Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nerostou, houbaři marně vyhlížejí déšť. Přesto lze najít i hřiby

  1:00aktualizováno  1:00
Začínající podzim letos rozhodně vyvrcholením houbařské sezony není. Neroste téměř nic. V koncích jsou mnohde i mykologové, kteří musejí odkládat tradiční a oblíbené houbařské výstavy. Čekají, zda pořádně zaprší. Přesto se i teď houby někde najít dají.

Hřib smrkový. Moc jich teď neroste, ale na výstavě v Pardubicích jsou v pátek a v sobotu 1. října k vidění i výstavní kousky. | foto: Jarda Permon Dubec, facebooková skupina Houby

Pokud jste si na víkend naplánovali místo houbaření alespoň návštěvu houbařské výstavy, raději se podívejte, zda ji mykologové neodvolali (informace k aktuálnímu stavu najdete například na stránkách české mykologické společnosti). Na celé řadě míst by neměli co vystavovat.

Mykologové vědí, kde hledat

Sucho totiž přetrvává již několik týdnů, takže na jedlé a chutné houby narazíte jen s velkou dávkou štěstí. „Větší šanci mají lidé jen v podhorských a horských oblastech či na Vysočině. Jinde rostou houby naprosto výjimečně,“ uvedl ve čtvrtek pro ČTK Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Situace se podle něj snad zlepší v říjnu. Tedy v případě, že by přišly opakované srážky.

„Houby teď rostou doslova jen tam, kde alespoň trochu napršelo. Jinak je na ně na většině míst sucho, stále je znát deficit srážek z loňské sezony,“ potvrzuje i mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové. Koneckonců i loni (více o loňském suchém létě zde) bylo září suché a houbaři se dočkali úlovků až koncem října.

V Pardubicích výstava dnes a zítra běží, exemplářů je dost

Právě východočeští mykologové vyrazili ve čtvrtek do terénu, aby nasbírali exempláře pro houbařskou výstavu, kterou lze zdarma navštívit dnes a v sobotu 1. října od 9 do 18 hodin v budově krajského úřadu v Pardubicích.

Tyto hříbky na výstavě v Pardubicích nenajdete, ty našla autorka fotografie...

Tyto hříbky na výstavě v Pardubicích nenajdete, ty našla autorka fotografie v místech, kam už pár let házejí zbytky červivých hub - pod břízy, borovici a smrky. A právě se poprvé zadařilo. Podle mykoložky je to spíše náhoda, ale radost to udělá.

„Je to poprvé, co jsme museli vyjet sbírat houby na výstavu mimo náš domovský kraj,“ konstatuje Tereza Tejklová, kterou redakce iDNES.cz zastihla právě při sběru hub v okolí Vlašimi, další houby na pardubickou výstavu cestovaly až ze Šumavy. „Tady zapršelo, takže se něco zajímavého najít dá, ale na řadě míst nerostou holubinky ani další typicky podzimní druhy, natož hřibovité. I ryzců je málo.“

Dost úlovků na pardubickou výstavu mykologové dohromady dali, nakonec se jim podařilo najít i opravdu výstavní hřiby. I obdivovatelé těchto krasavců si tedy přijdou alespoň trochu na své.

Výstava je ideální příležitost, jak poznat houby, u kterých v lese většina z nás váhá, ale určitě má význam pro všechny nadšence. Můžete si tam totiž na vlastní oči prohlédnout například bedlu zardělou, která se podobá žampionu a poslední dobou ji poměrně často lidé nosí do mykologických poraden. Jedlá sice je, ale ne zrovna dvakrát chutná, takže se její konzumace nedoporučuje.

Návštěvníci se tu také naučí poznávat ryzce, štítovky, hvězdovky, voskovky, hnojníky, hlenky a další nenápadné, ale nesmírně zajímavé houby našich lesů, které pravděpodobně neznáte. Pro představu nabízíme ve fotogalerii některé z exemplářů, které dnes pro tuto výstavu mykologové nasbírali.

Autor:




Nejčtenější

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Další z rubriky

Václavka smrková
Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z pozitiv začínajícího podzimu. Pokud byste...  celý článek

(Ilustrační foto)
Zásady dobrého houbaře. Bez košíku to nepůjde, bez znalostí také ne

Jsme národ houbařů, o tom není pochyb. Ale ne všichni opravdu sbírat houby umí. Když pomineme zásady slušného lesního chování, vyplatí se zopakovat před...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.