Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Češi jsou masožrouti, kteří grilují rádi a téměř na čemkoliv

  0:11aktualizováno  0:11
Kdo negriluje, jako by nebyl - každý rok to v Česku platí zhruba od května, tedy jakmile počasí dovolí vydržet na zahradě či terase u grilu. Není divu, gril vlastní čtyři z pěti Čechů, a to by se někteří z nich nebránili koupi dalšího, kdyby byl v akci, ukázal dubnový průzkum portálu AkcniCeny.cz, jehož se zúčastnilo 753 respondentů.

Grilování si jen desetina Čechů umí představit bez masa. Naštěstí už jsem ale na své grily pustili i zeleninu, tedy alespoň 43 % z nás. | foto: Profimedia.cz

Zhruba tři čtvrtiny národa podle něj grilují na zahradě s vlastní rodinou a grilu většinou vládnou muži. Pak není divu, že se téměř 90 % grilovaček neobejde bez masa. I když si uděláte průzkum soukromý, bude to pravděpodobně sedět.

Zhruba třetina Česka griluje i klobásy, čtvrtina ryby (tipy pro grilování ryb čtěte zde) a kupodivu nějakých 43 procent i zeleninu. (Zde pro inspiraci recept na grilovaného lososa se zeleninou, na tresku s pestem podle Pohlreicha zde.)

Výsledky průzkumu portálu AkcniCeny.cz ukázaly, že lidé u nás nejčastěji grilují maso (cca 89 %), ale i zeleninu (43 %), klobásy (36 %) či ryby (26 %).
S rodinou griluje 70 % Čechů, což je většina. Další grilují s přáteli (42 %) či s kolegy ze zaměstnání (4 %), případně pouze s partnerem (14 %). Polovina grilujících této činnosti věnuje dvě až pět hodin času, včetně přípravy a úklidu.

S rodinou griluje 70 % Čechů, což je většina. Další grilují s přáteli (42 %) či s kolegy ze zaměstnání (4 %), případně pouze s partnerem (14 %). Polovina grilujících této činnosti věnuje 2 až 5 hodin času, včetně přípravy a úklidu.

Protože však maso bývá při grilování nejdražší položkou, celé dvě třetiny masa určeného na gril lidé nakoupí ve slevových akcích. Prostě před grilováním vyhledávají slevy a zboží podle akčních letáků. Nejčastěji pak v akci nakupují maso, klobásy a uzeniny.

Pozitivní je, že pro více než polovinu z nás je při výběru potravin ke grilování nejdůležitějším kritériem kvalita, případně příznivý poměr mezi kvalitou a cenou. Primárně podle ceny dnes nakupuje pouze desetina spotřebitelů.

Také rádi grilujete a hledáte nové recepty? Zkuste si připravit třeba špízy z vepřové panenky podle šéfkuchaře Marka Fichtnera (recept najdete zde):

Grilují téměř všichni. Včetně kutilů, a ti opravdu s nasazením

Většina těch, kdo grilování propadli, má vlastní gril. Pokud také uvažujete o jeho pořízení, případně plánujete nákup nového, je každopádně dobré se v nabídce nejprve zorientovat (rady, jak gril vybírat, najdete zde). Jak ukázal průzkum, třetinu lidí k nákupu nového grilu dokáže přesvědčit akční nabídka.

Grily z dílny českých kutilů

Nicméně zdaleka ne všechny grily dělající nám radost jsou průmyslově vyrobené. Leckdy jde o naprosto unikátní kousky, na něž jsou jejich stvořitelé patřičně pyšní a neustále je vylepšují.

Na grilovačkách tak lze narazit třeba na gril s vodním pohonem (jak pracuje, čtěte zde), na gril vyrobený z bubnu od vysloužilé pračky (zde), z nádrže ze staré domácí vodárny (např. v článku zde) či s podstavcem od šicího stroje (zde).

Koneckonců podívejte se, jak si lze podomácku vyrobit gril, který sice nebyl zrovna zadarmo, ale griluje naprosto skvěle (více zde):

Autor:




Nejčtenější

Děti si vyřezaly flétny z mrkve.
VIDEO: Děti zahrály na charitativním koncertě na nástroje ze zeleniny

Polské děti podstupující léčbu rakoviny zahrály v neděli na charitativním koncertu na jednoduché nástroje, které si samy vyrobily ze zeleniny. Navíc jim to...  celý článek

Europaleta jako součást pracovního stolu.
Europalety se často nevyplatí vracet, raději je využijte

Dřevěné europalety jsou jako vratné lahve a můžete za ně dostat zpět zálohu až 150 korun za kus, často se ale nevyplatí je vůbec vracet. Zvlášť pokud vám na...  celý článek

Dva týdny stará štěňátka chovu Vives Bohemia
Srbský honič je poklidný společník i náruživý lovec vhodný pro myslivce

Toto balkánské plemeno je vytrvalým lovcem a věrným společníkem svého pána. Je to velmi odolný a zdravý pes, který hravě zvládá složité terény, které mu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.