Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zkuste letos rybí bifteky. Z kapřích filetů a anglické slaniny

aktualizováno 
Filety z kapra svinuté spolu s proužky anglické slaniny do tvaru, který ze všeho nejvíc připomíná hokejový puk, jsou jedinečné jak na pohled, tak po stránce chuťové. A je jen na vás, jestli si ho dáte se salátem, nebo třeba s houbovou omáčkou a bramborem.

Kapří steak, složený z proužků filetů a anglické slaniny. | foto: Jiří Savinec, www.knihovnicka.cz

Kapří filety, ze kterých „kapří biftek“ poskládáte, můžete koupit připravené, ale kdo by nechtěl mít na Vánoce čerstvého kapra (jak ho zabít a vykuchat čtěte zde). I kapří filety si zvládnete připravit sami doma, stačí postupovat podle tohoto názorného videa (více v podrobném manuálu zde):

Na přípravu kapřích bifteků budete na 4 porce potřebovat: 800 g filetů z kapra, sůl, čerstvě drcený černý pepř, drcený kmín a 200 g anglické slaniny, olej nebo sádlo na smažení na pánvi a alobal.

Jak připravit kapří bifteky krok za krokem

Kapří filet rozdělte nožem na proužky široké cca 2,5 cm a posypejte je rovnoměrně ze všech stran směsí soli s drceným pepřem i kmínem. Pokud máte možnost, výborný je citrónový pepř.

Jak na kapří bifteky

Postupně pak od středu stáčejte jeden filet za druhým na prkénku do podoby kotoučů a rybí kousky zároveň prokládejte stejně širokými proužky anglické slaniny. Poslední vnější otočku by měla tvořit slanina.

Každý úhledně stočený biftek pak po obvodu stáhněte delším pruhem složeného alobalu a všechny zprudka opečte v pánvi na rozehřátém oleji či sádle. Tak, aby se ryba zatáhla a nepustila šťávu.

Zapečený kotouč opatrně překlopte na druhou stranu, lehce stáhněte oheň a maso dopečte. Případně kousky vložte na chvilku v pekáčku do vyhřáté trouby.

Pokud si dáte kapří bifteky se salátem, zkuste porovnat ten svůj s receptem Zdeňka Pohlreicha, případně vyzkoušejte skvělý bramborový salát s křepelčími vajíčky nebo bramborový salát po japonsku, ten je dokonce křupavý, i když chuťově připomíná naši klasiku. Skvělé jsou ale i s houbovou omáčkou a houby k našim Vánocům také patří.

Jak na houbovou omáčku

Na houbovou omáčku si připravte: hrst sušených hub, ideálně hříbky, 100 g másla, 1 cibuli, polohrubou mouku, 250 ml sladké smetany, sůl, čerstvě mletý bílý pepř. Servírujte s plátky citronu, zelenou petrželkou a proužky kapie.

Sušené houby jemně rozdrťte, například v chopperu, zalité horkou vodou. Zhruba 10 minut je povařte a nechte vše zvolna zchladnout. V kastrůlku na rozehřátém másle pak nechte zesklovatět jemně nasekanou cibuli a zaprašte ji moukou. Dobře vymíchanou světlou cibulovou jíšku nařeďte houbovým vývarem s drcenými nabobtnalými houbami a vše zvolna provařte.

Sušené hřiby jemně rozdrťte, zalijte je v kastrůlku horkou vodou, cca 10 minut...
V kastrůlku na plotně nechte na másle zesklovatět jemně nasekanou cibuli,...
Cibulovou jíšku zalijte nabobtnalým houbovým rozvarem a vše provařte. Omáčku...
Kapří biftek s houbovou krémovou omáčkou ze sušených hříbků.

Pak omáčku zjemněte smetanou, ochuťte ji solí a bílým pepřem. Rozdělte ji na nahřáté talíře, přidejte připravené kapří bifteky a porce dozdobte plátky citrónu, snítkou petrželky a proužky kapie. V této variantě s omáčkou oceníte jako přílohu různě upravené brambory včetně hranolků, případně pečivo.

Další tipy vhodné na vánoční tabuli najdete v aktuálním prosincovém čísle časopisu Knihovnička Recepty.

Vánoční iDNES.cz
Autoři:




Nejčtenější

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Další z rubriky

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.