VIDEO: Bramborový salát z barevných brambor je zdravější, chutná stejně

aktualizováno 
Bramborový salát z barevných brambor? Proč ne. Podle šéfkuchaře Romana Pauluse není třeba se fialových, červených či modrých brambor nijak bát. Chuť mají stejnou jako žlutomasé a výživově jsou ty barevné nakonec zajímavější, mají více antioxidantů.

„I fialovou bramboru, která má fialovou nejen slupku, ale i vnitřek, můžete používat úplně stejně jako běžné brambory,“ ujišťuje šéfkuchař, který několikrát obhájil michelinskou hvězdu pro restauraci v hotelu Alcron, že na barevné brambory není třeba se dívat s nedůvěrou.

Fotogalerie

Vůbec tedy není problém z nich udělat bramborový salát, klidně opravdu i ten štědrovečerní. Jen je třeba si vybrat barevné brambory správného varného typu, tedy salátové, označené písmenem A. 

Abyste nebyli nervózní, připravte si ho už někdy v nejbližší době, ať ho v klidu ochutnáte a na Štědrý den už jdete na jistotu. I kdybyste ho měli udělat třeba jen pro děti. Ozvláštnit něčím tradiční štědrovečerní večeři je totiž vždycky výzva.  

Na chuť vašeho barevného bramborového salátu nebude mít barva brambor opravdu žádný vliv. Můžete si to ověřit na svém vlastním, nebo třeba na  receptu od Zdeňka Pohlreicha, který si jeho přípravu nenechá na Vánoce ujít:

Roman Paulus se přimlouvá i za trochu osvěty a lobuje za brambory jako za lokální českou surovinu, která je zdravá a dostupná.

Recepty na ty nejlepší vánoční bramborové saláty

„Historicky patří brambory mezi ty lacinější potraviny, což je výhoda, protože se toho z nich dá v kuchyni hodně připravit. Salát, brambory jednoduše na loupačku, těsto naslano i nasladko,“ konstatuje šéfkuchař, že právě obrovská variabilita jejich využití v kuchyni dělá z brambor u nás tak populární surovinu. 

Navíc mají vysoký obsah antioxidantů jako vitamin C, karotenoidy, selen či anthokyany, i stopová množství thiaminu, riboflavinu, hořčíku, fosforu, železa, zinku a kyseliny listové, což právě pro hlízy odrůd s barevnou dužninou platí ještě dvojnásob až trojnásob, jak uvádí Milan Čížek z Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě.

Recept na teplý salát z bršlice a modrých brambor

Teplý salát z bršlice a modrých brambor

Barevné brambory sice nekoupíte úplně všude, ale když trochu zapátráte například po odrůdách Valfi nebo Val Blue, při troše štěstí byste je sehnat mohli. Roman Paulus věří, že jakmile je spotřebitelé začnou více poptávat, určitě se za nějaký čas objeví i v běžné síti.

Vždyť právě šlechtěné barevné odrůdy vycházejí z původních druhů brambor, ze kterých bramboráři vyšlechtili stolní žlutomasé odrůdy. Teď se naopak dlouhé roky snažili, aby se s nimi barevné brambory mohly chuťově měřit. A podařilo se. Vařit je doporučují v slupce - což se právě u brambor na salát běžně dělá, aby v nich zůstalo co nejvíce cenných látek.

Autor:

Nejčtenější

Neuklízejte od podlahy, prádlo nesušte doma. Při úklidu pozor na 15 chyb

Úklid těch nejexponovanějších míst, jako je kuchyně a koupelna, si nechte...

Je tu čas vánočního úklidu, na který se asi jen málokterá domácnost těší. Nepříjemná povinnost přinese na konci...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

Restauraci s hotelem Rekovice najdete v beskydských kopcích nad Rožnovem pod...

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed nádherných beskydských lesů...

Na čerstvou štěpku vstupují gorilák Richard i jeho synové jedině obutí

Richard - s bačkorami z dřevité vlny na tlapách - se natahuje po lákavých...

Dvakrát do roka vyměňují chovatelé spolu s dobrovolníky gorilám z hygienických důvodů dřevitou štěpku, která ve vysoké...

Pohlreich: Batáty prý vyhlazují vrásky. Měl bych je začít brát denně

Blesková polévka z batátů

Pohlreich miluje polévky, které považuje doslova za poklad. V dalším dílu Teď vaší Šéf! připravil k večeři bleskovou...

VIDEO: Daní za roztomilost módních psích plemen je jejich utrpení

Annie. Statečná fenka francouzského buldočka, která po vyhřeznutí ploténky...

Černá jako uhel je fenka Annie s obrovskýma očima, placatým nosem a roztomilým pohledem typickým pro tolik žádané...

Další z rubriky

Vybírejte nejlepší místo pro relaxaci. Můžete vyhrát infrasaunu

Je to lestní stráň s překrásným výhledem na labský kaňon. A když nastane období...

Vyhlásili jsme soutěž o infrasaunu. Jediným úkolem je poslat snímek místa, kde nejraději trávíte volný čas a užíváte si...

Ozdoby z ořechových skořápek mají kouzlo starých časů, vyzkoušejte to

Do ozdob z ořechových skořápek se dá schovat celý betlém i s příběhem.

První adventní neděle je tu a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Co k výzdobě přidat i vlastnoručně vyrobené...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

Santo na Lipně i vaří, ale majitelům o žádný posun nejde.

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když za tři roky sami...

Najdete na iDNES.cz