Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kapr nesmrdí, když ho nenecháte půl roku v mrazáku, tvrdí rybář

aktualizováno 
Tradiční výtka vůči českému kaprovi zní, že jeho maso je načichlé rybinou, někdy dokonce zapáchá. Podle Matěje Kováře z rybí sádky v Lahovicích u Prahy to u v sádkách chovaných kaprů ani není možné.

Buď pořídíte kapra s předstihem a zmrazíte, nebo si vystojíte frontu u kádě. | foto: Profimedia.cz

“U značkových kaprů, jako jsou například z Třeboně, se nesetkáte se zápachem od bahna. Navíc jsou chovaní extenzivním způsobem, než dorostou do velikosti na prodej, trvá to několik let, rozhodně nemůžou být zatučnělí,“ vysvětluje Matěj Kovář.

Čerstvého, anebo zmrazit?

Podle něj si často stěžují hlavně lidé, kteří kapra správně neuskladnili a vytáhnou ho z mrazáku třeba až po půl roce.

Kapří servis

„I přes ten mráz dochází v rybím masu k enzymatickým procesům. A obecně rybí maso není vhodné k dlouhodobému zmrazování. Teplota by měla být alespoň -18 °C. Jenže v domácích podmínkách to bývá i méně a navíc často dochází i k tomu, že se maso povolí třeba při odmrazování lednice, a to je začátek zkázy nebo minimálně ztráty dobré chuti,“ vysvětluje Kovář.

Je vhodné si dobře rozplánovat nákup, aby kapr neležel několik dnů v lednici. „Buď kapra za čerstva naporcujte a na těch pár dní zmrazte, nebo ho kupte až na poslední chvíli. Nejhorší je, když ho sušíte několik dní v lednici a nakonec se rozhodnete, že ho zmrazíte. Tím voňavé čerstvosti rozhodně nedosáhnete,“ varuje produkční rybář.

Když rybu krátkodobě zmrazíte, nic nepokazíte. Šokového zmražení jako na lodi sice nedosáhnete, ale pomáhá připravené porce rozložit naplocho, aby k masu mohl mráz.

Kolik a kterého

Pro čtyřčlennou rodinu by měl na štědrovečerní večeři vystačit zhruba dvoukilový kapr. Záleží však, jak budete porce připravovat. Pokud budete kapra filetovat a stahovat z kůže, počítejte s výtěžností maximálně 50 % a to musíte být už zkušený „preparátor“. Pokud budete kapra obalovat i s kostmi, vyjdou vám opticky větší porce.

Při nákupu se také váhá, zda koupit šupináče, nebo lysce. „Chuťově je to podle mě naprosto stejné. Spíš záleží, co s ním budete chtít dál dělat,“ říká Kovář. Kdo má rád kůži, může si ho nechat odšupit už při koupi, případně pokud to umí, udělá si to sám. Méně zruční pak budou suché šupiny objevovat v kuchyni ještě půl roku.

Pokud máte lysce, je lepší kůži stáhnout. Čerstvá je po upečení sice snesitelná, jenže až budete dojídat zbytky z lednice druhý den, bude kůže připomínat spíše gumu.

Argument pro koupi většího kapra je ten, že malí kapři ještě nemají jikry nebo mlíčí, které ovšem patří do tradiční rybí polévky. „U kapra kolem tří nebo čtyř kilo už máte jistotu, že správnou polévku uděláte,“ radí Matěj Kovář.

Rybář radí, jak zabít kapra, aby co nejméně trpěl:

Autor:




Nejčtenější

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Z horního patra se stále i Kiburi snaží granule dostat jazykem místo klacíkem.
Pražským gorilám zjednodušili hlavolam, na který jsou stále krátké

Když chovatelé v pražské zoo instalovali během Vánoc gorilám do expozice nový, poměrně sofistikovaný hlavolam s několika perforovanými patry, ani ve snu je...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.