Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Velikonoční mlsání jinak: se zeleným čajem i s hrníčkovým receptem

aktualizováno 
Nebojte se novinek a kromě klasiky se nechte inspirovat méně tradičními velikonočními recepty blogerů a čtenářů iDNES.cz. Není od věci připravit si zdravější verze oblíbených dobrot. Co třeba ubrat trochu cukru, nebo naopak přihodit na povzbuzení lžičku jemně mletého zeleného čaje matcha?

Velikonočního beránka můžete polít polevou z bílé čokolády a posypat kokosem. | foto: Profimedia.cz

Pokud se na Velikonoce neobejdete bez tradičního poctivého mazance jako od babičky, osvědčený recept najdete zde. Recept na klasické jidáše, které na rozdíl od mazance nekoupíte, čtěte zde. Čtyři dny volna se ale dají využít i na vyzkoušení nových receptů.

Matcha velikonoční sušenky podle blogerky Jany Wertheimové (Cucinare con amore)
Ingredience: 250 g hladké mouky, 150 g změklého másla, 90 g moučkového cukru, 1 vejce, 3 až 4 g matcha tea (jemně mletý zelený čaj) a kůru z citronu.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, historických událostech, nevšedních akcích z krajů.

Všechny suroviny smíchejte v hladké a lesklé těsto, zabalte ho do fólie a dejte odpočinout na dvě hodiny do lednice. Předehřejte si troubu na 180 °C a vyložte plechy pečicím papírem.

Těsto vyválejte na dobře pomoučněné ploše a zpracovávejte ho vždy jen po kouskách, nikdy ne celé najednou, jinak zbytečně změkne.

Placka by měla být vyválená na tloušťku zhruba 3 až 4 milimetry. Poté už jen vykrajujte beránky, kuřátka, kačenky nebo jiné velikonoční tvary a opatrně je pokládejte na plech. V troubě sušenky pečeme zhruba 10 minut, než jim lehce zezlátnou okraje. K čaji i ke kávě budou výborné.

Vyzkoušet můžete i zeleného velikonočního beránka (recept zde):

Hrnkový velikonoční beránek podle Kateřiny Jurisové
Ingredience:
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, půl hrnku oleje, 3 vejce, 1 kypřicí prášek do pečiva, 1 hrnek mléka, rozinky, sušená švestka (použijte na oči a čenich beránka), sádlo, hrubá mouku na vysypání formy.

Mouku smíchejte s kypřicím práškem a cukrem. Přidejte vejce a olej, vše promíchejte a nakonec přilijte mléko. Vypracujte hladké těsto, které vlijte do předem vymazané a vysypané formy. Pečte podle velikosti formy 40 až 60 minut ve středně vyhřáté troubě. (Další recepty čtenářů najdete zde).

Velikonoční hnětýnky podle Karolíny Fourové
Ingredience:
250 g másla, 250 g tuku na pečení, 500 g cukru moučka, 500 g polohrubé mouky, 6 žloutků, sníh ze 6 bílků, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, rum na ochucení, tuhé sádlo a hrubou mouku na vymazání a vysypání formiček, čokoládová nebo citronová poleva.

Nejprve utřete máslo spolu s cukrem a žloutky, přidejte trochu rumu, aby těsto vonělo, a přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Jako poslední do směsi lehce vmíchejte sníh z bílků.

Formičky na bábovičky důkladně vymažte tuhým sádlem a vysypte hrubou moukou. Formičky plňte méně než do poloviny, jelikož těsto při pečení hodně nabyde. Pečte zhruba na 150 °C, dokud nejsou hnětýnky na povrchu zlaté a neodchlipují se od stěny formičky. Troubu při pečení neotevírejte, aby byly krásně nadýchané. Hotové hnětýnky po vychladnutí ozdobte polevou.

Autor:



Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

Míchačce na beton postačí jen 230 V, ale raději zkontrolujte jističe

Malá míchačka se hodí u každého domu.

Míchačka není velká investice a kolem domu se vždycky hodí. Protože stavbou domu starost nekončí. Vždycky je třeba...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Cheesesteak miluje celá Amerika, ve Filadelfii je to rodinné zlato

Cheesesteaky jsou v Philadelphii velmi popuární.

Cheesesteak je pro mnoho Američanů oblíbenou pochoutkou. Berou ho nejen jako svačinku, ale i praktickou možnost jak si...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz