Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nejlepší houbové chutě: zlato získal kotrč, stříbro lišky, hřib bronz

aktualizováno 
Podobný žebříček u houbařského národa vždycky vyvolá diskuse, přesto to zkusme. Gastronomická expertka magazínu Víkend MF DNES Veronika „Koko“ Kokešová sestavila houbové stupně kuchyňských vítězů a ke každému přidala oblíbené recepty.

Kotrče, lišky a hříbky volíme za vítězné houby. | foto: MF DNES

Pomyslné „bedny“ houbových šampionů nakonec obsadily ty, které se vyznačují výraznou chutí i vůní. Kořenitost a křupavost kotrče je jedinečná, proto se stal absolutním vítězem.

Fotogalerie

Lišky díky tomu, že časem spíše zasychají, se dají opéct dozlatova a až do houbových škvarků, navíc je bez problémů poznáme všichni. Nyní je lze koupit i na trzích a v supermarketech. V našem žebříčku patří této houbě stříbro.

Opravdové dilema nastalo v souboji o třetí pozici mezi ryzcem, hřibem a muchomůrkou růžovkou, ale je rozhodnuto. Pohled na pěkný hříbek vždy vyvolá nadšení podobné výhře v loterii.

ZLATOKotrč kadeřavý

Aromatickou houbu, parazita na borovém dřevě, lesníci na rozdíl od kuchařů nemají v oblibě. Nejlépe se hodí do polévek a na obalování a smažení.

Recept na kotrčovou dršťkovku
Potřebujete 400 g kotrče kadeřavého, lžíci sádla, 20 g hladké mouky, 50 g rajčatového pyré (passaty), oregano, uzenou mletou papriku, česnek, sůl a pepř, strouhaný parmazán.

Kotrče rozdělte na čtvrtiny a důkladně propláchněte pod studenou vodou. Rozkrájejte na kusy tak akorát na vidličku. Ze sádla a mouky připravte světle hnědou jíšku, vsypte do ní na pár vteřin i uzenou papriku, promíchejte, přidejte rajčatové pyré, přilijte asi 900ml vody a prošlehejte.

Do směsi vložte kousky kotrče, osolte, opepřete a nechte vařit asi půl hodiny. Houba bude vždy trochu křupavá, to je správně. Ke konci varu dochuťte česnekem a oreganem. Polévku servírujte posypanou parmazánem.

STŘÍBROLiška obecná

Roste v lesích všeho druhu ve velkých skupinkách, bezpečně ji poznáte, není nikdy červivá a skvěle chutná. Zkrátka samé plusy, pozitiva a životní jistoty.

Recept na frittatu s liškami a šalvějí
Jednoduchá vaječná omeleta se připravuje v pánvi, kterou nakonec dáte do trouby. Osvojte si jednoduchý postup a tvořte nekonečno vlastních obměn.

Liška obecná

Liška obecná

Připravte si 100g čerstvých lišek, 1 uvařený brambor, lžíci přepuštěného másla, 3 velká vejce, lžíci smetany, drcený kmín, 3 čerstvé listy šalvěje, pepř a sůl.

Na celokovové pánvi o průměru asi 22 cm orestujte na přepuštěném másle očištěné a pokrájené lišky s plátky bramboru. Až budou dozlatova opečené, ochuťte je solí, pepřem, kmínem a nudličkami šalvěje. V míse rozkvedlejte vejce se lžící smetany, mléka nebo vody. Ztlumte plamen, vlijte směs do pánve a pár minut nechte tuhnout. V troubě zapněte gril na maximum a nechte frittatu nakonec zatuhnout shora.

Můžete se inspirovat, jak frittatu připravuje Zdeněk Pohlreich (více zde):

BRONZHřib hnědý

Takzvaný poddubák je chuťově aromatičtější než pravák, proto volím nakonec jej. Má všestranné použití do polévek a omáček, na smažení, zapékání i nejrůznější druhy konzervace.

Kdo hledá, ten najde. Z lesů na Žďársku lze v těchto dnech přijít s košíky...

Hřiby právě rostou, nenechte si je ujít (foto ze Žďárska).

Recept na houbový ovar
Potřebovat budete 800 g plodnic hřibů, sůl, křen, hořčici a chléb. Očistěte houby, velké kusy rozpulte, menší nechte vcelku.

Vařte je 10 až 15 minut v osolené vodě. Nechte okapat a servírujte horké s ostatními ingrediencemi. Vývar nevyhazujte, poslouží jako skvělý základ na bramboračku nebo kulajdu.

Gastronautka Veronika Koko Kokešová

I doma si pochutnáte jako v dobré restauraci. Jak na to, vám poradí Koko, populární gastronautka, která sama sebe považuje v kuchyni za samouka. Jako autorka MENUdomu.cz byla dvakrát vyhlášena foodblogerkou roku, připravuje pořady o vaření pro internetovou televizi Stream.cz a nyní má rubriku i v magazínu Víkend DNES.

Autoři:

Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

Konečně rostou. Jen pozor na hřiby jedovaté, nejedlé a chráněné

Krásnými hřiby se na facebookové skupině Houby tento týden pochlubil například...

Konečně rostou. Ale jen někde, dodá spousta zklamaných houbařů, kteří zatím z lesa nic pořádného nepřinesli. Opravdovou...

Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Václavka smrková

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z...

FOTOGALERIE: Čtenáři iDNES.cz úspěšně houbaří. Sucho je relativní

Část z deseti vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz.

Ano, do čtenářské fotosoutěže nám kromě nádherných hřibů přišel i snímek prázdného košíku či obrázky hub sice...

Advantage Consulting, s.r.o.
HLAVNÍ ÚČETNÍ

Advantage Consulting, s.r.o.
Středočeský kraj, Plzeňský kraj
nabízený plat: 30 000 - 45 000 Kč

Najdete na iDNES.cz