Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Podle Jamieho Olivera lze vaření i pečení zvládnout s pěti ingrediencemi

  0:01aktualizováno  0:01
Vaření podle britské kuchařské ikony už zřejmě nemůže být jednodušší. Tedy pokud máte doma kdykoliv po ruce pět nezbytných základních přísad: běžný olivový olej na vaření, extra panenský olivový olej na dochucování, červený vinný ocet do marinád, omáček a zálivek, a na dochucování mořskou sůl a černý pepř.

Jamie Oliver | foto: © Paul Stuart, 2017

K tomu když si vezmete jakýkoliv recept z poslední knihy Jamieho Olivera, která vyšla v Británii loni v létě a u nás na podzim v českém překladu pod titulem 5 ingrediencí pro rychlá a snadná jídla, máte nakročeno připravit něco dobrého k jídlu. Kromě některé, případně všech pěti výše uvedených přísad, už totiž budete potřebovat jen 5 surovin na každý konkrétní recept - ať už na plnohodnotné jídlo nebo třeba na moučník. Nic víc, nic míň.

Fotogalerie

Když dal tuto svoji zatím poslední kuchařku Jamie Oliver dohromady, prohlásil: „Zkušenost s psaním téhle knížky byla úžasná a inspirující. A abych byl upřímný, naučila mě troše pokory, protože někdy jsou ty nejjednodušší věci v životě ty nejlepší. Nechápu, že mi trvalo 20 let, než mi to došlo. Jde mi doslova o transparentní, naprosto jednoduché vaření.“

Což neznamená, že by jídla připravená jednoduše podle Jamieho nebyla plná chuti. Naopak. Najdete totiž mezi nimi jak pokrmy, které jsou díky minimální úpravě kvalitních surovin rychle na stole, tak jídla, jež z nich vytěží maximum chuti dlouhým pomalým vařením. „V kuchyni vám povede ruku a zároveň vám rozproudí sliny v ústech,“ vyjádřil se sebevědomě o svém díle autor, který si přípravu všech jídel podle své kuchařky otestoval jak na kuchařích, tak na lidech, kteří dosud nevařili.

Pár receptů si vyzkoušejte, třeba vás přitáhnou k vaření

Recepty jsou jednoduché, obrázky pěti nosných ingrediencí jsou vyobrazeny...

Obrázky pěti nosných ingrediencí jsou vedle receptu vyobrazeny odshora dolů tak, jak je do jídla postupně přidáváte.

Jednoduchá grafika je uživatelsky příjemná, protože nemusíte nic číst a přesto hned víte, z čeho je to které jídlo připravené. Připadáte si jako dítě nad leporelem, když si prohlížíte recepty a text vám odshora dolů lemují obrázky pěti konkrétních ingrediencí seřazených chronologicky pod sebou.

A protože zkušenost je víc než tisíc slov, raději si to vyzkoušejte. Sami. Na některém z receptů, které se nám z knihy podařilo získat. A užijte si to. Vždyť vaření má být radost - zvlášť když při tom můžete využít tipů těch nejlepších.

Kouřový losos s chorizem podle Jamieho

Kouřový losos s chorizem

Kouřový losos s chorizem za 11 minut

Kromě přísad uvedených v postupu potřebujete těchto 5 ingrediencí: 2 filety z lososa po 150 g (s kůží, bez šupin, drobné kůstky vyndejte pinzetou), 300 g různobarevných cherry rajčat, 4 snítky čerstvé bazalky, 8 černých oliv s peckou a 30 g choriza.

Lososa dejte masem dolů do velké nepřilnavé studené pánve a postavte ji na středně vysoký plamen. Jak se pánev rozpaluje a z lososa se začíná vypékat tuk  (asi za 3 minuty), obraťte ho a nechte kůži dolů vypékat ještě 5 minut, nebo až bude kůže velmi křupavá a maso propečené (záleží na jeho výšce).

Kouřový losos s chorizem podle Jamieho

Kouřový losos s chorizem

Mezitím rozpulte rajčata, natrhejte většinu lístků bazalky a vše promíchejte s 1 lžící červeného vinného octa a špetkou mořské soli a černého pepře. Olivy rozmáčkněte, vyndejte z nich pecky, nadrobno je nasekejte a promíchejte je s jednou lžičkou extra panenského olivového oleje a pár kapkami vody.

Chorizo nakrájejte na jemné plátky a na poslední 2 minuty je přidejte do pánve, pak vmíchejte ochucená rajčata a 30 vteřin prohřívejte. Rozdělte na talíře lososem navrch. Posypte ochucenými olivami a navrch natrhejte zbylou bazalku. Hotovo a můžete podávat jako oběd či večeři.

Ještě? Tak si zkuste podle Jamieho připravit i skvělou pikantní červenou řepu a těstoviny s česnekem a houbami (pro celý recept fotky rozklikněte): 

Těstoviny s česnekem a houbami podle Jamieho
Těstoviny s česnekem a houbami podle Jamieho
Skvělá pikantní řepa podle Jamieho
Skvělá pikantní řepa podle Jamieho

A kdo rád peče, ten ocení recept na masový páj (kuřecí), pro anglickou kuchyni tak typický, i na křehké pomerančové sušenky s čokoládou.

Kuřecí páj podle Jamieho
Kuřecí páj podle Jamieho
Křehké pomerančové sušenky s čokoládou podle Jamieho
Křehké pomerančové sušenky s čokoládou podle Jamieho

Sladká jídla sice Jamie nepovažuje za nejdravější, ale dobře ví, že je děti i dospělí ocení. Ani u nich nechybí nutriční tabulka přiznávající, jak jsou na tom sušenky a spol. s obsahem kalorií, tuků, bílkovin, uhlohydrátů, cukrů, soli i vlákniny, takže si i hlídači racionálního jídelníčku přijdou na své.

Pokud přece jen pořád váháte, zda vaření s Jamiem zvládnete, vězte že obavy jsou zbytečné. Vždyť podle jeho receptů zvládnou vařit i školní jídelny. Třeba kuřecí stripsy, ze kterých jsou děti nadšené:

Fotografie a recepty použity z knihy Jamie Oliver - 5 INGREDIENCÍ vydané MLD Publishing s.r.o., 2017, copyright © Jamie Oliver Enterprises Limited (2017 5 Ingredients Quick & Easy Food)

Autor:



Nejčtenější

Zachraňte medvědí česnek, zní na sociálních sítích. Nájezdníci ho ničí

Nasbírané listy medvědího česneku s květy. I ty jsou jedlé.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání...

Císařským řezem vytáhl rybář z mrtvého žraloka téměř stovku mláďat

Císařským řezem vytáhl rybář téměř 100 mláďat z mrtvého žraloka

Během pouhých devíti minut dostal rybář Mathew Orlov na australském pobřeží z břicha mrtvé žraločí matky téměř stovku...



Nezapomeňte pohnojit trávník, zesílí a nedá prostor pampeliškám

Na malé plochy si vystačíte s ručním rozmetačem.

Kdo se pokouší udržet svůj trávník bez plevelů, neměl by ho na jaře opomenout pohnojit. Po zimě zesílí a až začnou...

Hasiče volali k mývalovi otupělému marihuanou. Stačilo nechat ho vyspat

Mýval se dostal k zásobám konopí a přehnal to s konzumací. Stačilo nechat ho...

Zoufalá majitelka mývala v americkém státě Indiana se uprostřed noci obrátila na hasiče, protože její zvíře bylo pod...

Britskou královnu podle médií zasáhla smrt milovaného psa

Na této oficiální fotografii vydané Buckinghamským palácem k jejím 90....

Britskou královnu Alžbětu II. hluboce zasáhla smrt posledního z jejích milovaných psů, píše britský tisk. Pes plemene...

Další z rubriky

Oprašte grily: zkontrolujte, vyčistěte, naložte maso. Sezona je tu

Mřížku grilu čistěte v hodně rozpáleném stavu.

Teplé počasí vyláká mnohé z nás přes víkend na zahradu, abychom zahájili grilovací sezonu. Než poprvé rozpálíte gril,...

Den Země má připomenout, co bychom si měli opravdu chránit

Na oslavách Dne Země v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově si návštěvníci mj....

Den Země slaví 22. dubna více než miliarda lidí ve 175 státech světa bez ohledu na víru či národnost. Pro všechny je...

Africké fialky jsou sběratelský fenomén, nových kříženců jsou tisíce

Africká fialka neboli Saintpaulia, šlechtěný hybrid 'Suncoast Wild Mustang'

Tyto květiny klamou názvem. S evropskými fialkami neboli violkami nemají nic společného. Do Evropy se africké fialky...

Najdete na iDNES.cz