Nikdy nekončící boj s potravinovými moly. Vyzkoušejte bobkový list

aktualizováno 
S potravinovými moly se zápolí těžko. I když uklidíte celou domácnost a vyklidíte skříňky s potravinami, stejně se za čas vrátí a boj může začít nanovo. Kde se moli berou, čím škodí a jak na ně můžete vyzrát?

Zavíječe moučného si klidně můžete přinést z obchodu. | foto: Profimedia.cz

Potravinový mol je v skutečnosti motýl zavíječ moučný (Ephestia kuehniella). Jde o běžného potravinového škůdce rozšířeného po celém světě. Páchá škody nejen v domácnosti, ale i v mlýnech nebo skladech potravin. 

Podstatné pro pochopení tajemství výskytu v domácnosti je uvědomit si, jak se množí. Samička totiž může naklást až 700 vajíček a vývoj jedné generace trvá asi 95 dní. Proto se vám někdy může zdát, že se doma objevují ve vlnách.

Fotogalerie

K životu jim stačí 18 stupňů Celsia, což bohatě splňuje teplota v běžném bytě. Objevují se různá růstová stádia. Larva je špinavě bílá s tmavší hlavou a před kuklením měří 12 mm. Motýli létají po celý rok kromě zimního období.

Larvy potravinových molů jste si domů nejpravděpodobněji přinesli z obchodu. Nejčastěji s moukou, rýží, strouhankou, cereáliemi a dalšími sypkými produkty. Nepohrdnou ani polévkami a dalšími instantními potravinami či kořením. Další cestu si najdou od sousedů, pokud bydlíme v bytovém domě. Dokážou prolétnout větracími šachtami a usadit se co nejblíž ke zdroji potravy.

Jak se bránit?

Rozhodně neuškodí provést generální úklid spíže. Pokud se počet molů neúměrně zvyšuje, vyplatí se zkontrolovat kus po kusu každý pytlík s moukou, rýží a čočkou. Pokud vidíte jen náznak „pavučinek“, nekompromisně sáček vyhoďte. 

Škůdci v domácnosti

Spíž vystěhujte, vyndejte police a vše vytřete octem. Kdekoliv mezi policemi mohou zbýt drobky nebo zbytky potravin, které larvám poskytnou zdroj potravy. Dejte si pozor i na pytle se žrádlem pro domácí mazlíčky.

V internetových diskuzích lidé radí i využití heřmánku a šalvěje, které údajně dokážou moly odpudit. Někteří diskutéři však oponují. Moly prý našli i v balení čajů těchto druhů. 

Mnohem efektivnější je použití sáčků s bobkovým listem. Ty stačí rozmístit všude tam, kde se skladují potraviny. Dalším tradičním prostředkem je chmel. Jeho šišky se rozhází po spíži a měly by moly vypudit. 

Existují rovněž speciální lepicí pásky proti potravinovým molům. Ty vydávají vůni, která láká samčí moly. Ti se pak na pásky přilepí a tím se přeruší reprodukční proces. V každém případě je základem provést generální úklid a na další prostředky spoléhat spíše pro případ „zapomenutých“ jedinců.

Jak bojujete s potravinovými moly vy? Podělte s ostatními čtenáři v diskusi.

Autor:



Nejčtenější

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...



Poláci vytvořili unikátní papír, který pomáhá včelám. Může je nakrmit

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě.

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě. Společnost Bee Saving Paper vyvinula papír, který je...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Další z rubriky

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...

Pohlreich: To jsem ještě nikdy neviděl. Televize už dlouho tak nepípala

Pohlreich učí atraktivně aranžovat pokrmy na talíři.

Předposlední díl Pořadu Ano, šéfe! připravil Zdeňku Pohlreichovi výživné překvapení v hotelu Kamenný vrch v Chomutově....

KVÍZ: Pivnica, kapustnica, glejovky. Jak se vyznáte ve slovenské kuchyni

Všechny vzorky testovaných jídel pohromadě.

Český jazyk je slovenskému velmi příbuzný, ale v současné generaci už mizí povědomí o některých výrazech. A tak někteří...



Najdete na iDNES.cz