Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Domácí pivovarníci založili cech. Chtějí vařit víc piva než půl litru denně

aktualizováno 
Autoři nové „kuchařky“ pro domácí vařiče piva dospěli k názoru, že přípravou knížky Pivařky práce nekončí. Rozhodli se proto, že založí Cech domácích pivovarníků, aby se nadšenci mohli dále vzdělávat. A navíc se chtějí pokusit prosadit, aby mohli oficiálně uvařit víc než jen dosavadních 200 litrů piva ročně.

„Považujeme za velkou nespravedlnost, že například malý vinař smí pro vlastní potřebu ročně vyrobit 2000 litrů vína, kdežto my jen 200 litrů piva, to je v podstatě něco přes půllitr denně,“ stěžuje se předseda Cechu domácích pivovarníků Radek Michel a spoluautor Pivařky, tedy „kuchařky“ pro domácí pivovarníky, o které jsme informovali zde.

O pivu

Cech samotný si klade za cíl nejen lobbing za změnu zákona o domácím vaření piva, ale hlavně usnadnění vstupu do komunity domácích pivovarníků. Aby mohli rychleji a lépe získávat informace, navzájem se radit a získávat informace. I proto zřídili internetové stránky, kde najdete například mapu domácích vařičů či diskusní fórum, kde si lidé mohou vyměňovat zkušenosti.

„V podstatě bychom chtěli motivovat i začátečníky, aby se od jednoduchého vaření piva z polotovarů dopracovali i ke složitějšímu vaření ze základních surovin, které ale může přinést daleko zajímavější výsledky. Prostě aby neustrnuli a aby sami na sebe uplatňovali stále větší nároky,“ vysvětluje předseda cechu.

Bonusem pro člena cechu, kterým se může stát každý za padesátikorunový roční poplatek pak mohou být slevy na různá školení a přednášky. „Domlouváme například možnost workshopu s profesionálním sladovníkem, který může amatérům vysvětlit mnoho problémů, se kterými se utkávají,“ říká.

Samotná Pivařka je už ve finální fázi. „Máme podepsanou smlouvu s brněnským nakladatelstvím Jota. Do konce roku máme odevzdat podklady a na jaře příštího roku by měla vyjít,“ tvrdí Michel.

Na jeden z kompletních postupů jednoho ze členů cechu se můžete podívat třeba zde na YouTube.

Autor:



Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...



KVÍZ: Klíšťata už řádí. Nakolik víte, s kým máte tu čest?

Hladové klíště připravené zaútočit na teplokrevné zvíře nebo člověka. Potřebuje...

Pořekadlo o nepříteli, jehož je nutno nejprve pořádně poznat, abyste proti němu mohli účinně bojovat, platí u klíšťat...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Psi zachraňují životy i honí pašeráky. Toto jsou letošní psí hrdinové

Fenka Cama se stala postrachem pašeráků zvířat v Africe.

Dokázali zachránit lidi pokoušející se o sebevraždu či bojující o život po zdravotním kolapsu. A fenka Cama se dokonce...

Další z rubriky

Po zimě na chalupu. Opatrně větrat, zkontrolovat okapy a zprovoznit vodu

Další zajímavou nemovitostí na prodej je 200 let stará roubenka za 1,49 milionu...

Jakmile poleví mrazy, spoustu lidí to začne táhnout na chatu nebo chalupu zkontrolovat stav nemovitosti. Je potřeba...

Den Země má připomenout, co bychom si měli opravdu chránit

Na oslavách Dne Země v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově si návštěvníci mj....

Den Země slaví 22. dubna více než miliarda lidí ve 175 státech světa bez ohledu na víru či národnost. Pro všechny je...

Jak uplést pomlázku? Podívejte se na naše video a zaučte další generaci

Jaromír Váchal z Chodova plete pomlázky každý rok před Velikonocemi už od svých...

Pomlázka, tatar, žíla, šmigrus. V každém regionu se říká velikonoční pomlázce trochu jinak. Jisté je jenom to, že ji...

Najdete na iDNES.cz