Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

aktualizováno 
Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i hřiby, především smrkové, nicméně na řadě míst už se sbírat nedají. Přemrzlé jsou totiž plné toxinů, kterých se nezbaví ani po převaření.

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i když přechodně - do záporných teplot, nesbírejte je. Hrozí z nich otrava. | foto: Profimedia.cz

Přes chladné počasí a sníh na řadě míst republiky pořád stojí vycházky do lesa za to (podobně jako loni). „Aktuálně místy stále ještě rostou hřiby, především smrkové, ty by se ale neměly sbírat tam, kde už mrzlo,“ říká mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové.  

Fotogalerie

„Jinak ale už roste i hlíva ústřičná, pařezník pozdní či penízovka sametonohá, tedy klasické zimní druhy, kterým mráz nevadí,“ ubezpečuje mykoložka, že tyto druhy si s mrazem poradit umí a jejich využití v kuchyni je bezpečné.

A radí, kam za uvedenými zimními druhy vyrazit: „Najít se dají v okolí vody, například u potoků či rybníků. Všechny rostou ze dřeva listnáčů, penízovka z pařízků a živých i mrtvých stromů, hlíva pak nejčastěji na padlých kmenech či pařezech buku, topolů, ale i ořešáku. Pařezník vyhledává nejčastěji břízy, buky, ale i další listnaté stromy.

Pozor ovšem na jedovaté druhy. Podle mykoložky stále roste smrtelně jedovatá čepičatka jehličnanová, která se kromě jehličnanů objevuje i na listnáčích.

Vyražte na přednášku, je čas na houbařské vzdělávání

Pokud se chcete o houbách dozvědět něco navíc, na stránkách České mykologické společnosti najdete seznam aktuálních přednášek pro veřejnost. Pořádají je i mykologické kroužky po celé republice a podle zkušené mykoložky si na své přijdou začátečníci i pokročilí houbaři.

„Pozor, lze ji zaměnit s velmi chutnou opeňkou měnlivou, zrovna v loňském roce způsobila otravu na Moravě,“ varuje mykoložka.

Varování před otravou ovšem opravdu platí pro výše zmíněné hřibovité. „Pokud narazíte na přemrzlé hřiby, pokochejte se, ale nesbírejte je. Hrozí z nich otrava. Po zmrznutí a opětovném rozmrznutí totiž dochází k rozkladu bílkovin a zkonzumovat takové houby je to samé, jako byste pozřeli zkažené maso. Převaření tomu rozhodně nepomůže,“ ujišťuje mykoložka.

Autor:

Nejčtenější

Skotská klapouchá. Kočičí společnice, která je stínem svého majitele

Klapouchost se projeví jen u jedinců, kteří jsou nositeli genu způsobujícího...

Jemná malá ouška sklopená dopředu dávají této kočce jedinečný výraz, těžko si ji spletete s jinou. Tedy pokud zdědila...

Kočky nejsou hypochondři, svoje neduhy zpravidla pečlivě skrývají

Jablonecká vyhláška například zakazuje krmit toulavé kočky.

Jsou nezávislé, mají od přírody tuhý kořínek a navíc ještě devět životů. Všechny tyto lidové „pravdy“ o kočkách mohou...



Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Poláci vytvořili unikátní papír, který pomáhá včelám. Může je nakrmit

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě.

Recyklovaný papír by mohl pomoci klesajícímu stavu včel v Evropě. Společnost Bee Saving Paper vyvinula papír, který je...

Inteligentní kočka ocicat připomíná ocelota, ale aportuje jako pejsek

Jana Georgievová má chovný pár, kterému se nedávno narodila čtyři koťata. Toto...

Jana Georgievová za Žďárska chová atraktivní a inteligentní plemeno kočky domácí. Připomíná divokou šelmu ocelota, ale...

Další z rubriky

Do lesa jen o úplňku, babky způsobují rakovinu a další mýty o houbách

Na tradiční zářijové výstavě hub v Přerově je letos k vidění nejméně 350 druhů...

Houbaření je u nás jedním z nejoblíbenějších „sportů“. Houbaře však provází spousta mýtů, o nichž jsou mnohdy schopni...

Otrava houbami. Jak se jí vyhnout a co dělat, když k ní přece jen dojde

Jste si opravdu jistí, že v kuchyni zpracováváte jen houby, které dobře znáte?

Plný košík hub, smaženici, houbové řízky či bramboračku si rád dá každý. A nikdo nechce, aby mu po houbové pochoutce...

Rostou vzácné hřiby i zavlečené druhy hub ze Středomoří

Hřib Moserův

Přes sucho, které od jara sužuje republiku, osvěžující místní srážky posledních týdnů přece jen leckde umožnily růst...



Najdete na iDNES.cz