Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Velikonoční mlsání jinak: se zeleným čajem i s hrníčkovým receptem

aktualizováno 
Nebojte se novinek a kromě klasiky se nechte inspirovat méně tradičními velikonočními recepty blogerů a čtenářů iDNES.cz. Není od věci připravit si zdravější verze oblíbených dobrot. Co třeba ubrat trochu cukru, nebo naopak přihodit na povzbuzení lžičku jemně mletého zeleného čaje matcha?

Velikonočního beránka můžete polít polevou z bílé čokolády a posypat kokosem. | foto: Profimedia.cz

Pokud se na Velikonoce neobejdete bez tradičního poctivého mazance jako od babičky, osvědčený recept najdete zde. Recept na klasické jidáše, které na rozdíl od mazance nekoupíte, čtěte zde. Čtyři dny volna se ale dají využít i na vyzkoušení nových receptů.

Matcha velikonoční sušenky podle blogerky Jany Wertheimové (Cucinare con amore)
Ingredience: 250 g hladké mouky, 150 g změklého másla, 90 g moučkového cukru, 1 vejce, 3 až 4 g matcha tea (jemně mletý zelený čaj) a kůru z citronu.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, historických událostech, nevšedních akcích z krajů.

Všechny suroviny smíchejte v hladké a lesklé těsto, zabalte ho do fólie a dejte odpočinout na dvě hodiny do lednice. Předehřejte si troubu na 180 °C a vyložte plechy pečicím papírem.

Těsto vyválejte na dobře pomoučněné ploše a zpracovávejte ho vždy jen po kouskách, nikdy ne celé najednou, jinak zbytečně změkne.

Placka by měla být vyválená na tloušťku zhruba 3 až 4 milimetry. Poté už jen vykrajujte beránky, kuřátka, kačenky nebo jiné velikonoční tvary a opatrně je pokládejte na plech. V troubě sušenky pečeme zhruba 10 minut, než jim lehce zezlátnou okraje. K čaji i ke kávě budou výborné.

Vyzkoušet můžete i zeleného velikonočního beránka (recept zde):

Hrnkový velikonoční beránek podle Kateřiny Jurisové
Ingredience:
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, půl hrnku oleje, 3 vejce, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 hrnek mléka, rozinky, sušená švestka (použijte na oči a čenich beránka), sádlo, hrubá mouku na vysypání formy.

Mouku smíchejte s kypřicím práškem a cukrem. Přidejte vejce a olej, vše promíchejte a nakonec přilijte mléko. Vypracujte hladké těsto, které vlijte do předem vymazané a vysypané formy. Pečte podle velikosti formy 40 až 60 minut ve středně vyhřáté troubě. (Další recepty čtenářů najdete zde).

Velikonoční hnětýnky podle Karolíny Fourové
Ingredience:
250 g másla, 250 g tuku na pečení, 500 g cukru moučka, 500 g polohrubé mouky, 6 žloutků, sníh ze 6 bílků, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, rum na ochucení, tuhé sádlo a hrubou mouku na vymazání a vysypání formiček, čokoládová nebo citronová poleva.

Nejprve utřete máslo spolu s cukrem a žloutky, přidejte trochu rumu, aby těsto vonělo, a přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Jako poslední do směsi lehce vmíchejte sníh z bílků.

Formičky na bábovičky důkladně vymažte tuhým sádlem a vysypte hrubou moukou. Formičky plňte méně než do poloviny, jelikož těsto při pečení hodně nabyde. Pečte zhruba na 150 °C, dokud nejsou hnětýnky na povrchu zlaté a neodchlipují se od stěny formičky. Troubu při pečení neotevírejte, aby byly krásně nadýchané. Hotové hnětýnky po vychladnutí ozdobte polevou.

Autor:




Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Kareta pravá (Eretmochelys imbricata)
Ekolog zjistil, že množství želv ve světových mořích roste. Až desetkrát

Světové populace mořských želv jsou zřejmě na vzestupu. Vědci z Aristotelovy univerzity v Soluni totiž zjistili, že po historickém úbytku se želvám v...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Další z rubriky

Domácí vejce nebudou mít hezky barevné žloutky, pokud slepicím nedopřejete dost...
Barevným vaječným žloutkům pomáhá chemie. Domácí vejce nemusí být lepší

Domácí vejce nemusí být vždy lepší než kupovaná. Záleží na tom, zda mají slepice dost pastvy, ne jen dvorek vyhrabaný až do hlíny. A kdo chová vlastní slepice,...  celý článek

Takto vypadá termostatický ventil po sundání termostatické hlavice.
PORADNA: Proč v zimě radiátor netopí? Možná je zatuhlý termostatický ventil

Před zimou jsem kontroloval radiátory a zarazilo mě, že jsou tyčinky termostatických ventilů úplně zaražené uvnitř. To znamená, že vlastně vůbec nemohou...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.