Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Domácí pivovarníci založili cech. Chtějí vařit víc piva než půl litru denně

aktualizováno 
Autoři nové „kuchařky“ pro domácí vařiče piva dospěli k názoru, že přípravou knížky Pivařky práce nekončí. Rozhodli se proto, že založí Cech domácích pivovarníků, aby se nadšenci mohli dále vzdělávat. A navíc se chtějí pokusit prosadit, aby mohli oficiálně uvařit víc než jen dosavadních 200 litrů piva ročně.

„Považujeme za velkou nespravedlnost, že například malý vinař smí pro vlastní potřebu ročně vyrobit 2000 litrů vína, kdežto my jen 200 litrů piva, to je v podstatě něco přes půllitr denně,“ stěžuje se předseda Cechu domácích pivovarníků Radek Michel a spoluautor Pivařky, tedy „kuchařky“ pro domácí pivovarníky, o které jsme informovali zde.

O pivu

Cech samotný si klade za cíl nejen lobbing za změnu zákona o domácím vaření piva, ale hlavně usnadnění vstupu do komunity domácích pivovarníků. Aby mohli rychleji a lépe získávat informace, navzájem se radit a získávat informace. I proto zřídili internetové stránky, kde najdete například mapu domácích vařičů či diskusní fórum, kde si lidé mohou vyměňovat zkušenosti.

„V podstatě bychom chtěli motivovat i začátečníky, aby se od jednoduchého vaření piva z polotovarů dopracovali i ke složitějšímu vaření ze základních surovin, které ale může přinést daleko zajímavější výsledky. Prostě aby neustrnuli a aby sami na sebe uplatňovali stále větší nároky,“ vysvětluje předseda cechu.

Bonusem pro člena cechu, kterým se může stát každý za padesátikorunový roční poplatek pak mohou být slevy na různá školení a přednášky. „Domlouváme například možnost workshopu s profesionálním sladovníkem, který může amatérům vysvětlit mnoho problémů, se kterými se utkávají,“ říká.

Samotná Pivařka je už ve finální fázi. „Máme podepsanou smlouvu s brněnským nakladatelstvím Jota. Do konce roku máme odevzdat podklady a na jaře příštího roku by měla vyjít,“ tvrdí Michel.

Na jeden z kompletních postupů jednoho ze členů cechu se můžete podívat třeba zde na YouTube.

Autor:


Témata: Vaření


Nejčtenější

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Další z rubriky

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Holandská omáčka je nedílnou součástí podávání chřestu, jehož sezona právě...
Holandská omáčka za minutu. K aktuálnímu chřestu, ale i rybám nebo masu

Je hotová asi za minutu a zvládne ji úplně každý. Oproti klasickému postupu u ní nehrozí riziko sražení a vyjde pokaždé naprosto perfektně.  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.