Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Teplé počasí podle mykologů přeje růstu hřibů, žampionů a masáků

  10:00aktualizováno  10:00
Mimořádný nárůst teplot vzduchu a častý déšť přispěly v posledních dnech ke zvýšení výskytu hub po celé republice. Jarní druhy doplňují nově i houby letní, včetně několika druhů hřibů, žampionů a také klouzků a masáků.

Hřib dubový | foto: houbar.cz

"Letní houby, mezi nimi především hřiby, se v posledních dnech 'probudily' a začínají nesměle růst. Jarní druhy, jako například čirůvky májovky, pomalu končí a střídají je žampiony," uvedl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Atlas hub

Máte rádi houby, ale nevyznáte se v nich? Kontrolujte své úlovky na našem Atlasu hub!

Ve větších počtech se objevuje pečárka ovčí a pečárka polní, ale také mírně jedovatá pečárka zápašná. "Často se s ní setkáváme v naší mykologické poradně. Nálezce upozorňujeme, že tento druh žampionů není jedlý," dodal.

Od začátku června mykologové registrují zvýšený výskyt hřibů, kterým se v nynějším teplém počasí velmi daří. Jejich růst se vinou předchozího chladnějšího počasí v květnu asi o týden opozdil.

Houbaři mohou v lesích najít hřiby dubové, hřiby kováře a méně často i hřiby koloděje neboli modráky. Hřiby kováři rostou dokonce i ve výškách okolo 700 metrů nad mořem v Jizerských horách a podhůří Krkonoš. Objevují se rovněž klouzci, ryzce a suchohřiby, jako například suchohřib žlutomasý neboli babka.

Z nejedlých hub rostou některé druhy holubinek a jedovatých muchomůrek, například muchomůrka slámožlutá, což je mírně jedovatá drobná houbička se žlutým kloboučkem. Z jedlých muchomůrek je poměrně hojný výskyt muchomůrky růžovky lidově zvané masák.

Vzhledem k přetrvávajícím vysokým teplotám a výskytům lokálních dešťů je podle Landy optimistický také výhled na nejbližší dny. Negativně by se však na růstu hub projevil nástup delšího období sucha.

Autoři:

Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

Bedly rostou jako o život. Na řízky jsou skvělé, ale umí i otrávit

Bedla vysoká má štíhlou tygrovanou nohu s pohyblivým prstenem a velký šupinatý...

Houbařská sezona vrcholí a s ní i růst oblíbených bedel. Pro laiky často prezentují houby, které si nelze splést, jenže...

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

Nejlepší houbové chutě: zlato získal kotrč, stříbro lišky, hřib bronz

Kotrče, lišky a hříbky volíme za vítězné houby.

Podobný žebříček u houbařského národa vždycky vyvolá diskuse, přesto to zkusme. Gastronomická expertka magazínu Víkend...

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!

Najdete na iDNES.cz