Vejce Benedikt podle Pohlreicha. Pošírování není vaření

aktualizováno 
Pošírování ve vodě je ultrašetrná metoda pro přípravu lehkých jídel, kdy připravované suroviny nevrháte do vroucí vody, ale do vody o teplotě o 20 až 30 stupňů nižší. Poznáte ji tak, že k vodní hladině jen sem tam vyběhne bublinka.

Připravíte tak nejen ztracená vejce, ale i ryby, krevety, kuřecí prsa či svíčkovou, zeleninu i ovoce. Vše, co je křehké, s jemnou strukturou. 

A takto se pošírují ryby. Třeba ve skvělém zeleninovém vývaru, jak to dělají v...

Takto se třeba pošírují ryby.

„Symbolem této techniky je nádoba s tekutinou plná dobrot, ve které téměř nevidíme bubliny typické pro var. Tekutina se jen mírně chvěje a čas od času pustí jemnou bublinku, která nás přesvědčí o tom, že to stále žije...“ popisuje barvitě šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tuto techniku v nedávno vydaném Kulináriu. S tím, že úprava pošírováním se odehrává zhruba při teplotě od 70 až 82 °C, takže minimalizuje ztrátu vitamínů. Suroviny jen mění chuť a konzistenci a jejich úprava je velmi dietní.

Ve své nedělní Zdeňkově akademii na Primě pak předvedl pošírování ryby ve vodě, ale i v olivovém oleji (který lze posléze dále využít). Či přípravu vejce Benedikt, kde záleží nejen na umění pošírování, ale i na přípravě holandské omáčky. Ta není úplně snadná, ale zvládnout se dá, i podle Cuketky

Ale zpět k vlastnímu pošírování, které není zrovna pro kuchařské začátečníky.

Jak připravit ta správná vejce Benedikt

Anglický slaný muffin, na to šunka nebo uzený losos a pošírované vejce, to vše přelité holandskou omáčkou. To je ta bájná snídaně, která se vybaví labužníkům, vyslovíte-li zaklínadlo „vejce Benedikt“. (I když jej místo na muffinu leckde servírují na toustech či rozpůlené rozpečené housce.)

Fotogalerie

A takhle to také se vším všudy krok za krokem šéf učil ve své televizní akademii. K pošírování vajec poradil úplný základ, aby vejce vržené do vody zůstalo kompaktní: přilít do kastrolku s vodou poctivou lžíci (vinného) octa, jehož kyselost udrží bílek pohromadě. 

Koneckonců, i kapka octa přidaná do vody k vařeným vajíčkům vám zaručí, že ani obsah případně nakřáplého vajíčka se vám úplně nerozptýlí ve vodě.

Pak už jde jen o to, abyste vajíčko do vody už už přiváděné k varu vložili z co nejmenší výšky. Nemělo by se totiž rozprsknout o hladinu. Klesne celé na dno, od kterého ho oddělte lehkých trhnutím kastrůlkem, aby se nepřichytilo. Zhruba po dvou minutách ho pak opatrně vylovte a přendejte do kastrůlku či misky se studenou vodou, což zastaví tepelnou úpravu.

A pusťte se do servírování. Na rozkrojený muffin - případně opečený toust či rozpůlenou housku - naaranžujte tence pokrájenou šunku či uzeného lososa, přidejte okapané pošírované vajíčko, zalijte je holandskou omáčkou a posypte čerstvě nasekanými bylinkami. Debužírování může začít.

Autor:

Nejčtenější

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Pohlreich přesvědčí i dýňové odpírače. Rychlá polévka z jednoho hrnce

Dýňová polévka s praženými semínky

Ve třetím pokračování pořadu Teď vaří šéf!, kde Zdeněk Pohlreich ukazuje light recepty pro celý den, nechybí ani návod...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Další z rubriky

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

Polka vytvořila obal z bakterií a kvasinek. Můžete ho sníst

Biologický obal je vyrobený z přírodních látek a po použití jej můžete...

Polská návrhářka Roza Januszová vymyslela alternativu k plastovým obalům na potraviny. Je vyrobena z přírodních látek a...

OBRAZEM: Ty nejlepší fantastické pohledy z dronů na svět kolem nás

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby....

Snímky nejrůznějších přírodních scenérií, sportovních klání, městské zástavby. Vše nafocené z ptačí perspektivy díky...

Najdete na iDNES.cz