Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Ideální postup pro přípravu bramborového salátu, jak ho máte rádi

aktualizováno 
S bramborovým salátem je to jako s gulášem nebo vanilkovými rohlíčky. V každé rodině jsou jiné chutě a dodržují se jiné zvyklosti a složení salátu. Ale pokud chcete něco zaručeného, začněte receptem od profesionálů, který si můžete dotvořit podle vlastních zvyklostí.

Ilustrační snímek | foto: Lukáš ProcházkaMAFRA

Základem pro výrobu bramborového salátu jsou brambory varného typu A, to znamená, že jsou lojovité a po nakrájení se nerozpadají (radu k výběru správných brambor čtěte zde). Takže pro čtyřčlennou rodinu budete potřebovat asi kilogram brambor, jednu větší mrkev a poloviční množství celeru a petržele, půl větší cibule, čtyři vejce uvařená natvrdo, 150 gramů nakládaných okurek, majonézu a hořčici.

Začněte dva dny předem

Salátový rozcestník

Ideální je uvařit brambory ve slupce den předem a oloupat, dokud jsou ještě vlažné, jde to daleko lépe než zastudena. Když to uděláte dnes v pátek, do neděle vám to akorát vyjde. Zároveň když už jste v tom vaření, klidně si uvařte i zeleninu. Jde také o to, aby na Štědrý den zbylo jen minimum povinností spojených s vařením a přípravou večeře.

Den poté brambory i zeleninu nakrájejte na kostičky, hodně najemno i okurky a vejce. Například kuchař Radek David krájí jen bílky, žloutky rozetře zvlášť v kapce oleje a přidá do směsi. Na jeho recept i s videem se můžete podívat zde.

Jemně nakrájejte i cibuli. Kdo počítá s tím, že bude ujídat i několik dnů po Štědrém večeru, měl by cibuli zblanšírovat. Nejen kvůli jemnější chuti, ale i proto, aby salát předčasně nezkysl.

S tím souvisí i problém s ochutnáváním. Jakmile už jednou oblíznete lžíci, už ji podruhé nepoužívejte – vezměte si novou, nebo ji umyjte, abyste nezanesli do jídla žádné zbytečné bakterie, které by urychlovaly kažení.

Salát osolte a opepřete, zlehka promíchejte a nechejte klidně přes noc odležet. Až na Štědrý den ráno můžete salát „dotáhnout“ přidáním majonézy a hořčice (kdo má radši říznější variantu, nahradí plnotučnou hořčici dijonskou). Také si můžete majonézu sami vyrobit. Pomocí tyčového mixéru to trvá jen pár okamžiků (podívejte se na video, jak vyrobit domácí majonézu).

Variant salátu jsou tisíce

V některých rodinách se do směsi na salát vmíchává petrželka, ještě častěji se přidává nadrobno nakrájená šunka nebo šunkový salám. Liší se i množství vajíček.

Fotogalerie

Někteří kuchaři do směsi také nalijí trochu láku z okurek, na toto množství stačí dvě lžíce. Vsákne do brambor i zeleniny a dodá salátu další chuť. 

V některých rodinách se salát neobejde bez hrášku, tím se však už začne trochu podobat vlašskému salátu. A někteří kuchaři přidávají nakrájené jablko. To salát nejen trošku odlehčí, ale dodá mu čerstvost a křupnutí na skus.

Ostatně když půjdete do restaurace i během roku a dáte si řízek se salátem, bude v každém podniku trochu jiný podle chuti kuchaře.

Existuje i mistrovství České republiky v přípravě bramborového salátu, které se každoročně koná v Mratíně ve středních Čechách, kde soutěží jednotlivci, ale třeba i týmy z gastronomických škol. Takto nám například v roce 2009 ukazovali studenti svůj vítězný bramborový salát. Z videa je jasné, že fantazii se meze nekladou a každá rodina má ostatně recept po babičce, který se dodržuje už po desetiletí. A studenti se snaží o variace, které mají přinést trochu jiné pojetí.

Jaký je váš ideální recept na bramborový salát? Podělte se s ostatními v diskusi.

Autor:



Nejčtenější

Po Česku se prohání tisíce bobrů, lidí už se nebojí a umí i zabíjet

Bobr evropský v plné práci. Vyrušit ho, to se vám nemusí vyplatit.

V české přírodě se znovu zabydlelo zvíře, které jsme kdysi vyhubili. Máme se z návratu bobrů radovat, nebo nabíjet...

Většině ovoce a zeleniny lednička škodí. Kde je tedy skladovat?

Nezralý ananas do lednice zásadně nepatří. A jak je to s dalším ovocem?

Draze zakoupené ovoce a zeleninu logicky chceme uchovat čerstvé a chladničku považujeme za jasnou volbu. Jenže většina...



KVÍZ: Bazmek nebo pačok. Vyznáte se ve starém řemeslnickém slangu?

Rozumíte, když s vámi mluví řemeslník?

Řemeslníci někdy mají tendenci používat termíny, kterými chtějí ohromit zákazníky, aby dali najevo odbornou převahu. Ne...

Češi jsou považováni za krále recyklace, ukázal průzkum

Kontejnery na tříděný odpad

Díky třídění odpadu dokážou Češi za rok vrátit „do oběhu“ 9 z 10 stromů, které byly pokáceny kvůli papíru. Třídění se u...

Evropou se šíří noví škůdci. Tesaříci a krasci napadají okrasné dřeviny

Krasec Lamprodila festiva

Tesaříci a krasci vázaní na jalovce byli posledních padesát let ve střední Evropě velice vzácní a ohrožení. S útlumem...

Další z rubriky

Místo krkovičky zkuste grilovat raději jehněčí, doporučuje šéfřezník

Hlavní je při porcování krájet maso proti vláknu.

Zkuste zaexperimentovat a vyměnit kuřecí nebo krkovičku za méně obvyklé druhy masa. Dočkáte se tak nových chutí, říká...

Cheesesteak miluje celá Amerika, ve Filadelfii je to rodinné zlato

Cheesesteaky jsou v Philadelphii velmi popuární.

Cheesesteak je pro mnoho Američanů oblíbenou pochoutkou. Berou ho nejen jako svačinku, ale i praktickou možnost jak si...

Makrela je u nás nedoceněná ryba. Pohlreich ukáže, jak na ni

Makrela s petrželovou marinádou s opékaným bramborem s šalotkou

Zdeněk Pohlreich ve své sérii Rozpal to šéfe ve Španělsku! na Primě opět používá místní produkty. Zaujala ho zde...

Ověřeno maminkami: Co s nákupem z farmářských trhů
Ověřeno maminkami: Co s nákupem z farmářských trhů

Připravte si večeři z dobrot, které si přinesete z trhu. Stačí pár ingrediencí a za pár minut hotovo. Tyto recepty vaří ženy pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz