Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kapr nesmrdí, když ho nenecháte půl roku v mrazáku, tvrdí rybář

Tradiční výtka vůči českému kaprovi zní, že jeho maso je načichlé rybinou, někdy dokonce zapáchá. Podle Matěje Kováře z rybí sádky v Lahovicích u Prahy to u v sádkách chovaných kaprů ani není možné.
Fotogalerie1

Buď pořídíte kapra s předstihem a zmrazíte, nebo si vystojíte frontu u kádě. | foto: Profimedia.cz

“U značkových kaprů, jako jsou například z Třeboně, se nesetkáte se zápachem od bahna. Navíc jsou chovaní extenzivním způsobem, než dorostou do velikosti na prodej, trvá to několik let, rozhodně nemůžou být zatučnělí,“ vysvětluje Matěj Kovář.

Čerstvého, anebo zmrazit?

Podle něj si často stěžují hlavně lidé, kteří kapra správně neuskladnili a vytáhnou ho z mrazáku třeba až po půl roce.

Kapří servis

„I přes ten mráz dochází v rybím masu k enzymatickým procesům. A obecně rybí maso není vhodné k dlouhodobému zmrazování. Teplota by měla být alespoň -18 °C. Jenže v domácích podmínkách to bývá i méně a navíc často dochází i k tomu, že se maso povolí třeba při odmrazování lednice, a to je začátek zkázy nebo minimálně ztráty dobré chuti,“ vysvětluje Kovář.

Je vhodné si dobře rozplánovat nákup, aby kapr neležel několik dnů v lednici. „Buď kapra za čerstva naporcujte a na těch pár dní zmrazte, nebo ho kupte až na poslední chvíli. Nejhorší je, když ho sušíte několik dní v lednici a nakonec se rozhodnete, že ho zmrazíte. Tím voňavé čerstvosti rozhodně nedosáhnete,“ varuje produkční rybář.

Když rybu krátkodobě zmrazíte, nic nepokazíte. Šokového zmražení jako na lodi sice nedosáhnete, ale pomáhá připravené porce rozložit naplocho, aby k masu mohl mráz.

Kolik a kterého

Pro čtyřčlennou rodinu by měl na štědrovečerní večeři vystačit zhruba dvoukilový kapr. Záleží však, jak budete porce připravovat. Pokud budete kapra filetovat a stahovat z kůže, počítejte s výtěžností maximálně 50 % a to musíte být už zkušený „preparátor“. Pokud budete kapra obalovat i s kostmi, vyjdou vám opticky větší porce.

Při nákupu se také váhá, zda koupit šupináče, nebo lysce. „Chuťově je to podle mě naprosto stejné. Spíš záleží, co s ním budete chtít dál dělat,“ říká Kovář. Kdo má rád kůži, může si ho nechat odšupit už při koupi, případně pokud to umí, udělá si to sám. Méně zruční pak budou suché šupiny objevovat v kuchyni ještě půl roku.

Pokud máte lysce, je lepší kůži stáhnout. Čerstvá je po upečení sice snesitelná, jenže až budete dojídat zbytky z lednice druhý den, bude kůže připomínat spíše gumu.

Argument pro koupi většího kapra je ten, že malí kapři ještě nemají jikry nebo mlíčí, které ovšem patří do tradiční rybí polévky. „U kapra kolem tří nebo čtyř kilo už máte jistotu, že správnou polévku uděláte,“ radí Matěj Kovář.

Rybář radí, jak zabít kapra, aby co nejméně trpěl:

22. prosince 2013

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025