Berberská pizza je marocký poklad. Je oblíbená jako ta italská u nás

aktualizováno 
Pizza je jedno z nejuniverzálnějších světových jídel. V každém regionu nebo zemi se připravuje trochu jinak, podle surovin, které jsou v místě nejsnáze k dispozici. Proto bude jinak vypadat v Itálii, v Řecku, Francii, Americe nebo dokonce na Sahaře.

Madfouna označovaná také jako berberská pizza je populárním marockým pokrmem. | foto: Profimedia.cz

Nejlépe je to možné doložit například na takzvané berberské pizze, které se také říká madfouna. Ač se jí říká pizza, není typická tím, že by šlo o koláč těsta potřeného náplní a zapečený, ale je to vlastně placka plněná masem, lojem, kořením a bylinkami. Některé recepty jako volitelnou další náplň přidávají vejce a mandle.

Pizza jako fenomén

Prapůvodně se placka pekla v jámě v písku, kde se dno vysypalo kameny, které se v tomto ohništi rozpálily. Syrová placka se přiklopila plechovým krytem a na něj se nasypaly další uhlíky.

V místech, kde se těsto přímo dotýkalo kamenů, byla placka trochu spálená, ale před konzumací se oškrabávala nožíkem. 

Dnes se často připravuje v klasické troubě, ale hodně rodin, které žijí v poušti tradičním způsobem, používá starý způsob přípravy madfouny na ohništi. A navíc napříč celou společností panuje shoda, že pravá madfouna je právě ta upečená klasickým způsobem, kde jí živý oheň dává další chuť kouře a příprava v konvenční troubě ji nikdy nenapodobí.

Tradiční způsob pečení madfouny v jámě vyložené rozpálenými kameny

Tradiční způsob pečení madfouny v jámě vyložené rozpálenými kameny

Přesto se zdá, že se z madfouny v Maroku stává fenomén cílící hlavně na turisty. Začínají vznikat podniky, kde je berberská pizza hlavním pokrmem – podobně jako dnes najdeme pizzerie  prakticky v každém městě. Některé podniky už dokonce zavedly krabice podobné těm na pizzu, protože se zvyšuje množství lidí, kteří si ji chtějí odnést domů.

Chlebová placka se vyrábí vlastně tak, že používá klasické těsto na saharský arabský chléb. Smíchá se mouka, droždí, sůl, olivový olej a voda, těsto se hněte až do elastické konzistence a pak se protáhne do kulatého tvaru. Do středu se přidá náplň a okraje se přehnou tak, aby bylo možné u středu okraje spojit (podobně jako když se tvarují české buchty).

Jako maso se používají hovězí nebo jehněčí filety z nejjakostnějších částí dobytka, ale je možné recept „ošidit“ tím, že se polovina kvalitního masa nahradí mletým.

Každá rodina má vlastní verzi madfouny. Někteří používají více základních ingrediencí, jako jsou vejce, rajčata a slunečnice nebo mák, zatímco ostatní přidávají mandle, kešu, olivy, jehněčí, kuřecí maso, mleté ​​hovězí maso nebo plátky vařeného steaku. Možnosti jsou prakticky nekonečné.

Autor:

Nejčtenější

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Nájem platí Šárce Grossové, mají boží svíčkovou a od šéfové první hvězdu

Jitka a Santo Pagana na terase pražského podniku Černý kohout s výhledem do...

Jen těžko lze nahradit někoho, kdo je jako doma jak v kuchyni svého podniku, tak v jeho organizaci. Nekompromisně to v...

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

Přes svou závislost na alkoholu se Richard Konečný ukáže jako schopný kuchař,...

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi. Jenže zkuste to v...

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Čeští modeláři v Británii opět nezklamali. Přivezli 63 medailí

Jeden z exemplářů na výstavě ke stům letům československé aviatiky.

Čeští modeláři letos opět zabodovali na mezinárodním mistrovství v britském Telfordu. Na klání, které se konalo během...

Další z rubriky

Polka vytvořila obal z bakterií a kvasinek. Můžete ho sníst

Biologický obal je vyrobený z přírodních látek a po použití jej můžete...

Polská návrhářka Roza Januszová vymyslela alternativu k plastovým obalům na potraviny. Je vyrobena z přírodních látek a...

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji...

OBRAZEM: Mláďata zvířat celého světa v podzimních kulisách Zoo Praha

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o...

Podzim není úplně typickým obdobím pro mláďata, v pražské zoo jich ovšem lze o letošním krásném podzimu obdivovat...

Najdete na iDNES.cz