou vhodné například k zavěšení na zábradlí balkonu, jsou přírodní a prodyšné (z mořské trávy a ekotextilie), nevadí jim déšť ani vítr a vydrží tak dvě sezony.

Závěsné kapsy, ve kterých lze pěstovat drobnější rostliny.
Kapsy umožňují vertikální pěstování tam, kde je málo místa.

Na bylinky (mátu, meduňku) doporučila koupit větší květináče, aby se mohly pěkně rozrůst. Ty lze postavit i na zem. Na bylinky drobnějšího vzrůstu a levanduli pak menší květináče, které se postaví na parapet balkonu a nějaké menší květináče závěsné. A také samozavlažovací truhlík na muškáty.

Jak se dá v samozavlažovacích truhlících úspěšně pěstovat i zelenina, čtěte zde, další tipy k těmto truhlíkům pak najdete zde. 

Z bylinek Anita doporučila vybrat mátu peprnou nebo klasnatou, případně i nějaké aromatické odrůdy, jako jsou čokoládová, pomerančová nebo jahodová (více o pěstovaných voňavých druzích máty zde). Dále rozmarýn lékařský, levanduli lékařskou, tymián obecný i citronový, dobromysl obecnou, nakombinovat různé druhy bazalek (klasickou, červenou, drobnolistou, případně i citronovou nebo skořicovou) a přidat ještě meduňku a šalvěj.

Z kvetoucích balkonovek pak vzhledem k jižní orientaci balkonu lobelky, u kterých si lze vybrat modrou, bílou nebo růžovou barvu květů. Pak pelargonie vonné, u těch lze zase vybírat třeba mezi vůní citrusů či růží, a pelargonii páskatou, ideálně růžovou nebo červenou. Opět přidala praktickou radu, že nakupovat se má jít sice se seznamem, ale vybírat s rozvahou a ohledem na konkrétní nabídku.

A přesně tak to i dopadlo. Z uvedeného seznamu měli v zahradnictví jen asi třetinu vybraných rostlin. Takže osazenstvo kanceláře si nechalo při nákupu poradit, čím ty ostatní nahradit. Například místo pelargonií koupili anglické muškáty a ty druhy bazalek, které neměli, nahradili bazalkou vytrvalou.

Tipy na další vhodné kombinace rostlin podle stanoviště najdete v článku zde.

U zeminy není moc co řešit, ideální je standardní zemina pro balkonové rostliny a zemina pro bylinky. "V každém případě je stejně ještě potřeba vybrat vhodné organické hnojivo na květiny a bylinky, ideálně bez jakékoliv chemie. Ale samozřejmě můžete hnojit třeba vlastním vermikompostem, na který využijete hlavně odpad z kuchyně," nabízí Anita poměrně oblíbenou alternativu.

Jak vypadá vermikompostování v praxi a praktické tipy ve videu (a v článku zde): 

Zahrádka v květináči

Knihu Zahrádka v květináčisi můžete objednat v našem eshopu za 339 Kč.

obálka knihy zahrádka v květináči

Knihy.iDNES.cz, 339 Kč

Vzhledem k tomu, že bylo všechno připravené, vlastní přesazování květin i bylinek  zabralo zhruba dvě hodinky. Pravda, ve třech lidech, jeden člověk by měl co dělat půl dne. Ale stačí vám k tomu v podstatě jen lopatka a gumové rukavice.

Vlastní postup je jednoduchý. Anita v každém případě doporučuje drenáž na dno každého květináče, protože přemokření je pro rostliny přinejmenším stejně zhoubné jako sucho. Použít můžete drobné kamínky nebo střepy, klidně z přebytečného květináče. Stačí ho zabalit do kousku hadru a rozbít. 

Ukázka z knihy Zahrádka v květináči (Smart Press, 2014).
Do pěstování na balkoně můžete zapojit i děti.
Ukázka z knihy Zahrádka v květináči (Smart Press, 2014).

Pak nádobu naplňte zhruba do tří čtvrtin substrátem, přesaďte rostlinku tak, aby byla ponořená do hlíny stejně hluboko jako v sadbovači a opatrně ji přimáčkněte, aby v substrátu pevně seděla. Nakonec pomocí lopatky květináč dosypte substrátem. "U čerstvě zasazených rostlinek pozor na přímé slunce i přelití. Na jejich nové stanoviště je zvykejte raději pomalu a první dny je pro jistotu přistiňte, ať vám je ostré sluníčko hned nespálí," radí Anita.

Autor:




Nejčtenější

Poslední rozloučení téměř šedesátileté šimpanzice
Umírající šimpanzice Mama poznala ošetřovatele z mládí a objímala ho

Lidoopi mají nejen velmi dobrou paměť, ale i schopnost k někomu přilnout. Potvrdila to devětapadesátiletá šimpanzí samice Mama, která loni v dubnu uhynula v...  celý článek

Max a Angie zkoumají spinner
VIDEO: Princip spinneru pochopila i koťata něžných chlupatých obrů

Jak dopadne spinner, který svěříte tlapkám a drápkům dvěma téměř čtyřměsíčních kocourků mainské mývalí? Zasunou ho rázným úderem někam pod nábytek, nebo ho...  celý článek

Vlhké košile se postupně jedna za druhou vtahují do skříně přístroje.
VIDEO: Automat na nenáviděné žehlení zvládne dvanáct kusů v jedné várce

Britští inženýři se rozhodli dát sbohem nejúmornější domácí práci, tedy žehlení. Rohan Kamdar a Trevor Kerth vymysleli parní stroj Effie, do kterého můžete...  celý článek

Svah za domem by měl být zpevněný výsadbou keřů nebo stromů.
PORADNA: Máme nad domem svah. Mám strach, že se nám sesune na barák

Čtenáře Michala děsí, že se půda sesune na jeho dům. Ptá se, zda je možné svah zpevnit výsadbou vhodných dřevin.  celý článek

Další z rubriky

Domácí pivovarníci žádají zvýšení limitů pro vaření piva. Ilustrační snímek.
Domácí pivovarníci mají stálou žízeň. Napsali petici pro zrušení limitů

Každý, kdo si doma vaří vlastní pivo, smí v současné době vyrobit maximálně 200 litrů moku ročně. Podle iniciátorů petice jsou na tom čeští domácí pivovarníci...  celý článek

Šéfkuchař Miroslav Kalina
Zažívat já v hospodách to, co Pohlreich, zblázním se, říká šéfkuchař Kalina

Díky populární televizní show MasterChef je tvář Miroslava Kaliny známá jako málokterého jiného šéfkuchaře. Podle něj je nejtěžší naučit děti jíst zeleninu.  celý článek

Výsledkem jsou dvě spojené kosti, maso je už téměř oddělené.
VIDEO: Pohlreich ukáže, jak vykostit kuřecí stehna. Pro křehčí řízky

Zdeňkova akademie jde po jednotlivých kuchařských technikách. Ve druhém díle se Pohlreich sice věnuje grilování, ale zmíní i detail, který zajímá hodně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.