Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jedovaté václavky promění ve zdravou delikatesu až kuchyňská úprava

Jakmile je použijete do guláše či naložíte do sladkokyselého nálevu, jsou václavky opravdovou delikatesou a jedním z pozitiv začínajícího podzimu. Pokud byste je konzumovali jen smažené či grilované, mohou způsobit zvracení nebo průjem.
Václavka smrková

Václavka smrková | foto: Jan Kramoliš

Teprve září a říjen bývají obecně tou správnou houbařskou sezonou, takže nyní se dají opravdu najít i ty nejoblíbenější hřibovité houby. „Aktuálně rostou kozáci, křemenáče, hojně bedly, ryzce borové i smrkové, poměrně chutné holubinky i u většiny národa asi nejoblíbenější hřib hnědý a smrkový. Dokonce i hlíva už začíná růst,“ vypočítává mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové, co v posledních dnech v lese našla.

Václavky letos začaly růst už s koncem srpna, takže kdo je má rád, má šanci přijít si na své. A neroste u nás jenom jeden druh. „Je jich dokonce sedm: bažinná, bezprstenná, obecná - ta je vzácnější, a pak ještě smrková, severská, hlíznatá a cibulkotřenná,“ Jedna z nich - václavka bažinná - je dokonce zákonem chráněná; ale protože roste na rašeliništích a rašelinných loukách, nemusejí se houbaři bát, že by ji omylem sebrali,“ popisuje Tejklová.

A dodává, že asi nejběžněji lze narazit na václavku smrkovou a hlíznatou. Obě rostou v trsu, na dřevě nebo i zdánlivě ze země - vždy je to ale z kořenů či dřevních zbytků ukrytých v zemi. „Na klobouku ani na třeni nemají výrazné šupiny, naopak se říká, že jejich kloubouček je jen jakoby zlehka posypaný skořicí či perníkem,“ popisuje mykoložka jednoduché znamení, jak václavky bezpečně poznáte. Pokud je pěkné počasí a nemrzne, dají se václavky sbírat až do listopadu.

Smrtelně jedovatá čepičatka jehličnanová roste v trsech

A doplňuje, že jde o opravdu jemné šupinky, které neodstávají: „Nejčastěji si totiž lidé václavky pletou s šupinovkou kostrbatou (prohlédnout si ji můžete zde), která má odstávající až pyramidální šupiny. Případně cokoliv, co roste v trsu - a kdo by měl opravdu smůlu a schopnost až fantastické záměny, mohl by si ji teoreticky splést se smrtelně jedovatou čepičatkou jehličnanovou, obsahující stejné toxiny jako muchomůrka zelená,“ nastiňuje odbornice nejhorší možný scénář.  

Z jedovatých hub aktuálně roste muchomůrka zelená či ryzec hnědý. „Nenechte se zmást jeho vůní po magi,“ varuje mykoložka.

A jak za syrova jedovaté václavky v kuchyni upravovat? „Spousta lidí nedá dopustit na václavkový guláš. Kdo má rád houby a nemusí maso, tak bude z jeho chuti nadšený¨. Příprava je v podstatě úplně stejná jako u klasického guláše. Případně je to úplně nejklasičtější a výborná houba na zavařování do sladkokyselého nálevu,“ vypočítává Tejklová nejvhodnější kuchyňské úpravy václavkové úrody. Na smažení či grilování raději zapomeňte, protože se při něm podle mykoložky nedosáhne dostatečné teploty k neutralizaci obsaženého jedu. A riskovat průjem nebo zvracení za to nestojí.  

Když chcete houby bezpečně poznat, zajděte na výstavu

Nastal čas houbařských výstav (jejich přehled zde). Pokud milujete čas strávený v lese, ale nejste si jisti svým houbařským uměním, zajděte na výstavu, kde jsou houby spolehlivě určené mykology, kteří vám případně i s čímkoliv týkajícím se hub poradí. (Jak se na takovou výstavu houby sbírají, si přečtěte v rozhovoru zde.)

A co zajímavého vystavují například na do soboty trvající aktuální výstavě hub ve Vlastivědném muzeu v Šumperku, kde jsme Terezu Tejklovou ve čtvrtek zastihli? „Z právě rostoucích druhů tu je vystavená právě václavka smrková, z ryzců pak vzácný ryzec honosný a odporný. Pak ostnateček kosťovitý, ten i já vidím na vlastní oči poprvé. Je tu i pěkná škárka hvězdicovitá, z holubinek např. Lundellova, spousta pavučinců, a třeba i lopatička kyjovitá, která roste velmi vzácně pod modříny,“ láká mykoložka do Šumperka.

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025