Přes chladné počasí a sníh na řadě míst republiky pořád stojí vycházky do lesa za to (podobně jako loni). „Aktuálně místy stále ještě rostou hřiby, především smrkové, ty by se ale neměly sbírat tam, kde už mrzlo,“ říká mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové.
„Jinak ale už roste i hlíva ústřičná, pařezník pozdní či penízovka sametonohá, tedy klasické zimní druhy, kterým mráz nevadí,“ ubezpečuje mykoložka, že tyto druhy si s mrazem poradit umí a jejich využití v kuchyni je bezpečné.
A radí, kam za uvedenými zimními druhy vyrazit: „Najít se dají v okolí vody, například u potoků či rybníků. Všechny rostou ze dřeva listnáčů, penízovka z pařízků a živých i mrtvých stromů, hlíva pak nejčastěji na padlých kmenech či pařezech buku, topolů, ale i ořešáku. Pařezník vyhledává nejčastěji břízy, buky, ale i další listnaté stromy.
Pozor ovšem na jedovaté druhy. Podle mykoložky stále roste smrtelně jedovatá čepičatka jehličnanová, která se kromě jehličnanů objevuje i na listnáčích.
Vyražte na přednášku, je čas na houbařské vzděláváníPokud se chcete o houbách dozvědět něco navíc, na stránkách České mykologické společnosti najdete seznam aktuálních přednášek pro veřejnost. Pořádají je i mykologické kroužky po celé republice a podle zkušené mykoložky si na své přijdou začátečníci i pokročilí houbaři. |
„Pozor, lze ji zaměnit s velmi chutnou opeňkou měnlivou, zrovna v loňském roce způsobila otravu na Moravě,“ varuje mykoložka.
Varování před otravou ovšem opravdu platí pro výše zmíněné hřibovité. „Pokud narazíte na přemrzlé hřiby, pokochejte se, ale nesbírejte je. Hrozí z nich otrava. Po zmrznutí a opětovném rozmrznutí totiž dochází k rozkladu bílkovin a zkonzumovat takové houby je to samé, jako byste pozřeli zkažené maso. Převaření tomu rozhodně nepomůže,“ ujišťuje mykoložka.