Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Podle Jamieho Olivera lze vaření i pečení zvládnout s pěti ingrediencemi

  0:01
Vaření podle britské kuchařské ikony už zřejmě nemůže být jednodušší. Tedy pokud máte doma kdykoliv po ruce pět nezbytných základních přísad: běžný olivový olej na vaření, extra panenský olivový olej na dochucování, červený vinný ocet do marinád, omáček a zálivek, a na dochucování mořskou sůl a černý pepř.
Jamie Oliver

Jamie Oliver | foto: © Paul Stuart, 2017

K tomu když si vezmete jakýkoliv recept z poslední knihy Jamieho Olivera, která vyšla v Británii loni v létě a u nás na podzim v českém překladu pod titulem 5 ingrediencí pro rychlá a snadná jídla, máte nakročeno připravit něco dobrého k jídlu. Kromě některé, případně všech pěti výše uvedených přísad, už totiž budete potřebovat jen 5 surovin na každý konkrétní recept - ať už na plnohodnotné jídlo nebo třeba na moučník. Nic víc, nic míň.

Když dal tuto svoji zatím poslední kuchařku Jamie Oliver dohromady, prohlásil: „Zkušenost s psaním téhle knížky byla úžasná a inspirující. A abych byl upřímný, naučila mě troše pokory, protože někdy jsou ty nejjednodušší věci v životě ty nejlepší. Nechápu, že mi trvalo 20 let, než mi to došlo. Jde mi doslova o transparentní, naprosto jednoduché vaření.“

Což neznamená, že by jídla připravená jednoduše podle Jamieho nebyla plná chuti. Naopak. Najdete totiž mezi nimi jak pokrmy, které jsou díky minimální úpravě kvalitních surovin rychle na stole, tak jídla, jež z nich vytěží maximum chuti dlouhým pomalým vařením. „V kuchyni vám povede ruku a zároveň vám rozproudí sliny v ústech,“ vyjádřil se sebevědomě o svém díle autor, který si přípravu všech jídel podle své kuchařky otestoval jak na kuchařích, tak na lidech, kteří dosud nevařili.

Pár receptů si vyzkoušejte, třeba vás přitáhnou k vaření

Obrázky pěti nosných ingrediencí jsou vedle receptu vyobrazeny odshora dolů tak, jak je do jídla postupně přidáváte.

Jednoduchá grafika je uživatelsky příjemná, protože nemusíte nic číst a přesto hned víte, z čeho je to které jídlo připravené. Připadáte si jako dítě nad leporelem, když si prohlížíte recepty a text vám odshora dolů lemují obrázky pěti konkrétních ingrediencí seřazených chronologicky pod sebou.

A protože zkušenost je víc než tisíc slov, raději si to vyzkoušejte. Sami. Na některém z receptů, které se nám z knihy podařilo získat. A užijte si to. Vždyť vaření má být radost - zvlášť když při tom můžete využít tipů těch nejlepších.

Kouřový losos s chorizem

Kouřový losos s chorizem za 11 minut

Kromě přísad uvedených v postupu potřebujete těchto 5 ingrediencí: 2 filety z lososa po 150 g (s kůží, bez šupin, drobné kůstky vyndejte pinzetou), 300 g různobarevných cherry rajčat, 4 snítky čerstvé bazalky, 8 černých oliv s peckou a 30 g choriza.

Lososa dejte masem dolů do velké nepřilnavé studené pánve a postavte ji na středně vysoký plamen. Jak se pánev rozpaluje a z lososa se začíná vypékat tuk  (asi za 3 minuty), obraťte ho a nechte kůži dolů vypékat ještě 5 minut, nebo až bude kůže velmi křupavá a maso propečené (záleží na jeho výšce).

Kouřový losos s chorizem

Mezitím rozpulte rajčata, natrhejte většinu lístků bazalky a vše promíchejte s 1 lžící červeného vinného octa a špetkou mořské soli a černého pepře. Olivy rozmáčkněte, vyndejte z nich pecky, nadrobno je nasekejte a promíchejte je s jednou lžičkou extra panenského olivového oleje a pár kapkami vody.

Chorizo nakrájejte na jemné plátky a na poslední 2 minuty je přidejte do pánve, pak vmíchejte ochucená rajčata a 30 vteřin prohřívejte. Rozdělte na talíře lososem navrch. Posypte ochucenými olivami a navrch natrhejte zbylou bazalku. Hotovo a můžete podávat jako oběd či večeři.

Ještě? Tak si zkuste podle Jamieho připravit i skvělou pikantní červenou řepu a těstoviny s česnekem a houbami (pro celý recept fotky rozklikněte): 

Těstoviny s česnekem a houbami podle Jamieho
Těstoviny s česnekem a houbami podle Jamieho
Skvělá pikantní řepa podle Jamieho
Skvělá pikantní řepa podle Jamieho

A kdo rád peče, ten ocení recept na masový páj (kuřecí), pro anglickou kuchyni tak typický, i na křehké pomerančové sušenky s čokoládou.

Kuřecí páj podle Jamieho
Kuřecí páj podle Jamieho
Křehké pomerančové sušenky s čokoládou podle Jamieho
Křehké pomerančové sušenky s čokoládou podle Jamieho

Sladká jídla sice Jamie nepovažuje za nejdravější, ale dobře ví, že je děti i dospělí ocení. Ani u nich nechybí nutriční tabulka přiznávající, jak jsou na tom sušenky a spol. s obsahem kalorií, tuků, bílkovin, uhlohydrátů, cukrů, soli i vlákniny, takže si i hlídači racionálního jídelníčku přijdou na své.

Pokud přece jen pořád váháte, zda vaření s Jamiem zvládnete, vězte že obavy jsou zbytečné. Vždyť podle jeho receptů zvládnou vařit i školní jídelny. Třeba kuřecí stripsy, ze kterých jsou děti nadšené:

17. května 2016

Fotografie a recepty použity z knihy Jamie Oliver - 5 INGREDIENCÍ vydané MLD Publishing s.r.o., 2017, copyright © Jamie Oliver Enterprises Limited (2017 5 Ingredients Quick & Easy Food)

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

BRuNO family park láká rodiny s dětmi na výlet do Brna
BRuNO family park láká rodiny s dětmi na výlet do Brna

Brněnský BRuNO family park nabízí více než 40 atrakcí pro děti i rodiče. V moderním areálu najdete autíčka, lodičky, tobogany, skluzavky, bludiště,...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025