Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

aktualizováno 
Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i hřiby, především smrkové, nicméně na řadě míst už se sbírat nedají. Přemrzlé jsou totiž plné toxinů, kterých se nezbaví ani po převaření.

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i když přechodně - do záporných teplot, nesbírejte je. Hrozí z nich otrava. | foto: Profimedia.cz

Přes chladné počasí a sníh na řadě míst republiky pořád stojí vycházky do lesa za to (podobně jako loni). „Aktuálně místy stále ještě rostou hřiby, především smrkové, ty by se ale neměly sbírat tam, kde už mrzlo,“ říká mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové.  

Fotogalerie

„Jinak ale už roste i hlíva ústřičná, pařezník pozdní či penízovka sametonohá, tedy klasické zimní druhy, kterým mráz nevadí,“ ubezpečuje mykoložka, že tyto druhy si s mrazem poradit umí a jejich využití v kuchyni je bezpečné.

A radí, kam za uvedenými zimními druhy vyrazit: „Najít se dají v okolí vody, například u potoků či rybníků. Všechny rostou ze dřeva listnáčů, penízovka z pařízků a živých i mrtvých stromů, hlíva pak nejčastěji na padlých kmenech či pařezech buku, topolů, ale i ořešáku. Pařezník vyhledává nejčastěji břízy, buky, ale i další listnaté stromy.

Pozor ovšem na jedovaté druhy. Podle mykoložky stále roste smrtelně jedovatá čepičatka jehličnanová, která se kromě jehličnanů objevuje i na listnáčích.

Vyražte na přednášku, je čas na houbařské vzdělávání

Pokud se chcete o houbách dozvědět něco navíc, na stránkách České mykologické společnosti najdete seznam aktuálních přednášek pro veřejnost. Pořádají je i mykologické kroužky po celé republice a podle zkušené mykoložky si na své přijdou začátečníci i pokročilí houbaři.

„Pozor, lze ji zaměnit s velmi chutnou opeňkou měnlivou, zrovna v loňském roce způsobila otravu na Moravě,“ varuje mykoložka.

Varování před otravou ovšem opravdu platí pro výše zmíněné hřibovité. „Pokud narazíte na přemrzlé hřiby, pokochejte se, ale nesbírejte je. Hrozí z nich otrava. Po zmrznutí a opětovném rozmrznutí totiž dochází k rozkladu bílkovin a zkonzumovat takové houby je to samé, jako byste pozřeli zkažené maso. Převaření tomu rozhodně nepomůže,“ ujišťuje mykoložka.

Autor:

Nejčtenější

Pršut nemusí být jen italskou specialitou. Můžete ho klidně vyrobit doma

Takto se suší kýta v Itálii.

Pršut, prosciutto, prostě sušená šunka je pochoutka, která pochází z Itálie. Vyrábějí ji i další výrobci v Evropě,...

Nemáte krmítko? Mrkněte se na ptáčky v živém přenosu z Makova

Během přímém přenosu z krmítka v Makově můžete vidět až 50 druhů ptáků.

Mrazy trápí nejen lidi, ale i malé ptáky. Ti pro udržování stálé tělesné teploty vynakládají obrovské množství energie,...



Známe absolutního vítěze soutěže o nejkrásnějšího psa

Absolutní vítěz: Sia

V pondělí 11. prosince dospěla do finále velká fotografická soutěž o nejkrásnějšího pejska. Ve 12:00 se zastavila...

Pět rad co dělat, když cizí pes napadne toho vašeho. Hlavně nenadávejte

Když se psi poperou, je nejdůležitější zachovat chladnou hlavu.

Leckterý pejskař už to zažil a pro mnohé je to noční můra: co když se váš pes nepohodne s cizím a zakousnou se do sebe?...

VIDEO: Teenageři šílí po slizu. Vyrobíte ho z gelu na praní a lepidla

Jak vyrobit sliz podle youtuberů.

Na sociálních sítích se šíří stovky návodů, jak si vyrobit sliz. K čemu slouží? Zdá se, že hlavně k tomu vyzkoušet si,...



Další z rubriky

Zásady dobrého houbaře. Bez košíku to nepůjde, bez znalostí také ne

(Ilustrační foto)

Jsme národ houbařů, o tom není pochyb. Ale ne všichni opravdu sbírat houby umí. Když pomineme zásady slušného lesního...

FOTOGALERIE: Čtenáři iDNES.cz úspěšně houbaří. Sucho je relativní

Část z deseti vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz.

Ano, do čtenářské fotosoutěže nám kromě nádherných hřibů přišel i snímek prázdného košíku či obrázky hub sice...

Konečně rostou. Jen pozor na hřiby jedovaté, nejedlé a chráněné

Krásnými hřiby se na facebookové skupině Houby tento týden pochlubil například...

Konečně rostou. Ale jen někde, dodá spousta zklamaných houbařů, kteří zatím z lesa nic pořádného nepřinesli. Opravdovou...



Najdete na iDNES.cz