Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Velikonoční cop ze suchých travin a obilovin potěší na stole i zavěšený

aktualizováno 
Velikonoce jsou za dveřmi, o víkendu se tedy můžete věnovat přípravám, ať jsou vaše představy o jarní výzdobě jakékoliv. Třeba už nějaký věnec či závěs ze sušených rostlin doma máte a bude stačit, když na něj nalepíte pár kraslic.

Suchá vazba decentně přizdobená velikonočními motivy se hodí jak na sváteční jarní stůl, tak jako dekorace na dveře. | foto: fler.cz/sanvitalka

Do vazby ze suchých trav, obilovin a dalších rostlin se samozřejmě můžete pustit, jen pokud jste si nějaké loni v létě nasušili. Stejně jako autorka, která si říká Sanvitalka (více zde). Případně zkuste zapátrat na internetu, v květinářství nebo na řemeslných trzích.

Postup krok za krokem

Sanvitalka použila suché klásky pšenice a ovsa, svazek lnu, kvítky tatariky, plesnivky a bělené zaječí ocásky. Docílila tak větší tvarové rozmanitost a barevnosti. Na dozdobení ve velikonočním stylu pak zvolila vyfouknutá slepičí a křepelčí vajíčka, dřevěné kvítky a suché bukvice. Pak už budete potřebovat jen kleště, nůžky, drátek, tavnou pistoli a lýko či provázek.

Vlastní postup je krok za krokem popsaný ve fotogalerii a jednodušší být nemůže, jen to chce šikovné ruce a v prstech cit pro křehký rostlinný materiál. Cop se začíná vázat od špičky, takže si vytvoříte přiměřeně velký a pěkně tvarovaný svazek suchých rostlin, který pevně ovažte lýkem či provázkem.

Postupně se pak přidává další a další rostlinný materiál, který kombinujete dle vlastního vkusu. Hlavně ale musíte každou vrstvu pevně zatáhnout provázkem. „Docílit byste měli tvaru slzičky, délku zvolte podle následného využití,“ radí Sanvitalka, pro kterou je tvorba podobných vazeb a věnců opravdovou vášní. Nakonec zastřihněte stonky a vazbu velikonočně dozdobte.

Další tipy na velikonoční dekorace najdete po článkem, mezi nimi například návod na zvířátka tvarovaná z ovčího rouna (čtěte zde), efektní dekorace z obyčejných skořápek (zde), ale i zdobení kraslic obyčejným špendlíkem (zde).

Pokud ještě nemáte pomlázku, vyražte na proutky, upletení zvládnete (návod):

Kdo se pustí raději do pečení, může vyzkoušet velikonoční hnízda s perníkovou náplní (čtěte zde), tradiční velikonoční jidáše (recept zde), kraslice z perníku (zde) neb tradiční mazanec jako od babičky (recept zde).

Vyzkoušejte také doporučené velikonoční recepty a podívejte s námi na další velikonoční tradice.

Autor:



Nejčtenější

Pohlreich v dětském koutku: Kdybyste jim vařili modré z nebe, nesnědí to

Zdeněk Pohlreich vysvětluje rozdíl mezi běžnou a panko strouhankou.

Zdeněk Pohlreich se dostal v poslední řadě pořadu Ano, šéfe! do pekla dětského koutku, který evidentně nesnáší. V...

Pohlreich odhalil rozpory v kuchyni. Kuchaři to zabalili kvůli neshodám

Bývalý šéfkuchař Vladimír Hanzelka dnes už vaří v Novém Jičíně.

V pořadu televize Prima Ano, šéfe! se odehrálo drama, které je velmi časté v mnoha restauracích. Až po návštěvě...



Problémy s plasty mají nejen v Asii, řeší je i v USA. Chytají je do sítí

Sbírání odpadků u vyústění dešťové kanalizace

Kvůli plastům vznikají iniciativy i v rozvinutých státech, jako jsou Spojené státy americké. Vyvinuli tam systém, který...

V Dejvicích vsadili na jednoduchost, na zahradě odpočívají a suší prádlo

Vlevo záhon s ovocnými keři lemující plot, vzadu nová pergola s posezením a...

Zahrada ve vnitrobloku v klidné části pražských Dejvic patří k prvorepublikové dvojvile se sedmi byty. Ta se před...

KVÍZ: Panenka, plecko, krkovice. Vyznáte se ve vepřovém mase?

V chladírně jsou jednotlivé roztříděné kousky připravené pro čisté kuchyňské...

Myslíte si, že by z vás mohl být dobrý řezník? V našem dalším kvízu se můžete otestovat. Podívejte se na „slepou mapu“...

Další z rubriky

KVÍZ: Ošibori, maguro nebo wašoku. Jak se vyznáte v japonské kuchyni?

Jen malá ukázka z pochoutek, které si můžete v restauraci objednat.

Japonská kuchyně je u nás čím dál populárnější. Protože rádi objevujeme nové chutě a také proto, že se u nás...

Září je měsícem biopotravin, nejlevněji je koupíte na farmách a statcích

Sklizeň meruněk v bio sadě likérky Rudolf Jelínek v jihomoravských Starovicích.

V Česku kupuje biopotraviny stále více zákazníků. Většina tuzemských se u nás i spotřebuje. Lidé je volí kvůli lepší...

OBRAZEM: Bizarní světové rekordy zapsané do Guinessovy knihy 2019

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy....

Fanoušci rekordů se minulý čtvrtek dočkali nového vydání Guinessovy knihy. Podívejte se, s jakými bizarnostmi lze...

Najdete na iDNES.cz