Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Přestože trochu zapršelo, houbaři budou mít smůlu nejméně další týden

  1:15aktualizováno  1:15
Přes občasné bouřky posledních dnů je letošní houbařská sezona stále o ničem. Při současném počasí najde houby opravdu jen málokdo a málokde. Vysoké teploty a sucho houbám nesvědčí a občasné bouřky z posledních dnů situaci nijak výrazně nezlepšily.

Na podobné houbařské zážitky zatím zapomeňte. Stále je sucho, které růstu hub nesvědčí. | foto: Profimedia.cz

„Podmínky nejsou příznivé a přílišné zlepšení se podle předpovědi nedá čekat ani příští týden. I kdyby pořádně zapršelo, tedy minimálně 20 milimetrů, trvá některým houbám týden i více, než začnou růst,“ řekl ČTK předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Roste jen něco

Kdo si přesto nedokáže odpustit vycházku do lesa s nadějí, že něco zajímavého najde (dobrý houbař údajně nikdy nepřijde z lesa s prázdnou, rady zde), nemá moc širokou paletu možností.

V lesích či na loukách se sice dají výjimečně najít holubinky, občas se objeví i jedovaté muchomůrky šedivky, růžovky nebo tygrované (pozor na jejich záměnu!), ale téměř nerostou oblíbené hřibovité houby. Podle mykologa roste i málo křehutek, hnojníků, kropenatců, hadovek či  žampionů.

O tom, kolik hub nasbírala průměrná česká domácnost loni, čtěte zde.

Neuvěřitelný houbařský úlovek. Podívejte se, jak náš čtenář natočil ráj hříbků:

Autor:


Témata: Hobby - houby, Jedlé


Nejčtenější

Vysočina se ve výrobním závodě Hodice nedaleko Jihlavy vyrábí od roku 1967.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Čokoládoví jedinci (pes vlevo) jsou nestandardní, přesto se však ve vrzích...
Tibetský teriér. Posvátný posel štěstí, který se jako teriér nechová

Tibetský teriér neboli „tibeťák“ je skvělým rodinným i sportovním společníkem. Jeho výrazným znakem je nádherná jemná srst, kterou zaujme na první pohled. V...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Další z rubriky

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Houby se dají rozpoznat i podle širokého spektra vůní. Když houbař váhá,...
Mýty a pravda o houbách: rostou za úplňku a slimák žere jen jedlé

Opravdu houby rostou nejlépe při úplňku, a když se na houbu podíváte, přestane růst? Pojďme si ujasnit, která tradovaná houbařská tajemství jsou pouhými...  celý článek

Prvních šest ze sedmi vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz
Ještě před pár dny jste nosili z lesa hřiby, ukázaly vaše fotografie

Hřiby můžete najít i teď, jenže přešlé prvními mrazíky už nemusí být k jídlu. Je to, jako byste konzumovali nahnilé maso. Ale už se dají najít zimní druhy jako...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.