VIDEO: Bramborový salát z barevných brambor je zdravější, chutná stejně - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Bramborový salát z barevných brambor je zdravější, chutná stejně

Bramborový salát z barevných brambor? Proč ne. Podle šéfkuchaře Romana Pauluse není třeba se fialových, červených či modrých brambor nijak bát. Chuť mají stejnou jako žlutomasé a výživově jsou ty barevné nakonec zajímavější, mají více antioxidantů.
Barevné brambory jsou zdravější a chuťově stejné ty klasické | (1:50) | video: iDNES.cz

„I fialovou bramboru, která má fialovou nejen slupku, ale i vnitřek, můžete používat úplně stejně jako běžné brambory,“ ujišťuje šéfkuchař, který několikrát obhájil michelinskou hvězdu pro restauraci v hotelu Alcron, že na barevné brambory není třeba se dívat s nedůvěrou.

Vůbec tedy není problém z nich udělat bramborový salát, klidně opravdu i ten štědrovečerní. Jen je třeba si vybrat barevné brambory správného varného typu, tedy salátové, označené písmenem A. 

Abyste nebyli nervózní, připravte si ho už někdy v nejbližší době, ať ho v klidu ochutnáte a na Štědrý den už jdete na jistotu. I kdybyste ho měli udělat třeba jen pro děti. Ozvláštnit něčím tradiční štědrovečerní večeři je totiž vždycky výzva.  

Na chuť vašeho barevného bramborového salátu nebude mít barva brambor opravdu žádný vliv. Můžete si to ověřit na svém vlastním, nebo třeba na  receptu od Zdeňka Pohlreicha, který si jeho přípravu nenechá na Vánoce ujít:

14. prosince 2014

Pohlreichův vánoční rituál s bramborovým salátem | (1:42) | video: FTV Prima

Roman Paulus se přimlouvá i za trochu osvěty a lobuje za brambory jako za lokální českou surovinu, která je zdravá a dostupná.

Recepty na ty nejlepší vánoční bramborové saláty

„Historicky patří brambory mezi ty lacinější potraviny, což je výhoda, protože se toho z nich dá v kuchyni hodně připravit. Salát, brambory jednoduše na loupačku, těsto naslano i nasladko,“ konstatuje šéfkuchař, že právě obrovská variabilita jejich využití v kuchyni dělá z brambor u nás tak populární surovinu. 

Navíc mají vysoký obsah antioxidantů jako vitamin C, karotenoidy, selen či anthokyany, i stopová množství thiaminu, riboflavinu, hořčíku, fosforu, železa, zinku a kyseliny listové, což právě pro hlízy odrůd s barevnou dužninou platí ještě dvojnásob až trojnásob, jak uvádí Milan Čížek z Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě.

Recept na teplý salát z bršlice a modrých brambor

Teplý salát z bršlice a modrých brambor

Barevné brambory sice nekoupíte úplně všude, ale když trochu zapátráte například po odrůdách Valfi nebo Val Blue, při troše štěstí byste je sehnat mohli. Roman Paulus věří, že jakmile je spotřebitelé začnou více poptávat, určitě se za nějaký čas objeví i v běžné síti.

Vždyť právě šlechtěné barevné odrůdy vycházejí z původních druhů brambor, ze kterých bramboráři vyšlechtili stolní žlutomasé odrůdy. Teď se naopak dlouhé roky snažili, aby se s nimi barevné brambory mohly chuťově měřit. A podařilo se. Vařit je doporučují v slupce - což se právě u brambor na salát běžně dělá, aby v nich zůstalo co nejvíce cenných látek.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

Pošlete fotku svého zvířecího mazlíčka a hrajte o skvělé ceny v dubnovém kole

Krásné jarní fotografie už se objevily v kole březnovém, teď je ovšem ideální příležitost je přebít. Ceny od značky PRO PLAN, s níž jsme pro vás dubnovou soutěž připravili, za to stojí. Bezpochyby...

1. dubna 2025

Foie gras si budete moci vychutnat bez výčitek, že trápíte husy a kachny

Foie gras jsou v mnoha částech světa považována za hříšnou pochoutku. Toto tučné jídlo je kontroverzní, protože se vyrábí z jater kachen nebo hus, které byly před porážkou krmeny násilím.

1. dubna 2025

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12