Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vyhladovělí houbaři nosí z lesa hřiby a křemenáče dříve než obvykle

  0:16aktualizováno  0:16
Hřiby i křemenáče bývají prázdninovými houbami, které obvykle začnou houbařům dělat radost tak v červenci. Teď je lidé nosí z lesa na samém počátku června. A to přesto, že ještě nedávno bylo poměrně sucho a na srážky to nevypadalo.

Chalupářky Zuzana Rubešová a Štěpánka Obkircher se radují z hřibů dubových, které našly 5. června na kraji lesa v Novohradských horách. | foto: ČTKČTK

Houbaři - ať už místní, nebo z řad chatařů a chalupářů - hlásí růst hřibů, tedy hub typických až pro letní období, jak ze Šumavy, tak od Třince, z Brd nedaleko Prahy či z Krušných hor, kde ještě před dvěma týdny padal sníh (podrobnosti zde).

„Podobná situace ale není v průběhu roku nikterak neobvyklá, houby prostě reagují na aktuální počasí,“ mírní údiv nad nezvyklým úkazem mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové, za kterou lze s houbařskými úlovky zajít každé pondělí odpoledne do mykologické poradny. Podle ní bylo normální i před pár lety najít už v červnu hřiby nebo křemenáče.

Rostou... Je teplo a vlhko

„Jak ale poslední roky byla suchá jara i léta, ta loňská obzvlášť, jsou houbaři vyhladovělí a chlubí se na sociálních sítích každý úlovkem,“ konstatuje s úsměvem pro iDNES.cz a jako jeden ze správců facebookového profilu veřejné skupiny Houby dobře ví, o čem mluví. Každý nádherný autentický snímek, zvláště hřibovitých úlovků, pak naláká do lesa spoustu dalších natěšených lidí, kteří ale nemusejí najít vůbec nic.

Šance na pěkný houbařský úlovek se podle Tejklové odvíjí spíše od konkrétního místa. „Je to závislé na místních srážkách. Touto dobou tak bývá výskyt hub vyšší v příhraničních oblastech a ve vyšších polohách, pro které je výskyt hřibů kovářů typický. A ten teď také tvoří zhruba 90 % hřibovitých úlovků. Jen zhruba z 10 % jde o pravé hřiby a ty jsou spíš z lokalit v nížinách,“ shrnuje současnou situaci.

Pro houbaře byl zajímavý už duben a květen

Podle Aleše Víta z České mykologické společnosti byl už letošní květen houbařsky pestrý, když zpočátku měsíce ještě doznívala dubnová hojná vlna kačenek českých i smržů. Následovaly májovky, i když jich nebylo moc, ale místy rostou ještě teď. „Zato růstová vlna závojenky podtrnky byla celoplošně silná a můžeme ji prohlásit houbou uplynulého měsíce,“ konstatuje Vít.

Už rostou i smrtelně jedovaté houby, a to i v parcích!

Mykoložka Tereza Tejklová varuje před sběrem hub, které dobře neznáte: „Roste už například muchomůrka tygrovaná neboli panterová, kterou si lze splét s růžovkou či šedivkou, což jsou oblíbené jarní houby, které právě také ještě rostou.“ Přitom je lze rozlišt poměrně jednoduše. Růžovka a šedivka mají na noze rýhovaný prsten, zatímco muchomůrka panterová má hladký.

Pozor také na vláknici začervenalou, která roste i v parcích ve městech! Platí pro ni, že ji lze zaměnit s mladými plodnicemi růžovek.

V půlce května se udělalo slunečné a teplé počasí, se kterým ovšem přibývalo i sucha. V místech krytých před sluncem se tak právě díky teplému počasí začaly objevovat kromě holubinek a muchomůrek i první hřibovité. „Na počátku poslední dekády už to dokonce vypadalo, že houby přestanou růst.“ konstatuje Vít.

Nicméně lokální přívalové deště, které přišly před několika dny, přinesly podle něj k návštěvám lesa opět dobrý důvod. „Houby se právě rozrůstají na více místech, mezi nimi i ty pro houbaře zajímavé. Křemenáč březový, hřib žlutomasý – známá a chutná „babka“, sem tam nějaký klouzek, ale převažuje hřib kovář, který nyní mezi rourkatými druhy jasně panuje.“

Například i v jižních Čechách zaznamenali růst hřibovitých hub, typických pro léto. „Vlivem deštivého počasí a střídání horka je to dříve než v předchozích letech,“ řekl například pro ČTK předseda mykologického klubu při Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích Rudolf Mašek. Nejvíc hub podle něj v tuto chvíli roste na Prachaticku. „Na Šumavě byla vždy zima déle než v jiných částech jižních Čech, houby rostly až později, ale teď tu rostou nejvíc. Je to celé převrácené.“

Podle Maška mají houbaři proti loňsku, kdy bylo velké sucho a podmínky pro růst hub katastrofální, letos lepší vyhlídky na pravou houbovou žeň, která by mohla začít zhruba v polovině července. Vždyť i v květnu stála lesní úroda za to: rostly a někde ještě rostou například májovky, závojenky i smrže.

Podívejte se, jakou radost umí udělat nález celé skupiny hřibů (více zde):

Autor:




Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Další z rubriky

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.