Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

aktualizováno 
Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i hřiby, především smrkové, nicméně na řadě míst už se sbírat nedají. Přemrzlé jsou totiž plné toxinů, kterých se nezbaví ani po převaření.

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i když přechodně - do záporných teplot, nesbírejte je. Hrozí z nich otrava. | foto: Profimedia.cz

Přes chladné počasí a sníh na řadě míst republiky pořád stojí vycházky do lesa za to (podobně jako loni). „Aktuálně místy stále ještě rostou hřiby, především smrkové, ty by se ale neměly sbírat tam, kde už mrzlo,“ říká mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové.  

Fotogalerie

„Jinak ale už roste i hlíva ústřičná, pařezník pozdní či penízovka sametonohá, tedy klasické zimní druhy, kterým mráz nevadí,“ ubezpečuje mykoložka, že tyto druhy si s mrazem poradit umí a jejich využití v kuchyni je bezpečné.

A radí, kam za uvedenými zimními druhy vyrazit: „Najít se dají v okolí vody, například u potoků či rybníků. Všechny rostou ze dřeva listnáčů, penízovka z pařízků a živých i mrtvých stromů, hlíva pak nejčastěji na padlých kmenech či pařezech buku, topolů, ale i ořešáku. Pařezník vyhledává nejčastěji břízy, buky, ale i další listnaté stromy.

Pozor ovšem na jedovaté druhy. Podle mykoložky stále roste smrtelně jedovatá čepičatka jehličnanová, která se kromě jehličnanů objevuje i na listnáčích.

Vyražte na přednášku, je čas na houbařské vzdělávání

Pokud se chcete o houbách dozvědět něco navíc, na stránkách České mykologické společnosti najdete seznam aktuálních přednášek pro veřejnost. Pořádají je i mykologické kroužky po celé republice a podle zkušené mykoložky si na své přijdou začátečníci i pokročilí houbaři.

„Pozor, lze ji zaměnit s velmi chutnou opeňkou měnlivou, zrovna v loňském roce způsobila otravu na Moravě,“ varuje mykoložka.

Varování před otravou ovšem opravdu platí pro výše zmíněné hřibovité. „Pokud narazíte na přemrzlé hřiby, pokochejte se, ale nesbírejte je. Hrozí z nich otrava. Po zmrznutí a opětovném rozmrznutí totiž dochází k rozkladu bílkovin a zkonzumovat takové houby je to samé, jako byste pozřeli zkažené maso. Převaření tomu rozhodně nepomůže,“ ujišťuje mykoložka.

Autor:

Nejčtenější

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...

KVÍZ: Znáte naše brouky, pavouky a další bezobratlé?

Na Velké výstavě bezobratlých 2018 na půdě Přírodovědecké fakulty University...

Tvoří zhruba 95 % všech živočišných druhů na naší planetě, jen v České republice jich podle odhadů žije více než 40...



KVÍZ: Umíte nakupovat maso, abyste uvařili klasická česká jídla?

Segedinský guláš

Jiné maso potřebujete na karbanátky, jiné na cikánskou pečeni nebo ke koprovce. Umíte si u řezníka říci, které maso vám...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

V Indii zalili omylem psa do asfaltu. Lhostejní dělníci ho odmítli vykopat

Spícího psa zaživa pohřbili do asfaltu

Až vzpoura místních obyvatel donutila silničáře vysvobodit ubohého psa. Kolemjdoucí jim sebrali bagr a psa z nově...

Další z rubriky

Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Nádherný úlovek z Náchodska.

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom...

OBRAZEM: Houbami se lze otrávit i vyléčit, odhaluje olomoucká výstava

Houbaření lze označit za český národní sport - Češi podle statistiky České...

Nedočkaví houbaři už sice vyrážejí za kačenkami, nicméně za houbami nemusíte jen do lesa. Ve Vlastivědném muzeu v...

Konečně rostou. Jen pozor na hřiby jedovaté, nejedlé a chráněné

Krásnými hřiby se na facebookové skupině Houby tento týden pochlubil například...

Konečně rostou. Ale jen někde, dodá spousta zklamaných houbařů, kteří zatím z lesa nic pořádného nepřinesli. Opravdovou...

Najdete na iDNES.cz