Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Usušte si bylinky, ať je máte v zimě po ruce

  3:00aktualizováno  3:00
Uchovejte vůni a chuť sesbíraných bylin jejich sušením. Máme řešení i pro ty, kteří mají málo času. Byliny si jednoduše zamrazte.

Sušené byliny | foto: Profimedia.cz

Sušíme, sušíme a zase sušíme...

Léčivá hodnota byliny stejně jako její vůně i chuť se ztrácejí hned po oddělení listu či květu od rostliny. Enzymy, které dříve vytvářely aktivní složky, začínají nyní tyto látky štěpit. Uchovejte tedy z rostliny co nejvíce a začněte se sušením už teď.

Listy, stonky a květy

galOčištěné listy by se před sušením neměly omývat, pokud to tedy není nezbytně nutné. Vyberte teplé, tmavé a suché místo (nikoli slunečné, způsobuje těkání silic) s odpovídajícím větráním a optimální teplotou 32 °C pro prvních 24 hodin, pak by se měla teplota regulovat na 24–26 °C. Nepříliš silné listy by při této teplotě měly uschnout asi za čtyři dny.

Stonky s listy (např. šalvěje, tymiánu, rozmarýnu a saturejky) svažte do malých svazků a pověste stonky vzhůru. Do jednoho svazku dávejte maximálně deset stonků.

Květy rozprostřete na mušelín, fáčovinu nebo na balicí papír s propíchanými malými dírkami a napněte přes rám nebo drátěnou mřížku, aby docházelo k cirkulaci vzduchu.

Semena, plody a kořeny

Plodenství letniček a kuchyňských bylin (fenykl, kopr)

. Papírové sáčky?

Papírové sáčky nejsou pro uskladnění bylinek nejvhodnější. Nezamezí přístupu vlhkosti, navíc se k bylinkám snáze dostanou nejrůznější škůdci.

pověste stonky vzhůru a do papírové či jiné nádoby zachytávejte padající semena (nažky). Slunečnicové úbory sušte celé a plody po uvolnění uložte.

Semena se suší v teplém, suchém prostředí po dobu dvou týdnů. Po usušení je dobře označte a uložte do tmavých, dobře uzavřených nádob. Uchovávejte v chladném (nemrznoucím!) a tmavém místě.

Kořeny je potřeba dobře očistit. Abyste urychlili sušení, velké kořeny rozkrojte podélně napůl a pak na menší kousky. Protože vyžadují vysoké teploty (50–60 °C), můžete je sušit v troubě a pravidelně obracet, dokud nejsou křehké. Kořeny proskurníku a oddenky lékořice je potřeba před sušením oloupat. Suché kořeny uskladněte v tmavých utěsněných nádobách.

Vzhůru do mrazáku!

Zmrazené byliny téměř neztrácejí chuť, vůni ani nutriční hodnoty. I proto dnes patří mražení mezi nejoblíbenější způsob uchovávání kuchyňských bylin.sph

1) Nejjednodušším způsobem je ukládání bylin do označených igelitového sáčků jednotlivě nebo ve směsi.

2) Také můžete bylinky zamrazit do kostek ledu. Stačí pouze nasekat listy nebo nať, vložit do tvořítka na led a v poměru 15 ml sekané byliny a 15 ml vody nechat zamrazit.

Fóra čtenářů HOBBY.cz

Autoři:




Nejčtenější

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte na houby, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Další z rubriky

Pravidelně stříhaná stěna ze smrků ztepilých. Vybudujete ji zhruba za šest let,...
Živý plot z jehličnanů: túje nejsou jediné, nebojte se smrku ani jedle

Pokud chcete mít neprůhledný plot po celý rok, jehličnany jsou ideálním řešením a hodí se všude. Podle dendrologa navíc vytvářejí i chráněnou zástěnu na...  celý článek

Nejnapínavější je pozorovat, jak rostou.
Posílejte své finty pro předpěstování sadby ze semínek

Únor je čas pro přípravu sadby. Teď by měli zbystřit všichni, kteří se nechtějí spoléhat na jarní nabídku sazenic v zahradnictvích. Posílejte nám své tipy a...  celý článek

Klasické pařeniště v produkčních zahradách Pražského hradu
Skoro zapomenutá pařeniště jsou dokonalý systém pro pěstování zeleniny

Staří zahradníci používali pařeniště jako dokonalý systém na využití přírody ke snadnému pěstování v době, kdy tomu ještě přírodní podmínky nepřály....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.