Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Podle Jamieho Olivera lze vaření i pečení zvládnout s pěti ingrediencemi

  0:01aktualizováno  0:01
Vaření podle britské kuchařské ikony už zřejmě nemůže být jednodušší. Tedy pokud máte doma kdykoliv po ruce pět nezbytných základních přísad: běžný olivový olej na vaření, extra panenský olivový olej na dochucování, červený vinný ocet do marinád, omáček a zálivek, a na dochucování mořskou sůl a černý pepř.

Jamie Oliver | foto: © Paul Stuart, 2017

K tomu když si vezmete jakýkoliv recept z poslední knihy Jamieho Olivera, která vyšla v Británii loni v létě a u nás na podzim v českém překladu pod titulem 5 ingrediencí pro rychlá a snadná jídla, máte nakročeno připravit něco dobrého k jídlu. Kromě některé, případně všech pěti výše uvedených přísad, už totiž budete potřebovat jen 5 surovin na každý konkrétní recept - ať už na plnohodnotné jídlo nebo třeba na moučník. Nic víc, nic míň.

Fotogalerie

Když dal tuto svoji zatím poslední kuchařku Jamie Oliver dohromady, prohlásil: „Zkušenost s psaním téhle knížky byla úžasná a inspirující. A abych byl upřímný, naučila mě troše pokory, protože někdy jsou ty nejjednodušší věci v životě ty nejlepší. Nechápu, že mi trvalo 20 let, než mi to došlo. Jde mi doslova o transparentní, naprosto jednoduché vaření.“

Což neznamená, že by jídla připravená jednoduše podle Jamieho nebyla plná chuti. Naopak. Najdete totiž mezi nimi jak pokrmy, které jsou díky minimální úpravě kvalitních surovin rychle na stole, tak jídla, jež z nich vytěží maximum chuti dlouhým pomalým vařením. „V kuchyni vám povede ruku a zároveň vám rozproudí sliny v ústech,“ vyjádřil se sebevědomě o svém díle autor, který si přípravu všech jídel podle své kuchařky otestoval jak na kuchařích, tak na lidech, kteří dosud nevařili.

Pár receptů si vyzkoušejte, třeba vás přitáhnou k vaření

Recepty jsou jednoduché, obrázky pěti nosných ingrediencí jsou vyobrazeny...

Obrázky pěti nosných ingrediencí jsou vedle receptu vyobrazeny odshora dolů tak, jak je do jídla postupně přidáváte.

Jednoduchá grafika je uživatelsky příjemná, protože nemusíte nic číst a přesto hned víte, z čeho je to které jídlo připravené. Připadáte si jako dítě nad leporelem, když si prohlížíte recepty a text vám odshora dolů lemují obrázky pěti konkrétních ingrediencí seřazených chronologicky pod sebou.

A protože zkušenost je víc než tisíc slov, raději si to vyzkoušejte. Sami. Na některém z receptů, které se nám z knihy podařilo získat. A užijte si to. Vždyť vaření má být radost - zvlášť když při tom můžete využít tipů těch nejlepších.

Kouřový losos s chorizem podle Jamieho

Kouřový losos s chorizem

Kouřový losos s chorizem za 11 minut

Kromě přísad uvedených v postupu potřebujete těchto 5 ingrediencí: 2 filety z lososa po 150 g (s kůží, bez šupin, drobné kůstky vyndejte pinzetou), 300 g různobarevných cherry rajčat, 4 snítky čerstvé bazalky, 8 černých oliv s peckou a 30 g choriza.

Lososa dejte masem dolů do velké nepřilnavé studené pánve a postavte ji na středně vysoký plamen. Jak se pánev rozpaluje a z lososa se začíná vypékat tuk  (asi za 3 minuty), obraťte ho a nechte kůži dolů vypékat ještě 5 minut, nebo až bude kůže velmi křupavá a maso propečené (záleží na jeho výšce).

Kouřový losos s chorizem podle Jamieho

Kouřový losos s chorizem

Mezitím rozpulte rajčata, natrhejte většinu lístků bazalky a vše promíchejte s 1 lžící červeného vinného octa a špetkou mořské soli a černého pepře. Olivy rozmáčkněte, vyndejte z nich pecky, nadrobno je nasekejte a promíchejte je s jednou lžičkou extra panenského olivového oleje a pár kapkami vody.

Chorizo nakrájejte na jemné plátky a na poslední 2 minuty je přidejte do pánve, pak vmíchejte ochucená rajčata a 30 vteřin prohřívejte. Rozdělte na talíře lososem navrch. Posypte ochucenými olivami a navrch natrhejte zbylou bazalku. Hotovo a můžete podávat jako oběd či večeři.

Ještě? Tak si zkuste podle Jamieho připravit i skvělou pikantní červenou řepu a těstoviny s česnekem a houbami (pro celý recept fotky rozklikněte): 

Těstoviny s česnekem a houbami podle Jamieho
Těstoviny s česnekem a houbami podle Jamieho
Skvělá pikantní řepa podle Jamieho
Skvělá pikantní řepa podle Jamieho

A kdo rád peče, ten ocení recept na masový páj (kuřecí), pro anglickou kuchyni tak typický, i na křehké pomerančové sušenky s čokoládou.

Kuřecí páj podle Jamieho
Kuřecí páj podle Jamieho
Křehké pomerančové sušenky s čokoládou podle Jamieho
Křehké pomerančové sušenky s čokoládou podle Jamieho

Sladká jídla sice Jamie nepovažuje za nejdravější, ale dobře ví, že je děti i dospělí ocení. Ani u nich nechybí nutriční tabulka přiznávající, jak jsou na tom sušenky a spol. s obsahem kalorií, tuků, bílkovin, uhlohydrátů, cukrů, soli i vlákniny, takže si i hlídači racionálního jídelníčku přijdou na své.

Pokud přece jen pořád váháte, zda vaření s Jamiem zvládnete, vězte že obavy jsou zbytečné. Vždyť podle jeho receptů zvládnou vařit i školní jídelny. Třeba kuřecí stripsy, ze kterých jsou děti nadšené:

Fotografie a recepty použity z knihy Jamie Oliver - 5 INGREDIENCÍ vydané MLD Publishing s.r.o., 2017, copyright © Jamie Oliver Enterprises Limited (2017 5 Ingredients Quick & Easy Food)

Autor:



Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Pláže Floridy ochromil červený příliv. Hynou ryby, ptáci i želvy

Mrtvé ryby na plážích Floridy

Velká horka trápí nejen Česko, ale i americkou Floridu. Čtenářka Renata Mysliveček, která u zdejších pláží žije, den za...

Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Další z rubriky

Šest kroků k výběru správného zasklení do nových oken

Než budete vyměňovat okna, uvažte, jaké vlastnosti po něm budete požadovat.

Chystáte se stavět nebo budete měnit okna? Zasklení, které tvoří většinu plochy okna, má na jeho vlastnosti zásadní...

VIDEO: Založte si vermikompostér a zužitkujte organické zbytky i v bytě

Ke hnojení je nejlepší vermikompost. Vyrobit si ho můžete i doma

Pokud připustíte, že vám s kompostováním organických zbytků budou doma pomáhat kalifornské žížaly, lze nejen slupky z...

Holubi mi zničili celý balkon, zachránila mě až síť, popsala čtenářka

Holubi si na balkoně udělali hnízdo.

Naše sousedka tak poctivě krmila holuby, až si zvykli na ni čekat. A našli si k tomu balkon mého syna, který studuje,...

Najdete na iDNES.cz