Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

aktualizováno 
Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z pozitiv začínajícího podzimu. Pokud byste je konzumovali jen smažené či grilované, mohou způsobit zvracení nebo průjem.

Václavka smrková | foto: Jan Kramoliš

Teprve září a říjen bývají obecně tou správnou houbařskou sezonou, takže nyní se dají opravdu najít i ty nejoblíbenější hřibovité houby. „Aktuálně rostou kozáci, křemenáče, hojně bedly, ryzce borové i smrkové, poměrně chutné holubinky i u většiny národa asi nejoblíbenější hřib hnědý a smrkový. Dokonce i hlíva už začíná růst,“ vypočítává mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové, co v posledních dnech v lese našla.

Fotogalerie

Václavky letos začaly růst už s koncem srpna, takže kdo je má rád, má šanci přijít si na své. A neroste u nás jenom jeden druh. „Je jich dokonce sedm: bažinná, bezprstenná, obecná - ta je vzácnější, a pak ještě smrková, severská, hlíznatá a cibulkotřenná,“ Jedna z nich - václavka bažinná - je dokonce zákonem chráněná; ale protože roste na rašeliništích a rašelinných loukách, nemusejí se houbaři bát, že by ji omylem sebrali,“ popisuje Tejklová.

A dodává, že asi nejběžněji lze narazit na václavku smrkovou a hlíznatou. Obě rostou v trsu, na dřevě nebo i zdánlivě ze země - vždy je to ale z kořenů či dřevních zbytků ukrytých v zemi. „Na klobouku ani na třeni nemají výrazné šupiny, naopak se říká, že jejich kloubouček je jen jakoby zlehka posypaný skořicí či perníkem,“ popisuje mykoložka jednoduché znamení, jak václavky bezpečně poznáte. Pokud je pěkné počasí a nemrzne, dají se václavky sbírat až do listopadu.

Čepičatka jehličnanová

Smrtelně jedovatá čepičatka jehličnanová roste v trsech

A doplňuje, že jde o opravdu jemné šupinky, které neodstávají: „Nejčastěji si totiž lidé václavky pletou s šupinovkou kostrbatou (prohlédnout si ji můžete zde), která má odstávající až pyramidální šupiny. Případně cokoliv, co roste v trsu - a kdo by měl opravdu smůlu a schopnost až fantastické záměny, mohl by si ji teoreticky splést se smrtelně jedovatou čepičatkou jehličnanovou, obsahující stejné toxiny jako muchomůrka zelená,“ nastiňuje odbornice nejhorší možný scénář.  

Z jedovatých hub aktuálně roste muchomůrka zelená či ryzec hnědý. „Nenechte se zmást jeho vůní po magi,“ varuje mykoložka.

A jak za syrova jedovaté václavky v kuchyni upravovat? „Spousta lidí nedá dopustit na václavkový guláš. Kdo má rád houby a nemusí maso, tak bude z jeho chuti nadšený¨. Příprava je v podstatě úplně stejná jako u klasického guláše. Případně je to úplně nejklasičtější a výborná houba na zavařování do sladkokyselého nálevu,“ vypočítává Tejklová nejvhodnější kuchyňské úpravy václavkové úrody. Na smažení či grilování raději zapomeňte, protože se při něm podle mykoložky nedosáhne dostatečné teploty k neutralizaci obsaženého jedu. A riskovat průjem nebo zvracení za to nestojí.  

Když chcete houby bezpečně poznat, zajděte na výstavu

Nastal čas houbařských výstav (jejich přehled zde). Pokud milujete čas strávený v lese, ale nejste si jisti svým houbařským uměním, zajděte na výstavu, kde jsou houby spolehlivě určené mykology, kteří vám případně i s čímkoliv týkajícím se hub poradí. (Jak se na takovou výstavu houby sbírají, si přečtěte v rozhovoru zde.)

A co zajímavého vystavují například na do soboty trvající aktuální výstavě hub ve Vlastivědném muzeu v Šumperku, kde jsme Terezu Tejklovou ve čtvrtek zastihli? „Z právě rostoucích druhů tu je vystavená právě václavka smrková, z ryzců pak vzácný ryzec honosný a odporný. Pak ostnateček kosťovitý, ten i já vidím na vlastní oči poprvé. Je tu i pěkná škárka hvězdicovitá, z holubinek např. Lundellova, spousta pavučinců, a třeba i lopatička kyjovitá, která roste velmi vzácně pod modříny,“ láká mykoložka do Šumperka.


Nejčtenější

V Paříži nainstalovali nové eko-pisoáry. Nechutné, bouří se místní

Pařížané si stěžují na výrazné pisoáry bez zástěn v centru města. (13. srpna...

Paříž přišla s novým nápadem, jak ekologicky využít lidskou moč. Nové červené pisoáry se slámou uvnitř dokážou vytvořit...

KVÍZ: Deset anglických kuchařských výrazů, které musíte znát v receptech

Při vaření se používá hodně postupů, které v anglické terminologii u nás nejsou...

Dnes jen už málokdo vaří podle ušmudlaného deníčku po mamince. Není nic snadnějšího než sednout k počítači nebo...



Patnáct let tahání kamenů ze skládek a budování ráje pro radost i užitek

Uzavřený dvůr ve znamení kamene, dřeva a svěží zeleně. Vysazené jehličnany...

Rozlehlý uzavřený dvůr u venkovského domu na Třebíčsku pojala rodina Evy Schwarzové jako rodinný ráj, kde vládnou...

Se zahradou si hraje. Má být oslavou života, pod jehličnany je mrtvo, říká

Růže jsou podle majitele tohoto nádherně rozkvetlého království pro každou...

Zahradničí přes dvacet let a miluje anglický a holandský typ neformálních zahrad s ostrým kontrastem květů a syté...

Z Prahy prchají do Posázaví na chalupu s půvabnou zahradou po babičce

Dům a zahrada po babičce s dědou přinášejí rodině z Prahy spoustu radosti a...

Domek se zahradou, které budovali zhruba před sedmdesáti lety její děda s babičkou, jsou srdeční záležitostí čtenářky,...

Další z rubriky

OBRAZEM: Houbami se lze otrávit i vyléčit, odhaluje olomoucká výstava

Houbaření lze označit za český národní sport - Češi podle statistiky České...

Nedočkaví houbaři už sice vyrážejí za kačenkami, nicméně za houbami nemusíte jen do lesa. Ve Vlastivědném muzeu v...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

KVÍZ: Znáte dobře naše hřibovité houby?

Pokud houbaříte, hřiby či křemenáče určitě milujete. Ale vyznáte se v nich?

Hřiby pravé i jejich příbuzní jsou asi nejoblíbenějšími a nejčastěji sbíranými houbami u nás. Na našem území roste více...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz