Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak na velikonoční mazanec. Vyzkoušejte postup krok za krokem

aktualizováno 
Mazanec či velikonoční bochník je bochánek pečený zpravidla na Velikonoce ze sladkého kynutého těsta. Pečení mazance probíhalo tradičně na Bílou sobotu. Jeho příprava není složitá, podle návodu ho zvládne každý.

„Klasický velikonoční mazanec. Pojďte si ho se mnou probrat krok za krokem. Na rozdíl od pletení vánočky (jak zaplést vánočku)  to tentokrát není nic složitého,“ popisuje Martin Kuciel alias pan Cuketka na své stránce receptů, kde najdete i další velikonoční tipy.

Mazanec dělá z těsta, které je hodně podobné vánočce, jen bohatší. Mandle a žloutky do těsta navíc, o fous víc másla. Mazanec také na konci nenařezává do kříže. „Ale to si už snadno sami upravíte podle zvyklostí,“ doporučuje.

Budete potřebovat

  • 350 g hladké mouky 
  • 150 ml mléka
  • 85 g rozpuštěného vlažného másla
  • 70 g cukru krupice
  • 30 g rozinek
  • 45 g plátkovaných mandlí
  • 20 g čerstvého droždí
  • 3 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička citronové kůry
  • vejce na potření
  • sůl 

Krok za krokem

1. Do mísy robota dejte mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Promíchejte a ve středu vytvořte důlek. Přidejte asi polovinu mléka a rozdrobte droždí.

Velikonoční tradice

Rozmíchejte a zapracujte část mouky, abyste vytvořili řídké těstíčko. Zakryjte a nechte kvásek vzejít – asi 15 až 20 minut. Kvásek zvětší objem a bude mít v sobě spoustu bublinek.

2. Ke kvásku a mouce přidejte zbylé mléko. Přidejte i žloutky, rozpuštěné máslo a citronovou kůru. 

Vložte hák na hnětení a hněťte v robotu 7 minut. Přidejte rozinky, 30 g plátkovaných mandlí a ještě chvíli prohněťte. Těsto by mělo být hezky hladké a mělo by se odlepovat od stěny mísy.

3. Těsto dejte do mísy, zakryjte fólií a nechte 60 minut vyzrát. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku a stočte do pěkného kulatého bochníčku (vidíte na videu). 

Dejte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte a nechte kynout zhruba 90 minut. Mazanec by měl mezitím pěkně znásobit objem. Nespěchejte na něj a klidně přidejte čas navíc.

4. Troubu si mezitím předehřejte na 160 °C. Jakmile je mazanec vykynutý, potřete jej rozšlehaným vejcem a zasypte mandlemi. Dejte do trouby a pozvolna pečte asi 45 minut. 

Mazanec můžete otestovat vpichem špejle, která by po vytažení měla být suchá. Pokud je mazanec na povrchu hnědý, ale ještě ho potřebujete péct dál, zakryjte ho kouskem alobalu a pečte dál.

Autor:



Nejčtenější

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem, který se s ním vrhl...



Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...

Hasiče volali k mývalovi otupělému marihuanou. Stačilo nechat ho vyspat

Mýval se dostal k zásobám konopí a přehnal to s konzumací. Stačilo nechat ho...

Zoufalá majitelka mývala v americkém státě Indiana se uprostřed noci obrátila na hasiče, protože její zvíře bylo pod...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Další z rubriky

Pohlreich okoukal, jak si Španělé umí užít pečenou zeleninu na talíři

Naneste na opečené tortily grilovanou zeleninovou směs.

Sbalil grily, nakoupil a vyrazil do Španělska. Za teplem, sluníčkem i mořem a jeho dary. Se štábem, který se s ním vrhl...

Už šedesát let úpíme bolestí při stoupnutí na kostičky z Lega

Dobové balení stavebnice

Společnost Lego začala s výrobou plastových kostiček už v roce 1949, ale kostky, jaké známe dnes, se zrodily až o devět...

Den Země má připomenout, co bychom si měli opravdu chránit

Na oslavách Dne Země v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově si návštěvníci mj....

Den Země slaví 22. dubna více než miliarda lidí ve 175 státech světa bez ohledu na víru či národnost. Pro všechny je...

Najdete na iDNES.cz