Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Češi jsou masožrouti, kteří grilují rádi a téměř na čemkoliv

  0:11aktualizováno  0:11
Kdo negriluje, jako by nebyl - každý rok to v Česku platí zhruba od května, tedy jakmile počasí dovolí vydržet na zahradě či terase u grilu. Není divu, gril vlastní čtyři z pěti Čechů, a to by se někteří z nich nebránili koupi dalšího, kdyby byl v akci, ukázal dubnový průzkum portálu AkcniCeny.cz, jehož se zúčastnilo 753 respondentů.

Grilování si jen desetina Čechů umí představit bez masa. Naštěstí už jsem ale na své grily pustili i zeleninu, tedy alespoň 43 % z nás. | foto: Profimedia.cz

Zhruba tři čtvrtiny národa podle něj grilují na zahradě s vlastní rodinou a grilu většinou vládnou muži. Pak není divu, že se téměř 90 % grilovaček neobejde bez masa. I když si uděláte průzkum soukromý, bude to pravděpodobně sedět.

Zhruba třetina Česka griluje i klobásy, čtvrtina ryby (tipy pro grilování ryb čtěte zde) a kupodivu nějakých 43 procent i zeleninu. (Zde pro inspiraci recept na grilovaného lososa se zeleninou, na tresku s pestem podle Pohlreicha zde.)

Výsledky průzkumu portálu AkcniCeny.cz ukázaly, že lidé u nás nejčastěji...
S rodinou griluje 70 % Čechů, což je většina. Další grilují s přáteli (42 %) či...

S rodinou griluje 70 % Čechů, což je většina. Další grilují s přáteli (42 %) či s kolegy ze zaměstnání (4 %), případně pouze s partnerem (14 %). Polovina grilujících této činnosti věnuje 2 až 5 hodin času, včetně přípravy a úklidu.

Protože však maso bývá při grilování nejdražší položkou, celé dvě třetiny masa určeného na gril lidé nakoupí ve slevových akcích. Prostě před grilováním vyhledávají slevy a zboží podle akčních letáků. Nejčastěji pak v akci nakupují maso, klobásy a uzeniny.

Pozitivní je, že pro více než polovinu z nás je při výběru potravin ke grilování nejdůležitějším kritériem kvalita, případně příznivý poměr mezi kvalitou a cenou. Primárně podle ceny dnes nakupuje pouze desetina spotřebitelů.

Také rádi grilujete a hledáte nové recepty? Zkuste si připravit třeba špízy z vepřové panenky podle šéfkuchaře Marka Fichtnera (recept najdete zde):

Grilují téměř všichni. Včetně kutilů, a ti opravdu s nasazením

Většina těch, kdo grilování propadli, má vlastní gril. Pokud také uvažujete o jeho pořízení, případně plánujete nákup nového, je každopádně dobré se v nabídce nejprve zorientovat (rady, jak gril vybírat, najdete zde). Jak ukázal průzkum, třetinu lidí k nákupu nového grilu dokáže přesvědčit akční nabídka.

Grily z dílny českých kutilů

Nicméně zdaleka ne všechny grily dělající nám radost jsou průmyslově vyrobené. Leckdy jde o naprosto unikátní kousky, na něž jsou jejich stvořitelé patřičně pyšní a neustále je vylepšují.

Na grilovačkách tak lze narazit třeba na gril s vodním pohonem (jak pracuje, čtěte zde), na gril vyrobený z bubnu od vysloužilé pračky (zde), z nádrže ze staré domácí vodárny (např. v článku zde) či s podstavcem od šicího stroje (zde).

Koneckonců podívejte se, jak si lze podomácku vyrobit gril, který sice nebyl zrovna zadarmo, ale griluje naprosto skvěle (více zde):

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Vaněk: Co Čech, to food bloger. A za českou kuchyni jako bychom se styděli

Doménou Romana Vaňka jsou tradiční recepty. V jeho kuchařkách nenajdete jediný,...

Kulinář Roman Vaněk svou urputností připomíná národního buditele. Křísí české jazyky, a to doslova. Učí nás znovu...



Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....

Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Francouzská omeleta jako od šéfkuchaře je pravým prubířským kamenem

Hotovou omeletu posypejte nasekanou čerstvou pažitkou.

Příprava francouzské omelety často bývá zkušebním pokrmem právě přijímaných kuchařů. Nesmí být vyschlá, jako se to...

Další z rubriky

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábí slavný italský sýr Asiago

Asiago DOP

Asiago je v Česku méně známý italský sýr, který stejně jako slavnější Parmigiano Reggiano a Gorgonzola pochází ze...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Číšnický, křidélkový, nebo pákový? Každý otvírák má svá pro a proti

Otevřít víno vypadá jako triviální úkon, ale s nekvalitní vývrtkou to dá hodně...

Otevření lahve vína je pro mnoho lidí problém a zvláště ženy s tím mohou mít problém. Normálně nechávají tento proces...

Najdete na iDNES.cz