Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vejce Benedikt podle Pohlreicha. Pošírování není vaření

aktualizováno 
Pošírování ve vodě je ultrašetrná metoda pro přípravu lehkých jídel, kdy připravované suroviny nevrháte do vroucí vody, ale do vody o teplotě o 20 až 30 stupňů nižší. Poznáte ji tak, že k vodní hladině jen sem tam vyběhne bublinka.

Připravíte tak nejen ztracená vejce, ale i ryby, krevety, kuřecí prsa či svíčkovou, zeleninu i ovoce. Vše, co je křehké, s jemnou strukturou. 

A takto se pošírují ryby. Třeba ve skvělém zeleninovém vývaru, jak to dělají v...

Takto se třeba pošírují ryby.

„Symbolem této techniky je nádoba s tekutinou plná dobrot, ve které téměř nevidíme bubliny typické pro var. Tekutina se jen mírně chvěje a čas od času pustí jemnou bublinku, která nás přesvědčí o tom, že to stále žije...“ popisuje barvitě šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tuto techniku v nedávno vydaném Kulináriu. S tím, že úprava pošírováním se odehrává zhruba při teplotě od 70 až 82 °C, takže minimalizuje ztrátu vitamínů. Suroviny jen mění chuť a konzistenci a jejich úprava je velmi dietní.

Ve své nedělní Zdeňkově akademii na Primě pak předvedl pošírování ryby ve vodě, ale i v olivovém oleji (který lze posléze dále využít). Či přípravu vejce Benedikt, kde záleží nejen na umění pošírování, ale i na přípravě holandské omáčky. Ta není úplně snadná, ale zvládnout se dá, i podle Cuketky

Ale zpět k vlastnímu pošírování, které není zrovna pro kuchařské začátečníky.

Jak připravit ta správná vejce Benedikt

Anglický slaný muffin, na to šunka nebo uzený losos a pošírované vejce, to vše přelité holandskou omáčkou. To je ta bájná snídaně, která se vybaví labužníkům, vyslovíte-li zaklínadlo „vejce Benedikt“. (I když jej místo na muffinu leckde servírují na toustech či rozpůlené rozpečené housce.)

Fotogalerie

A takhle to také se vším všudy krok za krokem šéf učil ve své televizní akademii. K pošírování vajec poradil úplný základ, aby vejce vržené do vody zůstalo kompaktní: přilít do kastrolku s vodou poctivou lžíci (vinného) octa, jehož kyselost udrží bílek pohromadě. 

Koneckonců, i kapka octa přidaná do vody k vařeným vajíčkům vám zaručí, že ani obsah případně nakřáplého vajíčka se vám úplně nerozptýlí ve vodě.

Pak už jde jen o to, abyste vajíčko do vody už už přiváděné k varu vložili z co nejmenší výšky. Nemělo by se totiž rozprsknout o hladinu. Klesne celé na dno, od kterého ho oddělte lehkých trhnutím kastrůlkem, aby se nepřichytilo. Zhruba po dvou minutách ho pak opatrně vylovte a přendejte do kastrůlku či misky se studenou vodou, což zastaví tepelnou úpravu.

A pusťte se do servírování. Na rozkrojený muffin - případně opečený toust či rozpůlenou housku - naaranžujte tence pokrájenou šunku či uzeného lososa, přidejte okapané pošírované vajíčko, zalijte je holandskou omáčkou a posypte čerstvě nasekanými bylinkami. Debužírování může začít.

Autor:



Nejčtenější

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Další z rubriky

VIDEO: V Mexiku vyrobili největší sendvič na světě, překonali vlastní rekord

V Mexico City se pokusí překonat světový rekord o výrobu o největší sandwich...

V Mexico City se ve středu snažili překonat světový rekord ve výrobě dosud největšího sendviče, který měřil 70 metrů....

Neuklizený domov nedá spát třetině Čechů. Muže rozčilují rozházené hračky

Rozházené hračky jsou jedním z nejčastějším zdrojů domácích rozmíšek.

Podle průzkumu vyšlo najevo, že 49 % hádek doma způsobuje rozdílné vnímání toho, co je vlastně nepořádek. I když více...

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

Ani burger s kuřecím masem vůbec nemusí být nuda, dokázali šéfovi v ostravském...

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné rady tentokrát. Dva...

Najdete na iDNES.cz