Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Bramborový salát může i pěkně křupat a ani chutí vás nezklame

aktualizováno 
Tak jako Japonci milují cestování, přejímají rádi i jídla jiných, pro ně exotických, kuchyní a přizpůsobují si je obrazu svému. Bramborovému salátu to nijak zvlášť neublížilo, zřejmě toho snese hodně. I japonský název poteto sarada.

Představa bramborového salátu po japonsku vám může připadat šílená, ale výsledek je překvapivý. Šéfkuchaři japonské restaurace Yamato jsme nejprve koukali pod ruce dost nedůvěřivě, zvláště hadovka a zelené jablko působily mezi ostatními ingrediencemi až rozpačitě, ale výsledek vůbec nebyl špatný.

Co je na bramborový salát po japonsku potřeba a jak na to

Na 4 porce si připravte: 500 g salátových brambor, 100 g mrkve, 2 vejce, 150 g okurky hadovky, 200 g sterilované kukuřice, 1 zelené jablko odrůdy Granny Smith (cca 100 g), cca 200 g japonské majonézy (chuťově je jen trochu jiná než ta naše, japonci do ní přidávají například rýžový ocet), na dochucení sůl a pepř. 

Brambory omyjte, uvařte ve slupce do měkka, nechte vychladnout, oloupejte a v misce je dřevěnou vařečkou rozmačkejte na kousky.

Postup krok za krokem

Okurku podélně rozkrojte, vykrojte měkkou část se semínky a pokrájejte (nebo nastrouhejte) ji na tenká půlkolečka. Pak je nasolte a nechte je pár minut až hodinu odležet, aby pustily šťávu. Poté z nich veškerou vodu důkladně vymačkejte a teprve pak je přidejte k bramborám.

Ze sterilované kukuřice slijte a nechte okapat veškerou tekutinu. Mrkev oloupejte, uvařte a nakrájejte na kostičky. Vejce uvařte natvrdo, také pokrájejte na kousky. Jablko omyjte, oloupejte, zbavte jadřinců a také jej nakrájejte na menší kostičky.

Všechny připravené ingredience přihoďte do misky k rozmačkaným bramborám, přidejte majonézu, vše důkladně promíchejte a dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Saláte nechte v lednici odpočinout, nejlépe přes noc. Krásně se rozleží.

Japonské vánoční menu je exotika. Jako Vánoce pro Japonce

Už při přípravě rybí polévky ze sušeného tuňáka jsme vysvětlovali, že křesťanské Vánoce se v Japonsku celkem pochopitelně neslaví (více zde). Dnes už si ale i v japonské restauraci můžete dát menu, ve kterém nebude kromě rýže chybět ani bramborový salát, ani smažená ryba či řízek (na ten najdete recept zde).  

Oproti našemu tradičnímu bramborovému salátu chybí v japonské verzi bílá kořenová zelenina a cibule, takže je chuťově trochu jemnější. Zase ho ale zajímavě doplňují křupavé kousky čerstvé okurky a chuť zeleného jablka.

Srovnejte si ho s bramborovým salátem, jak ho připravuje Zdeněk Pohlreich (recept a video zde), koneckonců spolumajitel japonské restaurace Yamato.

Další varianty

Recepty na bramborový salát najdete na Labuznik.cz

„Důležité je právě použití odrůdy Granny Smith, protože má hodně specifickou chuť a dodá salátu svěžest,“ vysvětluje Marek Hora, který se tento salát naučil připravovat přímo v Japonsku. Jí se samozřejmě hůlkami.

Pokud si budete chtít tento japonský salát vyzkoušet jako součást celého - klidně i vánočního - menu, ve kterém nesmí chybět ani miska kvalitní vařené rýže, není problém. Recepty u nás najdete (na rybí polévku zde, pečenou rybu zde, další odkazy pod článkem), jen si musíte nakoupit potřebné japonské ingredience.

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger. Který steak je nejlepší?

Různé druhy syrových steaků

Máte chuť ugrilovat si doma pořádný steak, ale nevíte, jaké maso vybrat? Vždyť možností je tak moc. Má to být svíčková,...

Znojemské, rychlokvašky i kornyšonky. Jak si poradit se zavařováním okurek

Zavařování okurek je u nás jednou z největších tradic.

Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu. Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz