Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kapr nesmrdí, když ho nenecháte půl roku v mrazáku, tvrdí rybář

aktualizováno 
Tradiční výtka vůči českému kaprovi zní, že jeho maso je načichlé rybinou, někdy dokonce zapáchá. Podle Matěje Kováře z rybí sádky v Lahovicích u Prahy to u v sádkách chovaných kaprů ani není možné.

Buď pořídíte kapra s předstihem a zmrazíte, nebo si vystojíte frontu u kádě. | foto: Profimedia.cz

“U značkových kaprů, jako jsou například z Třeboně, se nesetkáte se zápachem od bahna. Navíc jsou chovaní extenzivním způsobem, než dorostou do velikosti na prodej, trvá to několik let, rozhodně nemůžou být zatučnělí,“ vysvětluje Matěj Kovář.

Čerstvého, anebo zmrazit?

Podle něj si často stěžují hlavně lidé, kteří kapra správně neuskladnili a vytáhnou ho z mrazáku třeba až po půl roce.

Kapří servis

„I přes ten mráz dochází v rybím masu k enzymatickým procesům. A obecně rybí maso není vhodné k dlouhodobému zmrazování. Teplota by měla být alespoň -18 °C. Jenže v domácích podmínkách to bývá i méně a navíc často dochází i k tomu, že se maso povolí třeba při odmrazování lednice, a to je začátek zkázy nebo minimálně ztráty dobré chuti,“ vysvětluje Kovář.

Je vhodné si dobře rozplánovat nákup, aby kapr neležel několik dnů v lednici. „Buď kapra za čerstva naporcujte a na těch pár dní zmrazte, nebo ho kupte až na poslední chvíli. Nejhorší je, když ho sušíte několik dní v lednici a nakonec se rozhodnete, že ho zmrazíte. Tím voňavé čerstvosti rozhodně nedosáhnete,“ varuje produkční rybář.

Když rybu krátkodobě zmrazíte, nic nepokazíte. Šokového zmražení jako na lodi sice nedosáhnete, ale pomáhá připravené porce rozložit naplocho, aby k masu mohl mráz.

Kolik a kterého

Pro čtyřčlennou rodinu by měl na štědrovečerní večeři vystačit zhruba dvoukilový kapr. Záleží však, jak budete porce připravovat. Pokud budete kapra filetovat a stahovat z kůže, počítejte s výtěžností maximálně 50 % a to musíte být už zkušený „preparátor“. Pokud budete kapra obalovat i s kostmi, vyjdou vám opticky větší porce.

Při nákupu se také váhá, zda koupit šupináče, nebo lysce. „Chuťově je to podle mě naprosto stejné. Spíš záleží, co s ním budete chtít dál dělat,“ říká Kovář. Kdo má rád kůži, může si ho nechat odšupit už při koupi, případně pokud to umí, udělá si to sám. Méně zruční pak budou suché šupiny objevovat v kuchyni ještě půl roku.

Pokud máte lysce, je lepší kůži stáhnout. Čerstvá je po upečení sice snesitelná, jenže až budete dojídat zbytky z lednice druhý den, bude kůže připomínat spíše gumu.

Argument pro koupi většího kapra je ten, že malí kapři ještě nemají jikry nebo mlíčí, které ovšem patří do tradiční rybí polévky. „U kapra kolem tří nebo čtyř kilo už máte jistotu, že správnou polévku uděláte,“ radí Matěj Kovář.

Rybář radí, jak zabít kapra, aby co nejméně trpěl:

Autor:




Nejčtenější

Majitelé chovů prasat musí kvůli africkému moru dodržovat zvýšenou opatrnost.
Nekrmit zbytky a přezouvat se. Jak uchránit své prasátko před morem

Po nedávno udeřivší ptačí chřipce je tu další nebezpečí pro chovatele. Zatím ojedinělý nález u nás dosud ještě nikdy nepotvrzeného afrického moru prasat...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Další z rubriky

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.