Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Češi jsou masožrouti, kteří grilují rádi a téměř na čemkoliv

  0:11aktualizováno  0:11
Kdo negriluje, jako by nebyl - každý rok to v Česku platí zhruba od května, tedy jakmile počasí dovolí vydržet na zahradě či terase u grilu. Není divu, gril vlastní čtyři z pěti Čechů, a to by se někteří z nich nebránili koupi dalšího, kdyby byl v akci, ukázal dubnový průzkum portálu AkcniCeny.cz, jehož se zúčastnilo 753 respondentů.

Grilování si jen desetina Čechů umí představit bez masa. Naštěstí už jsem ale na své grily pustili i zeleninu, tedy alespoň 43 % z nás. | foto: Profimedia.cz

Zhruba tři čtvrtiny národa podle něj grilují na zahradě s vlastní rodinou a grilu většinou vládnou muži. Pak není divu, že se téměř 90 % grilovaček neobejde bez masa. I když si uděláte průzkum soukromý, bude to pravděpodobně sedět.

Zhruba třetina Česka griluje i klobásy, čtvrtina ryby (tipy pro grilování ryb čtěte zde) a kupodivu nějakých 43 procent i zeleninu. (Zde pro inspiraci recept na grilovaného lososa se zeleninou, na tresku s pestem podle Pohlreicha zde.)

Výsledky průzkumu portálu AkcniCeny.cz ukázaly, že lidé u nás nejčastěji...
S rodinou griluje 70 % Čechů, což je většina. Další grilují s přáteli (42 %) či...

S rodinou griluje 70 % Čechů, což je většina. Další grilují s přáteli (42 %) či s kolegy ze zaměstnání (4 %), případně pouze s partnerem (14 %). Polovina grilujících této činnosti věnuje 2 až 5 hodin času, včetně přípravy a úklidu.

Protože však maso bývá při grilování nejdražší položkou, celé dvě třetiny masa určeného na gril lidé nakoupí ve slevových akcích. Prostě před grilováním vyhledávají slevy a zboží podle akčních letáků. Nejčastěji pak v akci nakupují maso, klobásy a uzeniny.

Pozitivní je, že pro více než polovinu z nás je při výběru potravin ke grilování nejdůležitějším kritériem kvalita, případně příznivý poměr mezi kvalitou a cenou. Primárně podle ceny dnes nakupuje pouze desetina spotřebitelů.

Také rádi grilujete a hledáte nové recepty? Zkuste si připravit třeba špízy z vepřové panenky podle šéfkuchaře Marka Fichtnera (recept najdete zde):

Grilují téměř všichni. Včetně kutilů, a ti opravdu s nasazením

Většina těch, kdo grilování propadli, má vlastní gril. Pokud také uvažujete o jeho pořízení, případně plánujete nákup nového, je každopádně dobré se v nabídce nejprve zorientovat (rady, jak gril vybírat, najdete zde). Jak ukázal průzkum, třetinu lidí k nákupu nového grilu dokáže přesvědčit akční nabídka.

Grily z dílny českých kutilů

Nicméně zdaleka ne všechny grily dělající nám radost jsou průmyslově vyrobené. Leckdy jde o naprosto unikátní kousky, na něž jsou jejich stvořitelé patřičně pyšní a neustále je vylepšují.

Na grilovačkách tak lze narazit třeba na gril s vodním pohonem (jak pracuje, čtěte zde), na gril vyrobený z bubnu od vysloužilé pračky (zde), z nádrže ze staré domácí vodárny (např. v článku zde) či s podstavcem od šicího stroje (zde).

Koneckonců podívejte se, jak si lze podomácku vyrobit gril, který sice nebyl zrovna zadarmo, ale griluje naprosto skvěle (více zde):

Autor:




Nejčtenější

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

Když našli toulavou kočku Sandy, vážila přes 7 kilogramů.
Tak tlustá kočka se jen tak nevidí. Nedokáže se ani poškrábat

Kočka Sandy byla vlastně jen obyčejná toulavá kočka, kterou záchranáři nalezli v parku v Bromsgrove ve Velké Británii. Zaujala je však tím, jak byla velká a...  celý článek

Další z rubriky

25 ks předvařených krevet, na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.