Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Přestože trochu zapršelo, houbaři budou mít smůlu nejméně další týden

  1:15aktualizováno  1:15
Přes občasné bouřky posledních dnů je letošní houbařská sezona stále o ničem. Při současném počasí najde houby opravdu jen málokdo a málokde. Vysoké teploty a sucho houbám nesvědčí a občasné bouřky z posledních dnů situaci nijak výrazně nezlepšily.

Na podobné houbařské zážitky zatím zapomeňte. Stále je sucho, které růstu hub nesvědčí. | foto: Profimedia.cz

„Podmínky nejsou příznivé a přílišné zlepšení se podle předpovědi nedá čekat ani příští týden. I kdyby pořádně zapršelo, tedy minimálně 20 milimetrů, trvá některým houbám týden i více, než začnou růst,“ řekl ČTK předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Roste jen něco

Kdo si přesto nedokáže odpustit vycházku do lesa s nadějí, že něco zajímavého najde (dobrý houbař údajně nikdy nepřijde z lesa s prázdnou, rady zde), nemá moc širokou paletu možností.

V lesích či na loukách se sice dají výjimečně najít holubinky, občas se objeví i jedovaté muchomůrky šedivky, růžovky nebo tygrované (pozor na jejich záměnu!), ale téměř nerostou oblíbené hřibovité houby. Podle mykologa roste i málo křehutek, hnojníků, kropenatců, hadovek či  žampionů.

O tom, kolik hub nasbírala průměrná česká domácnost loni, čtěte zde.

Neuvěřitelný houbařský úlovek. Podívejte se, jak náš čtenář natočil ráj hříbků:

Autor:


Témata: Hobby - houby, Jedlé


Nejčtenější

Možná, že časem takovýto obrázek uvidíme běžně.
Vymysleli papírovou lahev, která bude stoprocentně kompostovatelná

Kampaně na Kickstarteru bývají přímočaré. Někdo nabídne výrobek, a když je tak zajímavý, že se podaří sesbírat dost peněz na rozjezd, můžete zainvestovat...  celý článek

Políbit velrybu, to bude pro zúčastněné zážitek, na jaký se nezapomíná.
Velryba se nechala od turistů u mexického pobřeží několikrát políbit

Mořští savci nejsou žádní mazlíci, přesto američtí turisté míří na jih Mexického poloostrova právě s vidinou toho, že je budou mít doslova „na dotek“. Minulý...  celý článek

Šéf jako zobák v kuchyni šéfkuchaře z Tyrolska
VIDEO: Když vaří Tyrolák v Hodoníně, je Pohlreich v kuchyni za učně

„Co to je za chlapa v tý kuchyni? Co to je za bouráka?“ honí se v hlavě Zdeňku Pohlreichovi, když na pozvání dorazí se štábem Ano, šéfe! do hodonínské...  celý článek

Kabinka, ve které si můžete nechat udělat skládačku na zakázku.
Lego má kabinku, která vám z podobizny udělá vlastní legopuzzle

Součástí velkého londýnského obchodu se stala fotokabinka podobná těm, které vyrábějí průkazkové fotografie. Jen s tím rozdílem, že z automatu nevypadne...  celý článek

Fiona si pomalu zvyká na vodu, která je pro hrochy tím nejpřirozenějším...
Zoo a lékaři z dětské nemocnice zachránili předčasně narozeného hrocha

Hroší samička se narodila šest týdnů před termínem a odmítala pít. Chovatelům v Zoo Cincinnati v americkém Ohiu v tu chvíli nezbývalo nic jiného, než ji...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.