Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zkuste letos rybí bifteky. Z kapřích filetů a anglické slaniny

aktualizováno 
Filety z kapra svinuté spolu s proužky anglické slaniny do tvaru, který ze všeho nejvíc připomíná hokejový puk, jsou jedinečné jak na pohled, tak po stránce chuťové. A je jen na vás, jestli si ho dáte se salátem, nebo třeba s houbovou omáčkou a bramborem.

Kapří steak, složený z proužků filetů a anglické slaniny. | foto: Jiří Savinec, www.knihovnicka.cz

Kapří filety, ze kterých „kapří biftek“ poskládáte, můžete koupit připravené, ale kdo by nechtěl mít na Vánoce čerstvého kapra (jak ho zabít a vykuchat čtěte zde). I kapří filety si zvládnete připravit sami doma, stačí postupovat podle tohoto názorného videa (více v podrobném manuálu zde):

Na přípravu kapřích bifteků budete na 4 porce potřebovat: 800 g filetů z kapra, sůl, čerstvě drcený černý pepř, drcený kmín a 200 g anglické slaniny, olej nebo sádlo na smažení na pánvi a alobal.

Jak připravit kapří bifteky krok za krokem

Kapří filet rozdělte nožem na proužky široké cca 2,5 cm a posypejte je rovnoměrně ze všech stran směsí soli s drceným pepřem i kmínem. Pokud máte možnost, výborný je citrónový pepř.

Jak na kapří bifteky

Postupně pak od středu stáčejte jeden filet za druhým na prkénku do podoby kotoučů a rybí kousky zároveň prokládejte stejně širokými proužky anglické slaniny. Poslední vnější otočku by měla tvořit slanina.

Každý úhledně stočený biftek pak po obvodu stáhněte delším pruhem složeného alobalu a všechny zprudka opečte v pánvi na rozehřátém oleji či sádle. Tak, aby se ryba zatáhla a nepustila šťávu.

Zapečený kotouč opatrně překlopte na druhou stranu, lehce stáhněte oheň a maso dopečte. Případně kousky vložte na chvilku v pekáčku do vyhřáté trouby.

Pokud si dáte kapří bifteky se salátem, zkuste porovnat ten svůj s receptem Zdeňka Pohlreicha, případně vyzkoušejte skvělý bramborový salát s křepelčími vajíčky nebo bramborový salát po japonsku, ten je dokonce křupavý, i když chuťově připomíná naši klasiku. Skvělé jsou ale i s houbovou omáčkou a houby k našim Vánocům také patří.

Jak na houbovou omáčku

Na houbovou omáčku si připravte: hrst sušených hub, ideálně hříbky, 100 g másla, 1 cibuli, polohrubou mouku, 250 ml sladké smetany, sůl, čerstvě mletý bílý pepř. Servírujte s plátky citronu, zelenou petrželkou a proužky kapie.

Sušené houby jemně rozdrťte, například v chopperu, zalité horkou vodou. Zhruba 10 minut je povařte a nechte vše zvolna zchladnout. V kastrůlku na rozehřátém másle pak nechte zesklovatět jemně nasekanou cibuli a zaprašte ji moukou. Dobře vymíchanou světlou cibulovou jíšku nařeďte houbovým vývarem s drcenými nabobtnalými houbami a vše zvolna provařte.

omacka a
omacka b
omacka c
kapr, biftek, filety, recept

Pak omáčku zjemněte smetanou, ochuťte ji solí a bílým pepřem. Rozdělte ji na nahřáté talíře, přidejte připravené kapří bifteky a porce dozdobte plátky citrónu, snítkou petrželky a proužky kapie. V této variantě s omáčkou oceníte jako přílohu různě upravené brambory včetně hranolků, případně pečivo.

Další tipy vhodné na vánoční tabuli najdete v aktuálním prosincovém čísle časopisu Knihovnička Recepty.

Vánoční iDNES.cz
Autoři:


Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.