Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Teplé počasí podle mykologů přeje růstu hřibů, žampionů a masáků

  10:00aktualizováno  10:00
Mimořádný nárůst teplot vzduchu a častý déšť přispěly v posledních dnech ke zvýšení výskytu hub po celé republice. Jarní druhy doplňují nově i houby letní, včetně několika druhů hřibů, žampionů a také klouzků a masáků.

Hřib dubový | foto: houbar.cz

"Letní houby, mezi nimi především hřiby, se v posledních dnech 'probudily' a začínají nesměle růst. Jarní druhy, jako například čirůvky májovky, pomalu končí a střídají je žampiony," uvedl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Atlas hub

Máte rádi houby, ale nevyznáte se v nich? Kontrolujte své úlovky na našem Atlasu hub!

Ve větších počtech se objevuje pečárka ovčí a pečárka polní, ale také mírně jedovatá pečárka zápašná. "Často se s ní setkáváme v naší mykologické poradně. Nálezce upozorňujeme, že tento druh žampionů není jedlý," dodal.

Od začátku června mykologové registrují zvýšený výskyt hřibů, kterým se v nynějším teplém počasí velmi daří. Jejich růst se vinou předchozího chladnějšího počasí v květnu asi o týden opozdil.

Houbaři mohou v lesích najít hřiby dubové, hřiby kováře a méně často i hřiby koloděje neboli modráky. Hřiby kováři rostou dokonce i ve výškách okolo 700 metrů nad mořem v Jizerských horách a podhůří Krkonoš. Objevují se rovněž klouzci, ryzce a suchohřiby, jako například suchohřib žlutomasý neboli babka.

Z nejedlých hub rostou některé druhy holubinek a jedovatých muchomůrek, například muchomůrka slámožlutá, což je mírně jedovatá drobná houbička se žlutým kloboučkem. Z jedlých muchomůrek je poměrně hojný výskyt muchomůrky růžovky lidově zvané masák.

Vzhledem k přetrvávajícím vysokým teplotám a výskytům lokálních dešťů je podle Landy optimistický také výhled na nejbližší dny. Negativně by se však na růstu hub projevil nástup delšího období sucha.

Autoři:




Nejčtenější

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Další z rubriky

Václavka smrková
Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z pozitiv začínajícího podzimu. Pokud byste...  celý článek

Krásnými hřiby se na facebookové skupině Houby tento týden pochlubil například...
Konečně rostou. Jen pozor na hřiby jedovaté, nejedlé a chráněné

Konečně rostou. Ale jen někde, dodá spousta zklamaných houbařů, kteří zatím z lesa nic pořádného nepřinesli. Opravdovou radost z krásných hřibů totiž zatím...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.