Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Berberská pizza je marocký poklad. Je oblíbená jako ta italská u nás

aktualizováno 
Pizza je jedno z nejuniverzálnějších světových jídel. V každém regionu nebo zemi se připravuje trochu jinak, podle surovin, které jsou v místě nejsnáze k dispozici. Proto bude jinak vypadat v Itálii, v Řecku, Francii, Americe nebo dokonce na Sahaře.

Madfouna označovaná také jako berberská pizza je populárním marockým pokrmem. | foto: Profimedia.cz

Nejlépe je to možné doložit například na takzvané berberské pizze, které se také říká madfouna. Ač se jí říká pizza, není typická tím, že by šlo o koláč těsta potřeného náplní a zapečený, ale je to vlastně placka plněná masem, lojem, kořením a bylinkami. Některé recepty jako volitelnou další náplň přidávají vejce a mandle.

Pizza jako fenomén

Prapůvodně se placka pekla v jámě v písku, kde se dno vysypalo kameny, které se v tomto ohništi rozpálily. Syrová placka se přiklopila plechovým krytem a na něj se nasypaly další uhlíky.

V místech, kde se těsto přímo dotýkalo kamenů, byla placka trochu spálená, ale před konzumací se oškrabávala nožíkem. 

Dnes se často připravuje v klasické troubě, ale hodně rodin, které žijí v poušti tradičním způsobem, používá starý způsob přípravy madfouny na ohništi. A navíc napříč celou společností panuje shoda, že pravá madfouna je právě ta upečená klasickým způsobem, kde jí živý oheň dává další chuť kouře a příprava v konvenční troubě ji nikdy nenapodobí.

Tradiční způsob pečení madfouny v jámě vyložené rozpálenými kameny

Tradiční způsob pečení madfouny v jámě vyložené rozpálenými kameny

Přesto se zdá, že se z madfouny v Maroku stává fenomén cílící hlavně na turisty. Začínají vznikat podniky, kde je berberská pizza hlavním pokrmem – podobně jako dnes najdeme pizzerie  prakticky v každém městě. Některé podniky už dokonce zavedly krabice podobné těm na pizzu, protože se zvyšuje množství lidí, kteří si ji chtějí odnést domů.

Chlebová placka se vyrábí vlastně tak, že používá klasické těsto na saharský arabský chléb. Smíchá se mouka, droždí, sůl, olivový olej a voda, těsto se hněte až do elastické konzistence a pak se protáhne do kulatého tvaru. Do středu se přidá náplň a okraje se přehnou tak, aby bylo možné u středu okraje spojit (podobně jako když se tvarují české buchty).

Jako maso se používají hovězí nebo jehněčí filety z nejjakostnějších částí dobytka, ale je možné recept „ošidit“ tím, že se polovina kvalitního masa nahradí mletým.

Každá rodina má vlastní verzi madfouny. Někteří používají více základních ingrediencí, jako jsou vejce, rajčata a slunečnice nebo mák, zatímco ostatní přidávají mandle, kešu, olivy, jehněčí, kuřecí maso, mleté ​​hovězí maso nebo plátky vařeného steaku. Možnosti jsou prakticky nekonečné.

Autor:



Nejčtenější

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

KVÍZ: Vyznáte se v používání kuchyňských bylinek?

Libeček (vysoký v pozadí), šalvěj, pažitka a další. Vše na jednom záhonu.

Bez bylinek se v kuchyni prakticky neobejdeme. Při vaření dávají pokrmům jejich typickou chuť a některým kuchyním...



V Česku přibývá zelených střech. Fungují jako přírodní klimatizace

Zelená zahrada na rodinném domě na Růmech ve Zlíně

Loni v Česku vyrostlo o polovinu více zelených střech než v roce 2016. Konkrétně to bylo 195 tisíc metrů čtverečních....

Zamořil panelák cvrčky pro své chameleony. Stálo ho to padesát tisíc

Bez živého hmyzu se chameleoni neobejdou. Jeho přechovávání však má svá úskalí,...

Chovatelství exotických zvířat si často žádá nemalé oběti. Musíte svým mazlíčkům vytvořit ideální podmínky imitující...

VIDEO: Sprostě dobrý, říká Pohlreich o opékané jarní cibulce

Omáčka slouží jako dip, do kterého se cibulka při konzumaci namáčí.

Další díl pořadu Rozpal to ve Španělsku, Šéfe! přinesl několik zajímavých receptů. Opékanou jarní cibulku s omáčkou si...

Další z rubriky

Pohlreichova rychlá svačina z grilu: topinka se španělskou šunkou

Topinka s česnekem, rajčaty a španělskou šunkou připravená na grilu

„Když v jedné hospodě na Mallorce můžou servírovat jen chleba se šunkou a nic jiného a každý den tam na to přijede 250...

Nebojte se krevet na grilu, s Pohlreichem je to geniálně jednoduché

Hotové krevety z grilu přesypte na misku a podávejte s opečeným pečivem.

Pokud jste ještě krevety grilovat nezkoušeli, nebojte se. Ve specializovaném obchodě, nebo třeba v Makru, si je kupte...

Naučte se nakupovat a jíst chřest. Grilovaný chutná jako sladký hrášek

Chřest nastrouhaný na nudličky a krátce grilovaný má vynikající chuť mladého...

Svazečky čerstvého bílého i zeleného chřestu, šparglu neboli asparágusu už jsou na pultech. Známý český foodbloger...

Najdete na iDNES.cz