Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Speciální velikonoční piva dodávala sílu, při půstu nahrazovala maso

Některá zelená velikonoční piva mohou být laciným marketingovým tahákem, který štamgasty láká uměle přidaným barvivem. Ovšem vaření skutečně slavnostních piv má v českých zemích tradici už z dob rakousko-uherské monarchie. A některé pivovary v ní poctivě pokračují i dnes, popisuje týdeník 5plus2.

Tradice velikonočních piv je stará stovky let. | foto: Profimedia.cz

Byly to právě Velikonoce či letnice – tedy padesátidenní oslava Velikonoc – kdy se z klášterů a pivovarů vyvalily sudy se speciální várkou slavnostního piva. „Známá jsou masopustní piva, která se před desítkami a stovkami let často vařila v klášterech. Byla silná, protože měla dodat člověku, který nemohl jíst maso během půstu, dostatek energie. Speciální piva se ve středověku vařila třeba na důležité oslavy sklizní, silná piva zase na zimu,“ říká Marek Kocvera, manažer pražského Klášterního pivovaru Strahov.

Homebrewing

Speciální zelené pivo, které se v Česku dostalo do módy před pár lety, není z hlediska slavnostních pivních experimentů nic nového. Každý pivovar si jeho výrobu chrání, například Rohozec z Turnovska. 

„Do piva jsou přidané jarní bylinky, třeba mladý ječmen nebo sušený podběl. Ty by v pivu měly být lehce cítit. Často to jsou rostliny z minulého roku, protože na ty letošní je ještě brzo,“ vysvětluje ředitel pivovaru František Jungmann.

Bylinné extrakty

Není to však tak, že by sládek vzal několik pomocníků a vyrazil na louku za pivovar trhat podběl. „Dnes se používají bylinné extrakty, které vyrábí specializovaní výrobci. My je bereme od jedné české a od jedné rakouské firmy,“ dodává Jungmann. 

Už potřinácté letos uvařil Zelené pivo i pivovar Starobrno. Kromě bylinného výluhu do něj v Brně přidávají speciální likér, který napomáhá správnému zbarvení.

Jsou však i pivovary, které zelené pivo nevyrábí. „Nejsem zastáncem zelených nebo jinak barvených piv. Občas je to jen marketingová akce, kdy je pivo barveno potravinářským barvivem, které, jestli se nepletu, se vyrábí z dehtu. Nic víc autoři těchto piv nevymyslí,“ podotýká Kocvera z klášterního pivovaru, jehož pivovar připravuje slavnostní velikonoční třináctku.

Sváteční piva mají tradici dlouhou stovky let

Kopřivové pivo – Kopřivy se přidávají nejen do nádivek, ale i do piva. Napříč českými hospodami bude na Velikonoce k ochutnání kopřivové pivo. Známé je už od 16. století z Británie. Má lehce nazelenalý nádech a voní i chutná po kopřivách. Sušených se jich na výrobu 1 400 půllitrů spotřebuje asi sedm kilogramů. 

Zázvorové pivo – O Velikonocích možná narazíte také na pivo zázvorové, které bylo v dřívějších dobách považováno za sváteční mok. S trochou nadsázky sládkové tvrdí, že pivo s kopřivou či zázvorem je prevencí proti chřipce. 

„Poslední pivo“ – Brněnský minipivovar Hauskrecht připraví speciál s názvem PH 13 Marcen. Tomuto moku se říkalo německy Märzenbier, česky březnové pivo. Ve středověkém Bavorsku se tak pojmenovávalo poslední pivo uvařené před svátkem sv. Jiří (24. dubna). Po něm bylo královským nařízením zakázáno až do září pivovařit. Důvodem byly časté letní požáry pivovarů i vyšší letní teploty, v nichž se bez umělého chlazení tento spodně kvašený temně jantarový ležák nemohl vyrábět.

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

BRuNO family park láká rodiny s dětmi na výlet do Brna
BRuNO family park láká rodiny s dětmi na výlet do Brna

Brněnský BRuNO family park nabízí více než 40 atrakcí pro děti i rodiče. V moderním areálu najdete autíčka, lodičky, tobogany, skluzavky, bludiště,...

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025