Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s americkým hamburgerem podle něj česká klasika prohrává na body.
Hamburger nebo karbanátek?

Hamburger nebo karbanátek? | foto: Profimedia.cz

Také vás už někdy napadlo, že nejtradičnější ze všech tradičních amerických jídel – hamburger – má v českých končinách přehlíženého konkurenta?

Po smažených řízcích jde o nejoblíbenější cestovní svačinářskou klasiku - karbanátek. Podle šéfkuchaře Chateau Mcely Honzy Štěrby ale jejich porovnávání připomíná spíše souboj Davida s Goliášem. A ať se nám to líbí či ne, Amerika v něm vede.

Hamburger boduje především proto, že jej můžeme podávat v různých stupních propečení. „Lze ho upravit i na způsob medium rare, kdežto karbanátek je klasický kus utrápeného mletého masa, které je usušené skrz na skrz. V tom je hlavní rozdíl. Krásné krvavě červené maso v hamburgeru může být úžasná záležitost, ale kdybyste podávali k bramborové kaši karbanátek ve formě medium, nebude to asi ideální,“ vysvětluje Štěrba.

Hamburgery lze dělat prakticky z jakéhokoli masa, ačkoli nejklasičtější varianta je čistě z hovězího. Skvělé mohou být ale také z jehněčího. Zajímavý gastro zážitek pak slibují hamburgery z ryb. „Pokud jde o karbanátky, nejoblíbenější bývá varianta namixované mletiny hovězího a vepřového,“ jmenuje šéfkuchař další z rozdílů.

Karbanátky podle Pohlreicha

Podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha lze i karbanátek povýšit na lahůdku (zkusit to můžete podle jeho receptu zde). Doporučuje i houbové karbanátky (recept zde).

Na rozdíl od karbanátků hamburgery nejsou obalované ve strouhance. Jenže i karbanátky mají hodně variací a ani obalování nemusí být nutné.

Mnoho prostoru pro fantazii nabízejí, i pokud jde o jejich složení. Kromě mletého masa do něj hospodyňky mohou přidat leccos. Od v mléce rozmáčeného pečiva až po zeleninu.

„Karbanátek je taková česká prasečinka. I když je pravda, že se dá udělat poctivě a chutně. Na rozdíl od hamburgeru se ale asi nikdy do vyšších sfér gastronomie neposune,“ uzavírá.

Výběr masa a mletí na pravý hovězí burger

Pokud si chcete připravit poctivý hamburger, tak zásada číslo jedna zní: Nekupujte na něj mleté maso! Kvalita masa je totiž pro výslednou chuť naprosto zásadní. U předem namletého masa máte jen mlhavou představu o tom, co si vlastně kupujete.

Pro přípravu burgerů se ideálně hodí přední hovězí, které je spíše tučnější. Výsledek totiž musí být hlavně šťavnatý. Maso bychom měli mlít pokud možno těsně před grilováním. U rozmrazovaného namletého hovězího hrozí, že burger nebude držet pohromadě a bude vysušený.

V jednoduchosti je síla, proto do mletého masa nepřidávejte už žádnou další přísadu. Vytvarované placičky pouze posolte a opepřete těsně před tím, než je položíte na gril. Masovou placku na gril na začátku přitlačte. Tím zabráníte vyboulení a deformování burgeru.

Dobu grilování je třeba přizpůsobit masu, které je pokaždé trochu jiné. Obecně se pohybuje mezi dvěma až osmi minutami na jednu stranu. Poté je třeba nechat maso minutku takzvaně odpočinout, aby nasálo všechny šťávy.

A jak na pečivo? Pro burgery se hodí spíše hutné máslové housky, které dokážou nasát hodně šťávy a snadno se nerozpadnou. Když není po ruce houska z máslového těsta, můžete si vypomoci tak, že rozpůlené pečivo potřete změklým máslem a tuto stranu necháte zlehka ogrilovat. Jemná kůrčička, která vznikne, housku trochu zpevní, aby se hned nerozmočila.

Zkuste si upéct poctivé domácí housky na hamburger (článek zde):

19. května 2016

Karbanátkové variace

Houbové karbanátky: 250 g sušených hub, 3 vejce, 80 g slaniny, 1 cibule, 3 lžíce hrubé mouky, 2 stroužky česneku, majoránka, sůl, pepř, 120 g strouhanky, olej.

Houby namočíme přes noc do studené vody, druhý den vodu slijeme, houby vymačkáme a překrájíme. Slaninu nakrájíme na kousky a necháme v pánvi rozpustit. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět, vmícháme houby a vše 20 minut dusíme (je-li třeba, lze podlít trochou „houbové“ vody). Směs ochutíme pepřem, majoránkou a solí a necháme vychladnout. Pak přimícháme rozšlehané vejce a utřený česnek a směs zahustíme moukou. Rukama navlhčenýma vodou tvoříme z hmoty karbanátky, obalujeme je ve strouhance a smažíme na oleji z obou stran dozlatova.

Krůtí karbanátky s koriandrem a restovanou zeleninou: 400 g mletého krůtího masa z prsíček, 1 jarní cibulka, hrstka nasekaného čerstvého koriandru, 2 sušená rajčata nakrájená na kostičky, čerstvě vymačkaná šťáva z půlky citronu, sůl, čerstvě namletý pepř, olej.

Krůtí maso nameleme a smícháme s nasekanou cibulkou. Přidáme pokrájený koriandr, sušená rajčata a vše zakápneme citrónovou šťávou. Celou směs osolíme a opepříme a důkladně zamícháme. Z masové směsi vytvoříme širší placičky a na rozpáleném oleji je z obou stran osmažíme. Jako přílohu zkuste restovanou zeleninu.

Máte teď na pořádný domácí hamburger chuť? Tak se podívejte, jak na přípravu masa na pořádný hovězí burger podle Pohlreicha (článek zde):

30. května 2011

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025