Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Velikonoční cop ze suchých travin a obilovin potěší na stole i zavěšený

aktualizováno 
Velikonoce jsou za dveřmi, o víkendu se tedy můžete věnovat přípravám, ať jsou vaše představy o jarní výzdobě jakékoliv. Třeba už nějaký věnec či závěs ze sušených rostlin doma máte a bude stačit, když na něj nalepíte pár kraslic.

Suchá vazba decentně přizdobená velikonočními motivy se hodí jak na sváteční jarní stůl, tak jako dekorace na dveře. | foto: fler.cz/sanvitalka

Do vazby ze suchých trav, obilovin a dalších rostlin se samozřejmě můžete pustit, jen pokud jste si nějaké loni v létě nasušili. Stejně jako autorka, která si říká Sanvitalka (více zde). Případně zkuste zapátrat na internetu, v květinářství nebo na řemeslných trzích.

Postup krok za krokem

Sanvitalka použila suché klásky pšenice a ovsa, svazek lnu, kvítky tatariky, plesnivky a bělené zaječí ocásky. Docílila tak větší tvarové rozmanitost a barevnosti. Na dozdobení ve velikonočním stylu pak zvolila vyfouknutá slepičí a křepelčí vajíčka, dřevěné kvítky a suché bukvice. Pak už budete potřebovat jen kleště, nůžky, drátek, tavnou pistoli a lýko či provázek.

Vlastní postup je krok za krokem popsaný ve fotogalerii a jednodušší být nemůže, jen to chce šikovné ruce a v prstech cit pro křehký rostlinný materiál. Cop se začíná vázat od špičky, takže si vytvoříte přiměřeně velký a pěkně tvarovaný svazek suchých rostlin, který pevně ovažte lýkem či provázkem.

Postupně se pak přidává další a další rostlinný materiál, který kombinujete dle vlastního vkusu. Hlavně ale musíte každou vrstvu pevně zatáhnout provázkem. „Docílit byste měli tvaru slzičky, délku zvolte podle následného využití,“ radí Sanvitalka, pro kterou je tvorba podobných vazeb a věnců opravdovou vášní. Nakonec zastřihněte stonky a vazbu velikonočně dozdobte.

Další tipy na velikonoční dekorace najdete po článkem, mezi nimi například návod na zvířátka tvarovaná z ovčího rouna (čtěte zde), efektní dekorace z obyčejných skořápek (zde), ale i zdobení kraslic obyčejným špendlíkem (zde).

Pokud ještě nemáte pomlázku, vyražte na proutky, upletení zvládnete (návod):

Kdo se pustí raději do pečení, může vyzkoušet velikonoční hnízda s perníkovou náplní (čtěte zde), tradiční velikonoční jidáše (recept zde), kraslice z perníku (zde) neb tradiční mazanec jako od babičky (recept zde).

Vyzkoušejte také doporučené velikonoční recepty a podívejte s námi na další velikonoční tradice.

Autor:



Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

PET lahve nepoužívejte opakovaně, nikdo za ně pak neručí, varují odborníci

PET lahve nepoužívejte opakovaně, tvrdí odborníci.

Plastové lahve jsou sice opředeny nejrůznějšími mýty o tom, jak škodí našemu zdraví. Odborníci se však údajného...

Maso klidně marinujte, ale neutopte ho v oleji, radí šéfkuchař

Zatímco krkovička se ještě dopéká, kuřecí prsa už budou hotová. Aby byla...

Šéfkuchař Radek David soudí, že z grilování se někdy dělá větší věda, než ve skutečnosti je. Podle něj je hlavní...

KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Najdete na iDNES.cz