Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zkuste letos rybí bifteky. Z kapřích filetů a anglické slaniny

aktualizováno 
Filety z kapra svinuté spolu s proužky anglické slaniny do tvaru, který ze všeho nejvíc připomíná hokejový puk, jsou jedinečné jak na pohled, tak po stránce chuťové. A je jen na vás, jestli si ho dáte se salátem, nebo třeba s houbovou omáčkou a bramborem.

Kapří steak, složený z proužků filetů a anglické slaniny. | foto: Jiří Savinec, www.knihovnicka.cz

Kapří filety, ze kterých „kapří biftek“ poskládáte, můžete koupit připravené, ale kdo by nechtěl mít na Vánoce čerstvého kapra (jak ho zabít a vykuchat čtěte zde). I kapří filety si zvládnete připravit sami doma, stačí postupovat podle tohoto názorného videa (více v podrobném manuálu zde):

Na přípravu kapřích bifteků budete na 4 porce potřebovat: 800 g filetů z kapra, sůl, čerstvě drcený černý pepř, drcený kmín a 200 g anglické slaniny, olej nebo sádlo na smažení na pánvi a alobal.

Jak připravit kapří bifteky krok za krokem

Kapří filet rozdělte nožem na proužky široké cca 2,5 cm a posypejte je rovnoměrně ze všech stran směsí soli s drceným pepřem i kmínem. Pokud máte možnost, výborný je citrónový pepř.

Jak na kapří bifteky

Postupně pak od středu stáčejte jeden filet za druhým na prkénku do podoby kotoučů a rybí kousky zároveň prokládejte stejně širokými proužky anglické slaniny. Poslední vnější otočku by měla tvořit slanina.

Každý úhledně stočený biftek pak po obvodu stáhněte delším pruhem složeného alobalu a všechny zprudka opečte v pánvi na rozehřátém oleji či sádle. Tak, aby se ryba zatáhla a nepustila šťávu.

Zapečený kotouč opatrně překlopte na druhou stranu, lehce stáhněte oheň a maso dopečte. Případně kousky vložte na chvilku v pekáčku do vyhřáté trouby.

Pokud si dáte kapří bifteky se salátem, zkuste porovnat ten svůj s receptem Zdeňka Pohlreicha, případně vyzkoušejte skvělý bramborový salát s křepelčími vajíčky nebo bramborový salát po japonsku, ten je dokonce křupavý, i když chuťově připomíná naši klasiku. Skvělé jsou ale i s houbovou omáčkou a houby k našim Vánocům také patří.

Jak na houbovou omáčku

Na houbovou omáčku si připravte: hrst sušených hub, ideálně hříbky, 100 g másla, 1 cibuli, polohrubou mouku, 250 ml sladké smetany, sůl, čerstvě mletý bílý pepř. Servírujte s plátky citronu, zelenou petrželkou a proužky kapie.

Sušené houby jemně rozdrťte, například v chopperu, zalité horkou vodou. Zhruba 10 minut je povařte a nechte vše zvolna zchladnout. V kastrůlku na rozehřátém másle pak nechte zesklovatět jemně nasekanou cibuli a zaprašte ji moukou. Dobře vymíchanou světlou cibulovou jíšku nařeďte houbovým vývarem s drcenými nabobtnalými houbami a vše zvolna provařte.

Sušené hřiby jemně rozdrťte, zalijte je v kastrůlku horkou vodou, cca 10 minut...
V kastrůlku na plotně nechte na másle zesklovatět jemně nasekanou cibuli,...
Cibulovou jíšku zalijte nabobtnalým houbovým rozvarem a vše provařte. Omáčku...
Kapří biftek s houbovou krémovou omáčkou ze sušených hříbků.

Pak omáčku zjemněte smetanou, ochuťte ji solí a bílým pepřem. Rozdělte ji na nahřáté talíře, přidejte připravené kapří bifteky a porce dozdobte plátky citrónu, snítkou petrželky a proužky kapie. V této variantě s omáčkou oceníte jako přílohu různě upravené brambory včetně hranolků, případně pečivo.

Další tipy vhodné na vánoční tabuli najdete v aktuálním prosincovém čísle časopisu Knihovnička Recepty.

Vánoční iDNES.cz
Autoři:




Nejčtenější

Unikátní sbírka karlovarských lázeňských pohárků, kterou spravuje Lukáš Lojín,...
Rodina má dva tisíce lázeňských pohárků, zaujaly i tým Guinessovy knihy

Když v roce 1951 kupoval karlovarský balneolog Jaroslav Dolina za tehdejších pět korun československých první karlovarský lázeňský pohárek, nemohl tušit, že...  celý článek

Malá akumulátorová pila je určena pro drobné práce kolem domu.
Bude na zahradách vládnout akutechnika? Její výsledky jsou stále lepší

Ještě před pár lety se zdálo, že akumulátorové zahradní stroje jsou jen drahou variantou pro několik nadšenců. Ale teď se ukazuje, že výkony se zvedají a...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.