Češi jsou masožrouti, kteří grilují rádi a téměř na čemkoliv - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Češi jsou masožrouti, kteří grilují rádi a téměř na čemkoliv

  0:11
Kdo negriluje, jako by nebyl - každý rok to v Česku platí zhruba od května, tedy jakmile počasí dovolí vydržet na zahradě či terase u grilu. Není divu, gril vlastní čtyři z pěti Čechů, a to by se někteří z nich nebránili koupi dalšího, kdyby byl v akci, ukázal dubnový průzkum portálu AkcniCeny.cz, jehož se zúčastnilo 753 respondentů.
Grilování si jen desetina Čechů umí představit bez masa. Naštěstí už jsem ale...

Grilování si jen desetina Čechů umí představit bez masa. Naštěstí už jsem ale na své grily pustili i zeleninu, tedy alespoň 43 % z nás. | foto: Profimedia.cz

Zhruba tři čtvrtiny národa podle něj grilují na zahradě s vlastní rodinou a grilu většinou vládnou muži. Pak není divu, že se téměř 90 % grilovaček neobejde bez masa. I když si uděláte průzkum soukromý, bude to pravděpodobně sedět.

Zhruba třetina Česka griluje i klobásy, čtvrtina ryby (tipy pro grilování ryb čtěte zde) a kupodivu nějakých 43 procent i zeleninu. (Zde pro inspiraci recept na grilovaného lososa se zeleninou, na tresku s pestem podle Pohlreicha zde.)

Výsledky průzkumu portálu AkcniCeny.cz ukázaly, že lidé u nás nejčastěji...
S rodinou griluje 70 % Čechů, což je většina. Další grilují s přáteli (42 %) či...

S rodinou griluje 70 % Čechů, což je většina. Další grilují s přáteli (42 %) či s kolegy ze zaměstnání (4 %), případně pouze s partnerem (14 %). Polovina grilujících této činnosti věnuje 2 až 5 hodin času, včetně přípravy a úklidu.

Protože však maso bývá při grilování nejdražší položkou, celé dvě třetiny masa určeného na gril lidé nakoupí ve slevových akcích. Prostě před grilováním vyhledávají slevy a zboží podle akčních letáků. Nejčastěji pak v akci nakupují maso, klobásy a uzeniny.

Pozitivní je, že pro více než polovinu z nás je při výběru potravin ke grilování nejdůležitějším kritériem kvalita, případně příznivý poměr mezi kvalitou a cenou. Primárně podle ceny dnes nakupuje pouze desetina spotřebitelů.

Také rádi grilujete a hledáte nové recepty? Zkuste si připravit třeba špízy z vepřové panenky podle šéfkuchaře Marka Fichtnera (recept najdete zde):

13. srpna 2013

Grilování s šéfkuchařem Fichtnerem. Jamajské vepřové špízy | (2:57) | video: iDNES.cz

Grilují téměř všichni. Včetně kutilů, a ti opravdu s nasazením

Většina těch, kdo grilování propadli, má vlastní gril. Pokud také uvažujete o jeho pořízení, případně plánujete nákup nového, je každopádně dobré se v nabídce nejprve zorientovat (rady, jak gril vybírat, najdete zde). Jak ukázal průzkum, třetinu lidí k nákupu nového grilu dokáže přesvědčit akční nabídka.

Grily z dílny českých kutilů

Nicméně zdaleka ne všechny grily dělající nám radost jsou průmyslově vyrobené. Leckdy jde o naprosto unikátní kousky, na něž jsou jejich stvořitelé patřičně pyšní a neustále je vylepšují.

Na grilovačkách tak lze narazit třeba na gril s vodním pohonem (jak pracuje, čtěte zde), na gril vyrobený z bubnu od vysloužilé pračky (zde), z nádrže ze staré domácí vodárny (např. v článku zde) či s podstavcem od šicího stroje (zde).

Koneckonců podívejte se, jak si lze podomácku vyrobit gril, který sice nebyl zrovna zadarmo, ale griluje naprosto skvěle (více zde):

7. září 2012

Jak si podomácku vyrobit gril | (1:30) | video: iDNES.cz
Autor:

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

Flank steak s chimichurri a hořčičnou omáčkou

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

Hovězí steak pečený přímo v uhlících

VIDEO V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Toto musíte zkusit. Na grilu dostane svatomartinská husa další rozměr

Svatomartinská husa z grilu

VIDEO Dozlatova upečená svatomartinská husa s křupavou kůrčičkou a jemným, rozpadajícím se šťavnatým...

Češi jsou milovníky grilování. Na výběr máte uhlí, plyn i elektřinu

Až deset steaků ... najednou připraví elektrický gril Weber Q 1400 Dark Grey o...

I bez odborných znalostí meteorologů si troufáme tvrdit, že se oteplí nejpozději v létě a sluneční...

Vraťte se do prázdnin. Vyzkoušejte na grilu mořské plody s japonskou omáčkou

Grilované mořské plody jako náplň pita chleba s krevetami

Seriál K české grilované klasice to má daleko, ale jako připomenutí odcházejícího léta si v dalším dílu...

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025