Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kapr nesmrdí, když ho nenecháte půl roku v mrazáku, tvrdí rybář

aktualizováno 
Tradiční výtka vůči českému kaprovi zní, že jeho maso je načichlé rybinou, někdy dokonce zapáchá. Podle Matěje Kováře z rybí sádky v Lahovicích u Prahy to u v sádkách chovaných kaprů ani není možné.

Buď pořídíte kapra s předstihem a zmrazíte, nebo si vystojíte frontu u kádě. | foto: Profimedia.cz

“U značkových kaprů, jako jsou například z Třeboně, se nesetkáte se zápachem od bahna. Navíc jsou chovaní extenzivním způsobem, než dorostou do velikosti na prodej, trvá to několik let, rozhodně nemůžou být zatučnělí,“ vysvětluje Matěj Kovář.

Čerstvého, anebo zmrazit?

Podle něj si často stěžují hlavně lidé, kteří kapra správně neuskladnili a vytáhnou ho z mrazáku třeba až po půl roce.

Kapří servis

„I přes ten mráz dochází v rybím masu k enzymatickým procesům. A obecně rybí maso není vhodné k dlouhodobému zmrazování. Teplota by měla být alespoň -18 °C. Jenže v domácích podmínkách to bývá i méně a navíc často dochází i k tomu, že se maso povolí třeba při odmrazování lednice, a to je začátek zkázy nebo minimálně ztráty dobré chuti,“ vysvětluje Kovář.

Je vhodné si dobře rozplánovat nákup, aby kapr neležel několik dnů v lednici. „Buď kapra za čerstva naporcujte a na těch pár dní zmrazte, nebo ho kupte až na poslední chvíli. Nejhorší je, když ho sušíte několik dní v lednici a nakonec se rozhodnete, že ho zmrazíte. Tím voňavé čerstvosti rozhodně nedosáhnete,“ varuje produkční rybář.

Když rybu krátkodobě zmrazíte, nic nepokazíte. Šokového zmražení jako na lodi sice nedosáhnete, ale pomáhá připravené porce rozložit naplocho, aby k masu mohl mráz.

Kolik a kterého

Pro čtyřčlennou rodinu by měl na štědrovečerní večeři vystačit zhruba dvoukilový kapr. Záleží však, jak budete porce připravovat. Pokud budete kapra filetovat a stahovat z kůže, počítejte s výtěžností maximálně 50 % a to musíte být už zkušený „preparátor“. Pokud budete kapra obalovat i s kostmi, vyjdou vám opticky větší porce.

Při nákupu se také váhá, zda koupit šupináče, nebo lysce. „Chuťově je to podle mě naprosto stejné. Spíš záleží, co s ním budete chtít dál dělat,“ říká Kovář. Kdo má rád kůži, může si ho nechat odšupit už při koupi, případně pokud to umí, udělá si to sám. Méně zruční pak budou suché šupiny objevovat v kuchyni ještě půl roku.

Pokud máte lysce, je lepší kůži stáhnout. Čerstvá je po upečení sice snesitelná, jenže až budete dojídat zbytky z lednice druhý den, bude kůže připomínat spíše gumu.

Argument pro koupi většího kapra je ten, že malí kapři ještě nemají jikry nebo mlíčí, které ovšem patří do tradiční rybí polévky. „U kapra kolem tří nebo čtyř kilo už máte jistotu, že správnou polévku uděláte,“ radí Matěj Kovář.

Rybář radí, jak zabít kapra, aby co nejméně trpěl:

Autor:




Nejčtenější

Ptačí budka ve stylu Slow TV od ateliéru Harddecore a serveru Technet.cz.
Postavte si vlastní Slow TV ptačí budku. Stačí vám šukalka a vrtačka

V zimě je potřeba ptáčky přikrmovat a v létě je dobré alespoň těm nejmenším postavit hnízdiště. Budka, kterou si podle našeho návodu vyrobíte, poslouží...  celý článek

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Módu minipsů podporuje i módní průmysl.
Za módní miniaturní psy se platí tisíce, přitom jsou to nemocná zvířata

Je to vlastně kšeftování s nemocnými zvířaty. Jenže poptávka po minipsech je velká a lidé jsou v honbě za módním trendem ochotní platit tisíce. Takové zvíře...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Další z rubriky

Kachní prsa s křupavou kůrčičkou jako lehký oběd podle šéfa.
Pohlreich radí, jak připravit lehká kachní prsa s křupavou kůrčičkou

„Kachnu nemusíte mít spojenou s mastnotou, horou knedlíků a tuctem piv. Naopak je to prima alternativa červenýho masa,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který se v...  celý článek

Hamburger nebo karbanátek?
Vedle hamburgeru je karbanátek kus utrápeného mletého masa, říká šéfkuchař

„Karbanátek je taková česká prasečinka, ale i ta se dá udělat poctivě a chutně,“ říká pro týdeník 5plus2 šéfkuchař Honza Štěrba. V pomyslném souboji s...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

PAC Hořovice s.r.o. - Lenka Krůtová
Finanční účetní

PAC Hořovice s.r.o. - Lenka Krůtová
Středočeský kraj

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.