Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Velikonoční cop ze suchých travin a obilovin potěší na stole i zavěšený

aktualizováno 
Velikonoce jsou za dveřmi, o víkendu se tedy můžete věnovat přípravám, ať jsou vaše představy o jarní výzdobě jakékoliv. Třeba už nějaký věnec či závěs ze sušených rostlin doma máte a bude stačit, když na něj nalepíte pár kraslic.

Suchá vazba decentně přizdobená velikonočními motivy se hodí jak na sváteční jarní stůl, tak jako dekorace na dveře. | foto: fler.cz/sanvitalka

Do vazby ze suchých trav, obilovin a dalších rostlin se samozřejmě můžete pustit, jen pokud jste si nějaké loni v létě nasušili. Stejně jako autorka, která si říká Sanvitalka (více zde). Případně zkuste zapátrat na internetu, v květinářství nebo na řemeslných trzích.

Postup krok za krokem

Sanvitalka použila suché klásky pšenice a ovsa, svazek lnu, kvítky tatariky, plesnivky a bělené zaječí ocásky. Docílila tak větší tvarové rozmanitost a barevnosti. Na dozdobení ve velikonočním stylu pak zvolila vyfouknutá slepičí a křepelčí vajíčka, dřevěné kvítky a suché bukvice. Pak už budete potřebovat jen kleště, nůžky, drátek, tavnou pistoli a lýko či provázek.

Vlastní postup je krok za krokem popsaný ve fotogalerii a jednodušší být nemůže, jen to chce šikovné ruce a v prstech cit pro křehký rostlinný materiál. Cop se začíná vázat od špičky, takže si vytvoříte přiměřeně velký a pěkně tvarovaný svazek suchých rostlin, který pevně ovažte lýkem či provázkem.

Postupně se pak přidává další a další rostlinný materiál, který kombinujete dle vlastního vkusu. Hlavně ale musíte každou vrstvu pevně zatáhnout provázkem. „Docílit byste měli tvaru slzičky, délku zvolte podle následného využití,“ radí Sanvitalka, pro kterou je tvorba podobných vazeb a věnců opravdovou vášní. Nakonec zastřihněte stonky a vazbu velikonočně dozdobte.

Další tipy na velikonoční dekorace najdete po článkem, mezi nimi například návod na zvířátka tvarovaná z ovčího rouna (čtěte zde), efektní dekorace z obyčejných skořápek (zde), ale i zdobení kraslic obyčejným špendlíkem (zde).

Pokud ještě nemáte pomlázku, vyražte na proutky, upletení zvládnete (návod):

Kdo se pustí raději do pečení, může vyzkoušet velikonoční hnízda s perníkovou náplní (čtěte zde), tradiční velikonoční jidáše (recept zde), kraslice z perníku (zde) neb tradiční mazanec jako od babičky (recept zde).

Autor:




Nejčtenější

Reportér Matěj Smlsal předvádí několik praktických triků s vejci.
VIDEO: Čerstvé, nebo zkažené? Triky, které vám pomohou při vaření vajec

Jako synonymum neschopnosti v kuchyni se říká: umí jenom uvařit vejce a čaj. Ale práce s vejci není až tak triviální, jak se zdá. Práci s vejci si totiž lze...  celý článek

Ústecké komíny (ilustrační snímek).
Kominíci mají napilno, topná sezona letos začala dřív

Letošní topná sezona začala nemilosrdně už na začátku září, a to způsobilo řadě tuzemských domácností nečekané starosti. Většina z nich totiž nestihla objednat...  celý článek

Šikoku inu (shikoku inu) je od roku 1937 japonským národním pokladem.
Z japonských psích lovců prasat milovaní společníci i národní poklad

Japonci jsou přesvědčeni, že jimi vyšlechtěná psí plemena jsou naprosto výjimečná, což lze samozřejmě tvrdit například i u národních plemen českých. Nicméně...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Další z rubriky

Lilková zmrzlina se sušenými lilkovými chipsy, mandlovou drobenkou a...
VIDEO: Lilek je v kuchyni hvězdou, ze které uděláte i zmrzlinu

Lilek, nebo taky baklažán je typickou plodinou vhodnou k nejrůznější kuchyňské úpravě. Mnoho lidí lilku nedůvěřuje, avšak šéfkuchař Vojtěch Kalášek, který vaří...  celý článek

Majitelka podniku přinutila Pohlreicha svézt se na místní bobové dráze.
Na Pražáka dobrý, pochválila Pohlreicha restauratérka s dvěma hvězdami

Majitelka brněnské restaurace, kterou navštívil Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Ano, šéfe!, se rozhodla vybudovat dietní fast food, ale stěžovala si, že...  celý článek

Jeden z druhů octomilek pod mikroskopem. Ilustrační snímek
Masožravky, pastičky, samolepky, vysavač. Jak se doma zbavit octomilek

Tyto malé mušky milují sladké vůně a znepříjemňují pobyt v bytě v okamžiku, kdy se na stole objeví ovoce, pivo, víno, mošt nebo limonáda. Boj s nimi se zdá na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.