Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


S přípravou bramborového salátu na Štědrý den začněte už dnes

aktualizováno 
Máme to pěkně rozpočítané. Ve čtvrtek večer uvařte brambory, zeleninu a vejce, případně si vyrobte majonézu. Během pátku suroviny nakrájíte a promícháte, uvaříte polévku a v sobotu už jen obalíte kapra a máte večeři hotovou.

„Nelze říci, který bramborový salát je právě ten nejlepší, každá rodina má ten svůj zaručený recept,“ upozorňuje šéfkuchař Radek David z restaurací La Veranda a Babiččina zahrada. Takže v některých rodinných receptech nenajdete třeba hrášek, někde místo vařené kořenové zeleniny najdete sterilovanou, někdo v salátu nemá rád vejce, někdo přidává šunku nebo šunkový salám.

Fotogalerie

Každopádně základem na „klasiku“ jsou brambory, varný typ A, úplně ideální je (pokud seženete) odrůda Keřkovské rohlíčky. Prostě brambory, které jsou více máslové a v salátu se nerozpadají.

Nejlepší je uvařit je ve slupce den předem. Stejně tak si můžete předpřipravit vejce natvrdo, Radek David je podle velikosti vaří 9–10 minut, jde o to, aby žloutek nezmodral a zůstal krásně žlutý. Stejně tak můžete uvařit zeleninu v osolené a okyselené vodě, aby suroviny už dopředu měly nějakou chuť.

„Já osobně si den předem připravuji i majonézu. Jen ke žloutkům přidám slunečnicový olej a trochu dijonské hořčice. Po olivovém oleji by byla majonéza nahořklá,“ popisuje postup na základní majonézu (jak ji bleskově vyrobíte pomocí tyčového mixéru, se podívejte sem).

Krájíme

Druhý den stačí oloupat brambory a krájet. Brambory, celer, petržel, mrkev, David přidává i pastiňák. Pak přidáte jemně nakrájené sterilované okurky, přičemž nálev si schovejte. Na kostičky nakrájejte i vejce.

Salátový rozcestník

Radek žloutky nechá a rozetře je s olejem. „Stejně ze žloutku kostičky nenaděláte, rozpadá se. A tím, jak ho utřete, se salát zahustí a získá žlutější barvu,“ radí. Radí také přidat zelená jablka, která salátu dodají kyselost a při skusu i pocit čerstvosti.

Aby dlouho vydržel

Cibulku radí (těm, co chodí salát mlsat do lednice ještě týden) po nakrájení krátce blanšírovat. To znamená nasypat do sítka, na pět vteřin ponořit do vroucí vody, propláchnout studenou vodou, okapat a pak teprve vložit do salátu. Blanšírováním se jednak zjemní chuť cibule a navíc salát bude pomaleji kysnout.

No a můžete začít míchat. Pokud chcete, aby salát déle vydržel, dodržte základní hygienické předpisy. Takže nesahejte do salátu holou rukou, raději použijte rukavice jako kuchař na videu, nebo použijte stěrku.

Až budete ochutnávat, lžičkou, kterou jste strčili do úst, už nikdy znovu nesahejte do mísy. Na rukou i v ústech máme bakterie, které urychlují proces kvašení, salát by se rychleji kazil. Raději použijte novou.

Jak dochutit

Pro milovníky zdravé výživy pak stačí jen přidat trochu láku z okurek, olivový olej a trochu soli. Nebojte se klidně salát udělat trochu tekutější, protože brambory se zeleninou do sebe do druhého dne nálev vtáhnou.

A pak jsou lidé, kteří mají rádi variantu s majonézou, takže použijí svou den předem vyrobenou. Anebo kupovanou, pokud se bojí salmonely. Místo majonézy je také možné využít zakysanou smetanu nebo hustý bílý jogurt, v některých rodinách dělají salát s majonézou, kterou odlehčí bílým jogurtem. Stejně tak někde přidávají trochu plnotučné hořčice. „Prostě u salátu neexistují dogmata. Každý je dobrý, když vám a rodině chutná,“ uzavírá šéfkuchař.

Autor:




Nejčtenější

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Někteří psi jsou pro kabelku přímo stvoření.
VIDEO: Osm nejroztomilejších psích plemen, která se vejdou do kabelky

Mezi malá plemena se obvykle řadí psi s kohoutkovou výškou zhruba do 30 cm a hmotností do 10 kg. Výběr redakce Playtváka mířil spíš ke spodní hranici tohoto...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Majitelé chovů prasat musí kvůli africkému moru dodržovat zvýšenou opatrnost.
Nekrmit zbytky a přezouvat se. Jak uchránit své prasátko před morem

Po nedávno udeřivší ptačí chřipce je tu další nebezpečí pro chovatele. Zatím ojedinělý nález u nás dosud ještě nikdy nepotvrzeného afrického moru prasat...  celý článek

Další z rubriky

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.