Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ideální postup pro přípravu bramborového salátu, jak ho máte rádi

aktualizováno 
S bramborovým salátem je to jako s gulášem nebo vanilkovými rohlíčky. V každé rodině jsou jiné chutě a dodržují se jiné zvyklosti a složení salátu. Ale pokud chcete něco zaručeného, začněte receptem od profesionálů, který si můžete dotvořit podle vlastních zvyklostí.

(Ilustrační snímek) | foto: Lukáš ProcházkaMAFRA

Základem pro výrobu bramborového salátu jsou brambory varného typu A, to znamená, že jsou lojovité a po nakrájení se nerozpadají (radu k výběru správných brambor čtěte zde). Takže pro čtyřčlennou rodinu budete potřebovat asi kilogram brambor, jednu větší mrkev a poloviční množství celeru a petržele, půl větší cibule, čtyři vejce uvařená natvrdo, 150 gramů nakládaných okurek, majonézu a hořčici.

Začněte dva dny předem

Salátový rozcestník

Ideální je uvařit brambory ve slupce den předem a oloupat, dokud jsou ještě vlažné, jde to daleko lépe než zastudena. Když to uděláte dnes v pátek, do neděle vám to akorát vyjde. Zároveň když už jste v tom vaření, klidně si uvařte i zeleninu. Jde také o to, aby na Štědrý den zbylo jen minimum povinností spojených s vařením a přípravou večeře.

Den poté brambory i zeleninu nakrájejte na kostičky, hodně najemno i okurky a vejce. Například kuchař Radek David krájí jen bílky, žloutky rozetře zvlášť v kapce oleje a přidá do směsi. Na jeho recept i s videem se můžete podívat zde.

Jemně nakrájejte i cibuli. Kdo počítá s tím, že bude ujídat i několik dnů po Štědrém večeru, měl by cibuli zblanšírovat. Nejen kvůli jemnější chuti, ale i proto, aby salát předčasně nezkysl.

S tím souvisí i problém s ochutnáváním. Jakmile už jednou oblíznete lžíci, už ji podruhé nepoužívejte – vezměte si novou, nebo ji umyjte, abyste nezanesli do jídla žádné zbytečné bakterie, které by urychlovaly kažení.

Salát osolte a opepřete, zlehka promíchejte a nechejte klidně přes noc odležet. Až na Štědrý den ráno můžete salát „dotáhnout“ přidáním majonézy a hořčice (kdo má radši říznější variantu, nahradí plnotučnou hořčici dijonskou). Také si můžete majonézu sami vyrobit. Pomocí tyčového mixéru to trvá jen pár okamžiků (podívejte se na video, jak vyrobit domácí majonézu).

Variant salátu jsou tisíce

V některých rodinách se do směsi na salát vmíchává petrželka, ještě častěji se přidává nadrobno nakrájená šunka nebo šunkový salám. Liší se i množství vajíček.

Fotogalerie

Někteří kuchaři do směsi také nalijí trochu láku z okurek, na toto množství stačí dvě lžíce. Vsákne do brambor i zeleniny a dodá salátu další chuť. 

V některých rodinách se salát neobejde bez hrášku, tím se však už začne trochu podobat vlašskému salátu. A někteří kuchaři přidávají nakrájené jablko. To salát nejen trošku odlehčí, ale dodá mu čerstvost a křupnutí na skus.

Ostatně když půjdete do restaurace i během roku a dáte si řízek se salátem, bude v každém podniku trochu jiný podle chuti kuchaře.

Existuje i mistrovství České republiky v přípravě bramborového salátu, které se každoročně koná v Mratíně ve středních Čechách, kde soutěží jednotlivci, ale třeba i týmy z gastronomických škol. Takto nám například v roce 2009 ukazovali studenti svůj vítězný bramborový salát. Z videa je jasné, že fantazii se meze nekladou a každá rodina má ostatně recept po babičce, který se dodržuje už po desetiletí. A studenti se snaží o variace, které mají přinést trochu jiné pojetí.

Jaký je váš ideální recept na bramborový salát? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:



Nejčtenější

Za předražené „květákové steaky“ si britský řetězec vysloužil posměch

Květák běžně koupíte v zelenině nebo na trhu celý a nezabalený. Je kompaktní,...

Řetězec Marks & Spencer se minulý týden ocitl pod palbou kritiky poté, co začal v Británii prodávat takzvaný květákový...

Naši největší a nejkrásnější kočku musí dobrovolníci bránit před pytláky

Rys ostrovid, největší kočkovitá šelma naší přírody, u nás byla zhruba před sto...

Rys ostrovid byl u nás doma jako největší kočkovitá šelma až do přelomu 19. a 20. století, kdy ho člověk vyhubil....



Chytili 114cm hlavatku pouhých šest minut před koncem povoleného lovu

Hlavatka ulovená Radkem Filipem měřila neskutečných 114 cm.

Sezona lovu dravců u nás skončila posledním prosincovým dnem. Existuje ale mnoho zahraničních zemích s pružnější...

Produkty ze zvířecích střev platíme zlatem. A s chutí konzumujeme

V útrobách vorvaňů, mořských savců, vzniká ambra - významná součást parfémů....

Co mají společného cibetková káva, ambra a mana, která podle Starého zákona zachránila Izraelity prchající z Egypta...

Nejchutnějším jablkem je Angold z Holovous, který vydrží až do dubna

Vítězná odrůda Angold

Nejchutnější odrůdou jablek z loňské úrody je odrůda Angold. Rozhodla o tom degustace jablek v Holouvousích na...

Další z rubriky

Jednohubky z královny zeleniny - cibulové kroužky v pivním těstíčku

cibulové kroužky, jednohubky

„Člověku se snáz vaří bez ohně než bez cibule, praví jedno staré přísloví. Ať už hraje tato zelenina hlavní, nebo...

Díky mobilní aplikaci snadno odhalíte výrobky s palmovým olejem

Pohled na plantáže s palmou olejnou z ptačí perspektivy: místo původního...

Palmovému oleji v potravinách se podle loňského průzkumu vyhýbá každý třetí Čech a podíl na tom zcela jistě má úsilí...

V Londýně nabízejí selfieccino. Do pěny na cappuccinu udělají váš portrét

Selfieccino

V kavárně na Oxford Street v Londýně mají nový hit: selfieccino. Do mléčné pěny v kávě vyrobí portrét, který si sami...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz