Letos poprvé rostou houby pořádně a všude. Dokonce i bělolanýže

  13:59aktualizováno  14:07
Houbám se po předchozích týdnech začalo konečně dařit a lze je nyní najít téměř kdekoli. A co víc, houbová "nabídka" je opravdu široká. Je otázkou, jak dlouho ideální podmínky pro růst hub vydrží.

Momentálně rostou všechny houby a všude.

"Letos je to asi poprvé, kdy můžeme říct, že houby rostou hodně," řekl dnes Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Je ale otázkou, zda i za týden bude situace stejně dobrá. Meteorologové ale předpovídají srážky i teplo, a tak by podle Landy houby mohly vydržet ještě týden nebo dva.

Pokud byste se domů vrátili s opravdu plným košíkem a hledáte rady, jak houbovou nadílku zpracovat, najdete je v článku Jak si poradit s nadúrodou hub. Hlavně nesušte babky, promění se v jed.

Rostou zejména letní druhy jako hřibovité houby, muchomůrky, holubinky, lišky a další druhy. Z hřibovitých hub Landa jmenoval například hřib dubový, smrkový, kovář a koloděj. Houfně se prý objevují i muchomůrky růžovky, ryzce, bedly vysoké a červenající nebo žampiony ovčí a polní.

Pozor na ty smrtelně i mírně jedovaté

Vedle jedlých druhů je ale i mnoho jedovatých, jako třeba vláknice, muchomůrka zelená a tygrovaná, začíná růst také pavučince a závojenka vmáčklá. V trávnících houbaři narazí i na mírně jedovatý žampion zápašný, doplnil mykolog.

Překvapivě hodně rostou i bělolanýže

Letošní houbařská sezona přinesla i jednu zvláštnost, bělolanýže obecného. V uplynulých letech se tato houba u nás téměř nevyskytovala a letos o ní mají mykologové informace denně. Proč právě tento rok roste tak hojně, zatím prý nezjistili.

Plodnice bělolanýže tvarem připomínají brambory. Rostou pod zemí, z části ale vyčnívají na povrch. Chutí se podle některých mykologů údajně nedají srovnat s pravým lanýžem, lze je ale použít k dochucování jídel, například polévek nebo omáček.

Autor:
Témata: Hobby - houby, Jedlé

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Roman Vaněk: mistr kuchařek, podle kterých se dá vařit

Autor kuchařek a zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk

Roman Vaněk objevil recept, jak se stát autorem nejoblíbenějších kuchařských knih. Zdánlivě je to naprosto banální:...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Šroubováky, vrtačka nebo svěrák. Nejlepší dárky pro kutily

Základní sada šroubováků

V každé domácnosti potřebujete alespoň minimum nářadí, abyste byli schopni zvládnout nenadálé havarijní situace. Přece...

Další z rubriky

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

Najdete na iDNES.cz